Ivica Galovic/ PIXSELL

Ulaznice za Prvu HNL će se moći kupiti samo s predočenjem osobne iskaznice!

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Prema podacima dostavljenima iz Uefe, u periodu od 2008. do 2015. godine, hrvatski klubovi i hrvatska reprezentacija samo su od Uefe kažnjeni s ukupno 15.700.000 kuna. Izravna šteta zbog igranja pred praznim tribinama broji se u desecima milijuna kuna

Nakon brojnih navijačkih incidenata na utakmicama domaćeg prvenstva, ali i reprezentacije u Hrvatskomn bnoogmetnom savezu posegnuli su za odlukom kako će se ubuduće ulaznice za utakmice Prve HNL moći kupovati samo uz predočenje osobne iskaznice. Time će se pokušati spriječiti učestali neredi na utakmicama naših klubova, navode u Savezu ističući pritom i odluke Komisije za sigurnost koja je donijela brojne odluke u cilju sprečavanje devijantnih pojava na našim stadionima.

Povjerenik za sigurnost u HNS-u Zvonimir Marković govori:

“Otvoreni smo za dijalog s navijačima, i preko časnika za vezu s navijačima klubova i HNS-a želimo čuti njihova argumentirana mišljenja, prvenstveno o pitanjima stadionske sigurnosti i ponašanja na tribinama. U daljnjim mjerama suzbijanja huliganstva, očekujemo aktivnu pomoć policijske i pravosudne struke jer su to prije svega stručna, a ne politička pitanja. Također, očekujemo da se prigodom promjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima uvaže mišljenja Komisije za sigurnost HNS-a kao stručnog tijela po pitanju sigurnosti.”

Hoće li biti moguća tehnička izvedba ove nove odluke, pitanje je koje se samo posebi nameće. Zvonimir Marković navodi:

“Klubovi danas imaju infrastrukturalne preduvjete za provođenje ovakve odluke kakva postoji u naprednom nogometnom svijetu. Usmjereni smo prema nekoliko stotina sankcioniranih počinitelja i evidentiranih huligana, a odluka ima osnovu u odredbama postojećeg Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Time bi i navijačke skupine trebale prestati biti talac manjine koja, iz različitih interesa, sprječava normalno i pozitivno navijanje na utakmicama. Odluka je obvezujući minimum za klubove, no oni imaju pravo koristiti i sve druge zakonske mjere u smislu borbe protiv huliganstva.”

Pri susretu s novinarima Marković je izrekao i brojke, svote koje su se zbog navijačkih nereda morali uplatiti krovnim kućama europskog i svjetskog nogometa, Uefi i Fifi:

“Prema podacima dostavljenima iz Uefe, u periodu od 2008. do 2015. godine, hrvatski klubovi i hrvatska reprezentacija samo su od Uefe kažnjeni s ukupno 15.700.000 kuna. Izravna šteta zbog igranja pred praznim tribinama broji se u desecima milijuna kuna, neizravna šteta hrvatskom gospodarstvu mjeri se u stotinama milijuna kuna, a šteta turizmu i ugledu Republike Hrvatske u svijetu je nemjerljiva.”




Navedimo i odluke Komnisije za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza;

1. Prodaja ulaznica za sve utakmice 1. HNL od natjecateljske sezone 2016./2017. je personalizirana (s osobnim podacima na ulaznici)

2. Klubovi 1. HNL obvezni su prodavati ulaznice uz prethodno evidentiranje osobnih podataka i predočenje važećeg osobnog dokumenta




3. Klubovi 1. HNL ne smiju prodavati ulaznice osobama kojima je izrečena zaštitna mjera ili mjera opreza zabrane prisustvovanja nogometnim utakmicama pojedinog kluba i/ili reprezentacije kao i osobama koje su od strane Ravnateljstva policije kategorizirane u tzv. C kategoriju navijača. Klubovi – organizatori su obvezni poduzeti mjere za onemogućavanje pristupa na prostor sportskog objekta takvim osobama

4. Povjerenici za sigurnost klubova 1. HNL obvezni su sudjelovati na organizacijskom sastanku prije utakmice, a o eventualnoj njihovoj spriječenosti, odgovorna osoba kluba je dužna izvijestiti Povjerenika za sigurnost HNS-a najkasnije 48 sati prije utakmice

5. Obvezuje se Povjerenik za sigurnost HNS-a da s Časnikom za vezu s navijačima HNS-a organizira sastanke s Povjerenicima za sigurnost klubova 1. HNL koji imaju organizirane navijačke skupine i njihovim predstavnicima te klupskim Časnicima za vezu s navijačima

6. Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i obvezujuća je za sve klubove – sudionike 1. HNL. Njeno kršenje podložno je sankcijama sukladno odredbama Disciplinskog pravilnika HNS-a.

Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.