Facebook: Football Federation of Ukraine (Official)/Phioto: Kubanov Pavlo

TKO ZNA BI LI DANAS BIO IZBORNIK: Nećete vjerovati kako je propao transfer Andrija Ševčenka u hrvatski klub

Autor: Bruno Herljević

Kasnije se današnji ukrajinski izbornik prodao u Milan za koji je od 1999. do 2006. godine odigrao 226 utakmica i postigao 127 golova, a onda je prešao u Chelsea u megatransferu, no, otočki nogomet nikada mu nije odgovarao.

Za ukrajinskog izbornika Andrija Ševčenka vežemo impresivnu igračku karijeru koju je godinama gradio u Milanu i nešto manje impresivnu karijeru koju je gradio u Chelseaju, no, uz njegovo ime često se zna povezati i legendarna crtica iz njegovih mlađih dana, a ona je veza uz Hrvatsku. Naime, dogodilo se to u proljeće 1997. godine kada je NK Osijek tražio pojačanja, a tada je klupu preuzeo Milan Đuričić koji je svježu krv u momčadi odlučio tražiti u Budimpešti.

Zajedno s delegacijom u kojoj je bio i  pošao je skautirati napadača Pala Fischera, ali ‘uletjela’ im je druga ponuda. Osječanima je bio ponuđen, ni manje ni više, nego, tada 20-godišnji, Andrij Ševčenko. Transfer se nije ostvario jer je Ševčenko tada vrijedio pola milijuna američkih dolara, a to je tada bila oveća svota novca za igrače na ovdašnjim prostorima, odnosno, teško je bilo toliko odvojiti za tako mladog igrača.

“I danas me prijatelji u šali znaju “optužiti” kako tada nisam prepoznao svjetski talent. Međutim, iako sam bio dopredsjednik kluba nisam imao previše utjecaja na sportsku politiku, ali još je važnije što je njegova odšteta za to vrijeme bila iznimno velika. Tim više što je još bio anoniman igrač. Pa, u Osijeku su tada igrači zarađivali 40 do 50 tisuća DEM na godinu. Jednostavno si tada to nismo mogli priuštiti”,  prisjetio se Vladimir Bučević, nekadašnji predsjednik i dopredsjednik NK Osijek, prenosi Glas Slavonije.

Kasnije te iste sezone Ševčenko je privukao svjetla reflektora na sebe kada je svladao sa svojim Dinamo Kijevom Barcelonu u skupini Lige prvaka s 3:0 pa onda i s 4:0 na Camp Nouu. Ševa je Barci tada zabio tri gola. Kasnije se današnji ukrajinski izbornik prodao u Milan za koji je od 1999. do 2006. godine odigrao 226 utakmica i postigao 127 golova, a onda je prešao u Chelsea u megatransferu, no, otočki nogomet nikada mu nije odgovarao.

Pitamo se još samo, gdje bi Ševčenko danas bio da je te 1997. godine potpisao za Osijek, možda bi bio tek još jedna ikona HNL-a, a možda izbornik Hrvatske…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.