Photo: Igor Kralj/PIXSELL

TKO JE KRIV ZA PROPAST ‘HRVATSKOG MESSIJA’? Ekspert za njemački nogomet otkriva što ga jedino može spasiti!

Autor: Bruno Herljević

Situaciju s mladim Vatrenim pokušao je objasniti ekspert za njemački nogomet i bivši trener Hajduka, Damir Burić.

Vidjelo se već nakon prvih nekoliko bundesligaških kola kako će Halilović imati problema s prilagodbom na njemački nogomet, a nakon smjene trenera Brune Labbadie i dolaskom Markusa Gisdola u HSV, karijera ‘hrvatskog Messija’ krenula je nizbrdo.

Situaciju s mladim Vatrenim pokušao je objasniti ekspert za njemački nogomet i bivši trener Hajduka, Damir Burić.

“Veliki je problem taj što je Halilovića u klub doveo Bruno Labbadia koji više nije tamo, a njegova smjena bila je velika glupost čelnika koju sada klub skupo plaća. Labbadia je sjajan čovjek i vrstan stručnjak, trener koji je spasio klub od ispadanja, čovjek koji je zaslužio nagradu osobe godine u Hamburgu. I oni takvog trenera potjeraju nakon pet kola jer je imao jedan bod, zanemarujući činjenicu da je HSV igrao dobar nogomet. Da je ostao, HSV ne bi bio tu gdje je, a i Halilović bi imao dobar status, jer je Labbadia znao zašto ga dovodi”, kazao je Damir Burić, prenose Sportske novosti.

Nije se Halilović pretjerano naigrao ni kod Labbadije…

“Rekao sam već da je kod Alena defenziva slabija i Labbadia je sigurno radio na tome da to popravi, kao i još neke detalje u igri koji su kod tako mladih igrača uvijek problematični. No, takav stručnjak dobro je znao zašto ga dovodi i sigurno je imao viziju kako da iskoristi njegovu kreativnost. Novi trener Markus Gisdol ne poznaje Alena kao igrača, ne drži do njegove kreativnosti, nego samo gleda što mu ovaj pridonosti za momčad kroz treninge”, tvrdi Burić.

Halilović stoga mora zapeti na treninzima, ako želi postići bilo što u njemačkom nogometu.

“U Njemačkoj uvijek moraš zapeti. Kada je Nikola Jurčević svojevremeno došao u Freibrug, nakon mjesec dana mi je rekao da tu treninzi nisu normalni, a Jura je bio sjajan radnik i moćan trkač. Da, u Njemačkoj se na svakom treningu radi do maksimuma, tamo su treninzi kvalifikacije za utakmicu. Teško je to izdržati”, smatra bivši strateg Hajduka.




Može li se situacija ikako preokrenuti do kraja sezone.

“Nade uvijek ima, ali Alen mora biti svjestan da će mu biti jako, jako teško. I svakako treba pravu podršku od obitelji, menadžera i prijatelja. HSV ima samo dva boda, svaka utakmica je pod ogromnim presingom, a kada je tako, onda nema puno nogometa, nego se živi od “tučnjave i preživljavanja”. Jasno je da to nije igra u kojoj bi netko kreativan poput Alena mogao pokazati što zna. Čak i da ima podršku trenera, što sada očito nije slučaj. Opet, Alen mora zapeti koliko god može, s pravim radom igrač se uvijek može nadati i nametnuti”, veli Burić.

Na koncu je Burić istaknuo kako Bundesliga nije bila pravi odabir za Halilovića.




“Odabir lige i kluba najvažniji je u karijeri mladog igrača, tu su oni koji ga vode i usmjeravaju presudni. Mislim da je za Halilovićev stil igre Primera svakako bila bolji izbor od Bundeslige. Španjolska je milosrdnija prema mladim igračima i tamo će za kreativca uvijek imati više razumijevanja nego u Bundesligi, a posebno to vrijedi za klubove iz donjeg doma”, naglašava Burić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.