Facebook: Geo Super

Teška životna drama portugalskog junaka: ‘Otac mi je u zatvoru zbog ubojstva pomajke…Htio sam se ubiti’

Autor: Bruno Herljević

Edera sreća baš i nije mazila u životu, kao što ga je mazila na Euru. Rodio se u portugalskoj koloniji Gvineji-Bisao, a preselio se s roditeljima u Portugal kao trogodišnjak. Obitelj je bila siromašna, a Eder je s osam godina završio u sirotišu.

Portugalski napadač Eder doista ima životnu priču po kojoj bi se mogao snimiti film i to prava drama. Tek će oni zagriženiji moći kazati dvije, tri riječi o Ederu i to uglavnom loše. Na Europsko prvenstvo došao je kao rezerva, ranije ga je Swansea otjerao jer u 15 utakmica nije uspio zabiti niti jedan gol, na Prvenstvo je došao bez kluba, a donio je Portugalu naslov prvaka Europe i to fantastičnim golom.

U intervjuu za Daily Mail, Eder je otkrio svoju životnu priču, govorio je o teškom djetinjstvu, odrastanju u sirotištu, ocu koji je ubio njegovu pomajku…

“Riješio sam se Koscielnyja i opalio po golu. Gledao sam kako lopta leti i kada je završila u mreži znao sam da će to biti nešto veliko za mene i Portugal”, počeo je Eder koji je danas član franscuskog prvoligaša Lillea.

Skromni Eder još uvijek ne vjeruje u to da je baš on junak pa često zna svoj gol gledati iznova preko YouTubea.

“Odem na You Tube i gledam snimku gola, pogledao sam je valjda 15 puta, dobro, vjerojatno puno više od 15 puta”, priča 28-godišnji Eder kojemu je to bio prvi gol za Portugal u službenim utakmicama.

Imao je, kaže, neki osjećaj i prije prvenstva da će napraviti nešto veliko, a prije nego što je ušao na travnjak u finalu, rekao je izborniku Fernandu Santosu da će zabiti.

Odrastao u sirotištu




No, Edera sreća baš i nije mazila u životu, kao što ga je mazila na Euru. Rodio se u portugalskoj koloniji Gvineji-Bisao, a preselio se s roditeljima u Portugal kao trogodišnjak. Obitelj je bila siromašna, a Eder je s osam godina završio u sirotišu.

“Neću lagati, bilo je gadno. Igrali smo nogomet bosonogi na terenu na kojem je bilo staklo od razbijenih boca. Bio sam bez roditelja, a na takvim mjestima stvari često postanu ružne”, priča Eder, koji je s majkom stupio u kontakt tek kasnije u životu.

“Sad se stalno čujemo, prije nije bilo tako. Moja majka nije bila sa mnom u važnom dijelu života”, kazao je Eder.




Otac je na doživotnoj robiji zbog ubojstva majke

S ocem se također čuje, a to je tek priča za film i to triler. Naime, njegov otac služi doživotnu kaznu zbog ubojstva. Nakon što se rastao od njegove majke, Ederov otac Filomeno Lopes upoznao je Domingas Olivas koji je kasnije ubio, bacio njezino tijelo u rijeku i otišao u McDonalds. Ipak, Eder misli da je njegov otac nevin i dalje se s njim redovito čuje.

“Imao sam samo 12 godina kada se to dogodilo, on je ipak moj otac i vjerujem da je nevin. Ne tvrdim da je sud nešto loše napravio, ali vjerujem svom ocu. Krenuo sam ga posjećivati kada sam napunio 22 godine, kad god imam vremena idem kod njega. Zvao me i nakon finala Eura i plakao je od radosti”, objašnjava Eder, pa napominje još jednom, “rekli su mi da je otac pokupio moju pomajku s posla, udario ju i zadavio, ali nisam bio tamo pa ne mogu reći što se dogodilo. On je i dalje moj tata”, kaže Eder.

No, to nije posljednja teška životna priča Edera. Naime, bio je u situaciji kada je razmišljao o samoubojstvu. Bilo je to nakon Svjetskog prvenstva 2014. godine kada je Portugal ispao s prvenstva još u skupini, a Edera su navijači okarakterizirali kao glavnog krivca.

Razmišljao je o samoubojstvu

“Bio sam u teškom stanju. Na Svjetskom sam igrao ozlijeđen i to se pokazalo lošim. Mučio sam se, a na um su mi bile samo crne misli. Razmišljao sam i o samoubojstvu”, kazao je Eder, ali je onda otkrio što ga je trgnulo iz te teške depresije.

“Poslje jedne utakmice u Bragi, prišla mi je djevojčica s majkom Susanom Torres i pitala me može li nas fotografirati. Kasnije mi je majka poslala poruku preko Facebooka i kazala kako bi njena kći silno htjela ići na Svjetsko prvenstvo. Nisam joj odgovorio, a vidio sam poruku. Kasnije mi je bilo žao, pa sam Susani nakon tek godinu dana poslao dres s imenom njene kćeri na poleđini. Odgovorila mi je i rekla da joj javim ako će trebati sportskog psihologa. Ona je bila ključ mojeg oporavka i silno mi je pomogla”, priča Eder svoju neobičnu priču.

Ipak, na kraju se sve završilo dobro po Edera, našao je novi klub, a čak su mu se i navijači ispričali i to otvorivši internetsku stranicu Disculpaeder.com (Oprosti, Eder), preko koje mu se navijači ispričavaju za sve ružno što su o njemu govorili.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.