Photo: Igor Kralj/PIXSELL

TALIJANI OPLELI PO HNS-u: ‘Ima puno sumnji, događaju se čudne stvari’

Autor: Željka Orešković

Čak i susjedi su odlučili analizirati izbore i opće stanje u HNS-u

Izgleda da je stanje u Hrvatskom nogometnom savezu doista alarmantno jer o njemu sada piše i prestižni talijanski sportski dnevnik La Gazzetta dello Sport. Novinar Matteo Brega analizirao je ošće stanje u HNS-u, ali izbore i istaknuo je mnoge nepravilnosti. Prenosimo tekst u cijelosti:

 

“To što Rim plače, ne znači da se Zagreb smije! Talijanski savez šepa zbog različitih razloga, ali naši susjedi su, zbog manjka demokracije unutar svojeg saveza, u velikim problemima. I to zato što reprezentacija Brozovića, Perišića i Mandžukića, koja, za razliku od Italije, ide u Rusiju, proživljava period visokih tenzija.

Situacija je eskalirala kad Dario Šimić, bivši igrač Intera i Milana, nije uspio dobiti minimalnu potporu da bi se kandidirao i išao protiv Davora Šukera. Iza ove nemogućnosti da se kandidira, pak,  stoji jako puno sumnji. Naime, Damir Vrbanović, izvršni direktor saveza, u studenom je rekao da će izbori za novog predsjednika biti u proljeće 2018., ali kad se saznalo da će se Šimić kandidirati, Šuker je praktički natjerao Savez da izbori budu 22. prosinca 2017.

Zdravko Mamić na sjednici izvršnog odbora

Prije nekoliko dana izvršni odbor saveza objavio je da će izbor za predsjednika biti 22. prosinca. Kako su svi portali u Hrvatskoj prenijeli, na toj sjednici izvršnog odbora bio je i Zdravko Mamić, iako tamo nije smio biti. Bio je tamo kao najveći pokrovitelj Davora Šukera. Kad su ga novinari pitali što radi tamo za vrijeme sjednice IO-a, on je rekao da se slučajno našao u prostorijama Saveza radi neke papirologije.

Tu je jako puno elemenata koji bacaju puno sumnji na cijelu situaciju. Šimić je trebao biti kandidat za novi vjetar unutar saveza, uz njega su Mario Stanić, Goran Vlaović, Stipe Pletikosa i drugi. Svi oni bili su sudionici reprezentacije iz 1998. (Pletikosa ipak nije, op.a.). Političari su također iskazali svoje nezadovoljstvo, a premijer Andrej Plenković javno je rekao da HNS nije demokratski ustrojen.




Nepotrebni troškovi i istrage

U posljednje vrijeme dogodile su se neke jako čudne situacije za koje je komentar suvišan. Otkako je Šuker na čelu HNS-a, izrazito su se povećali troškovi plina, režija i ostalog. Vrbanović, koji je 15 godina bio na čelu Dinama, završio je u zatvoru u studenom 2015. u sklopu istrage da je, s braćom Mamić, ukrao 30 milijuna eura iz Dinama. Vrbanović je još uvijek pod istragom i protiv njega se vodi sudski postupak.

Zdravko Mamić bio je pritvoren zbog istih razloga i jer je ministru sporta rekao da je Srbin, što je vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Svi skandali unutar HNS-a svode se na period zadnjih sedam godina, kao što je afera “Offside” 2014. godine. Željka Širića, koji je bio dopredsjednik HNS-a su, tako su osudili na zatvorsku kaznu od četiri godine za aferu “Pošteno suđenje” koju je razotkrio Hajduk. Ovo ljeto izbio je i skandal sa sucima u Slavoniji.




Hrvatski navijači

Narod ne reagira dobro i bojkotira hrvatsku reprezentaciju. Navijači su nekoliko puta izazvali prekid utakmica reprezentacije te radili nerede u Sofiji, na utakmici s Italijom i mnogim drugim. Cijeli ovaj kurikulum HNS-a dovoljno je jasan i objašnjava zašto narod i sva javna istraživanja pokazuju da 80 posto Hrvata želi na čelu HNS-a Šimića, a ne Šukera”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.