Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Švicarci razotkrili Mamićeve mutne poslove s pet tamošnjih banaka: ‘Ovdje je riječ o grubom gospodarskom kriminalu’

Autor:

Istraga se vrtila oko tvrtke Rasport Management AG, registrirane u Alpnachu iza koje stoji sin Zdravka Mamića, Mario Mamić.

Esther Omlin, glavna tužiteljica švicarskog kantona Obwalden, komentirala je za tamošnje medije istragu vezanu za novčane transakcije i tvrtke članova obitelji Mamić povezane s poslovanjem GNK Dinama. “Ovdje je riječ o grubom tipu gospodarskog kriminaliteta”, potvrdila je tužiteljica nakon što je DORH tražio od tamošnjeg suda međunarodnu pravnu pomoć.

Istraga koju je obvaldenško tužiteljstvo provodilo skoro je gotova, a svi će dokazi uskoro biti ustupljeni DORH-u i USKOK-u.

“Prikupljanje podataka je završeno i sada se još samo čeka istek određenih žalbenih rokova”, navela je tužiteljica i spomenula kako se istraga vodi protiv sedam osoba. Detalje o identitetu osoba, tvrtkama i novčanim tijekovima nije navodila zbog očuvanja bankarskih podataka koje se smiju koristiti samo u svrhu vrlo ozbiljnih postupaka.

Objasnila je potom kako je istraga vođena u trima kantonima i kako su se istraživale transakcije preko pet švicarskih banka. “Radi se o kompliciranoj i zamagljujućoj mreži financijskih transakcija. Za istragu je bilo potrebno puno vremena. Ukupno u ovom slučaju govorimo o plaćanjima koja se mjere u iznosima većima od deset milijuna eura”, rekla je tužiteljica za Obwaldner Zeitung

Istraga se vrtila oko tvrtke Rasport Management AG, registrirane u Alpnachu iza koje stoji sin Zdravka Mamića, Mario Mamić. Prema USKOK-ovim optužbama na račun te tvrtke Dinamo je ukupno uplatio dva milijuna eura i to za usluge transferiranja Eduarda da Silve, Marija Mandžukića, Ivice Vrdoljaka, Boška Balabana, Georga Kocha u Dinamo. Švicarsko tužiteljstvo navodi kako je riječ o “neutemeljenim posredničkim uslugama”, za “nepostojeće transfere igrača”. Uz to švicarski istražitelji istražili su i daljnji tijek novca, nisu potvrdili je li novac odlazio na privatne račune, ali su potvrdili kako su “sumnjive transakcije iz Alpnacha” išle prema subjektima iz cijelog svijeta, odnosno u London, Belize, Kingstown, Hong Kong, Dubai… Ipak utvrdili su kako je mutnih transakcija bilo i unutar Švicarske.

Tih sedam osumnjičenih osoba, koje švicarski mediji nazivaju ‘klanom Mamić’, imalo je pravo prisustvovati istrazi u Švicarskoj u određenim ispitivanjima i imali su pravo na određena pravna sredstva, ali nisu ih iskoristili. Tužiteljica tvrdi kako nisu ni trebali, a svoju će priliku imati kada svi dokazi stignu u Zagreb, odnosno u USKOK.

Autor: