Photo: Igor Kralj/PIXSELL

ŠUKERU I MAMIĆU PADA MRAK NA OČI! U tri utvrde im okreću leđa, presuditi im može samozatajni moćnik

Autor: Bruno Herljević

Loše vijesti za Davora Šukera sada stižu iz Zadra. Tamošnji županijski nogometni savez je pred velikom dilemom

Ne pamtimo kada su izbori za novog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza bili napetiji. Šukerovo i Mamićevo vodstvo Saveza na klimavim je nogama, iako se isprva činilo kako će i ove izbore lako dobiti. Šuker je iznenadio protukandidate Šimića i Kustića time što je pomaknuo izbornu sjednicu za 22. prosinca, a trebala je biti tek na proljeće. Smanjio im je manevarski prostor i prisilio ih na agresivnu kampanju, ali samim time je pokazao da ga je ipak malo strah za fotelju.

Kustić je navodno odustao, iako se priča kako bi mogao reaktivirati kandidaturu kao Šimićev partner. No, o tom potom. Ide Šimiću dosta dobro i bez podrške Kustića, a kako se čini možda bi čak mogao i skupuit dovoljno potpisa za ulazak u završni krug (treba mu devet).

Zadar se premišlja

Loše vijesti za Davora Šukera sada stižu iz Zadra. Tamošnji županijski nogometni savez je pred velikom dilemom i ona bi mogla lako prevagnuti u korist Darija Šimića.

“Molim Torcidu i Tornado, najvažnije ljude zbog kojih se nogomet i igra, za strpljene. Neka nam svojim razumijevanjem pomognu jer ih nećemo izdati. Borit ćemo se za što kvalitetniji status naše županije kada je nogomet u pitanju”, izjavio je to Viktor Prtenjača, dopredsjednik Nogometnog saveza Zadarske Županije, prenosi Zadarski.slobodnadalmacija.

Kažu kako žele igrati po svim pravilima i kako moraju još razmusliti za koga će dati glas.

“Želim istaknuti da se ponašamo u potpunosti profesionalno, a povjerenje nismo izglasali prema nijednom kandidatu jer lista kandidata još uvijek nije zaključena”, rekao je Prtenjača. Inače, Prtenjača je bio jedan od devet članova IO zadarskog NS-a koji su se u ponedjeljak sastali sa Šimiće i partnerima. Na tom sastanku bili su svi osim Rene Sinovčića koji se navodno nalazi negdje u inozemstvu.




“Samo želimo postupati prema pravilima, kada se zaključi lista, demokratski ćemo izglasati povjerenje jednom od kandidata – ističe Prtenjača dodajući kako će pojedinačni glasovi članova izvršnog odbora nakon izglasavanja povjerenja biti javno objavljeni. Zamislite da izglasamo povjerenje Šukeru ili Šimiću i za dva dana se pojavi Zadranin koji se želi kandidirati za predsjednika HNS-a. Mi želimo saslušati programe svih kandidati i svima jednako pružiti šansu da se predstave”, tvrdi Prtenjača.

“Zasigurno ćemo kandidatu kojem budemo poklonili povjerenje postaviti i neke naše uvjete. Želimo ravnopravnu zastupljenost županije unutar HNS-a, sukladno participaciji naših nogometnih klubova. Borit ćemo se i za to da postanemo šesto nogometno središte u Hrvatskoj te da se maksimalno spriječi devastacija sporta odnosno nogometa u Zadarskoj županiji”, naglasio je.

Šibenik ostao bez vodstva




Šukeru ne stvara problem samo Zadar, mogao bi mu ga stvoriti i dojučerašnji ‘zicer’, Šibenik. Premda je prije nekoliko dana NS Šibensko-kninske županije dao jednoglasnu podršku Davoru Šukeru nakon što im je on obećao dati 100 tisuća eura za obnovu infrastrukture, već danas bi priča mogla biti drugačija. Naime, Željko Dulibić dao je ostavku na mjestu predsjednika Nogometnog saveza Šibensko-kninske županije.

Dulibić je ostavku objavio priopćenjem medijima.

“Ovim putem obavještavam javnost da nakon neargumentirane i neopravdane hajke na moje ime i dignitet, a posebno nakon posljednje jednoglasne odluke IO Županijskog nogometnog saveza čiji sam predsjednik, podnosim ostavku na sve funkcije u nogometnoj organizaciji. Nakon mog volonterskog, poštenog i samoprijegornog rada u nogometu i športu tijekom proteklih pola stoljeća za trajanja kojeg nisam imao nikada i nikakve materijalne koristi, nije me pratila niti jedna jedina afera, nisam se prodao nikome i nikada, o čemu su svjedoci svi športski djelatnici koji su sa mnom radili, smatram da u zaštitu svog digniteta i poštenja te posljedica na moju obitelj u postojećoj situaciji odluka koju sam donio isključivo u krugu svoje obitelji je jedino ispravno rješenje. S nadom da će se situacija u nogometu i športu promijeniti nabolje uvijek ću ostati uz svoj klub HNK Šibenik i sve klubove u našoj županiji”, napisao je Željko Dulibić u priopćenju.

Hoće li ŽNS Šibensko-kinske promjeniti odluku o podršci Šukeru tek treba vidjeti, ali sada to čak i nije nemoguće.

Što je s Rijekom?

Mnogi se još pitaju što je s Rijekom? ŽNS iz kojeg dolazi aktualni prvak Hrvatske nije pokazao naklonost niti prema jednom kandidatu, to jest, prema jednom je, ali on više nije kandidat. Riječ je dakako o Marijanu Kustiću. Kustić navodno ima bezrezervnu podršku samozatajnog Damira Miškovića i šef Rijeke bi ga volio vidjeti baš na mjestu predsjednika, no to je gotovo nemoguće. Riječani zauzimaju stav promatrača i ne mješaju se previše, ali ipak žele promjene u Savezu, dakle, tu Šimić upada u priču.

No, nije baš neka tajna da Mišković ima dobre odnose s Mamićem, pa eto, prije nekoliko dana uhvaćeni su na večeri. Ipak, Mišković i dalje nije odlučio kome će dati potporu, a može itekako pomoži onome koga podrži. Naime, Mišković ima potpise triju Županijskih saveza, onog Istarskog, Ličko-senjskog i Primorsko-goranskog.

Šimić se uzda u to da će Mišković ostati pri tome da Savezu nužno trebaju promjene jer je i Mišković rekao da nam nogomet polako ide prema amaterizmu. Isto tako, Šimić na neki način ima potporu navijača, premda se nisu sve navijačke supine izjasnile da će podržati Šimića. No, žele promjenu, a Šimić im to garantira. Navijači mogu izvršiti određeni pritisak na klupske čelnike, a vidjet ćemo mogu li to napraviti u Rijeci, u Zagrebu nisu uspjeli, kao ni u Osijeku. No, u Splitu jesu.

No, kažemo opet, Mamić i Mišković imaju poseban odnos, poslovni prije svega, a kad je posao u pitanju u pitanu je i novac pa će se vjerojatno i u Rijeci nečime trgovati, a pitanje je tko ima bolju ponudu. Hoće li trebati mahati stotinama tisuća i milijunima kuna, kao što to Šuker i Mamić rade ili će biti dovoljna riječ, odnosno elaborat korjenitim promjenama u hrvatskom nogometu, vidjet ćemo.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.