Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Šuker i igrači dogovorili raspodjelu premija: Provjerite koliko milijuna ide Savezu, a koliko reprezentativcima

Autor: Bruno Herljević

Trojica najiskusnijih reprezentativaca, te izbornik Ante Čačić u ime stručnog stožera, dogovorili su s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Davorom Šukerom raspodjelu FIFA-ine nagrade namijenjene selekcijama koje se plasiraju u Rusiju.

U petak 2. rujna, prije početka Europskih kvalifikacija za SP 2018. godine, na kratkom sastanku održanom u hotelu As, kapetan Luka Modrić, dokapetan Vedran Ćorluka i Marijo Mandžukić u ime reprezentativaca, te izbornik Ante Čačić u ime stručnog stožera, dogovorili su s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Davorom Šukerom raspodjelu FIFA-ine nagrade namijenjene selekcijama koje se plasiraju u Rusiju.

Igračima i stožeru pripast će 40 posto FIFA-ine nagrade za plasman, a taj iznos dijelit će se između igrača i stožera u omjeru 80-20. Hrvatskom nogometnom savezu pripast će 60 posto FIFA-ine nagrade za plasman, kao što je to bilo i uobičajeno pri podjeli premija za velika natjecanja.

“Uoči protekloga ciklusa najavio sam kako smo postavili standard da ovaj dogovor postignemo prije početka kvalifikacija i drago mi je što smo to brzo i jednostavno dogovorili i ovoga puta. Plasman u Rusiju prioritet je HNS-a, uvjeren sam da imamo igračku i stručnu kvalitetu za odlazak na deseto veliko natjecanje od samostalnosti. Kapetanu Modriću i suigračima želim puno sreće u novom ciklusu, da ponovno odvedu Hrvatsku među najbolje reprezentacije svijeta”, izjavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker, stoji u priopćenju na službenim stranicama Saveza.

Spomenimo kako je ukupni nagradni fond na prošlom SP u Brazilu iznosio 576 milijuna dolara, prvak, odnosno Njemačka dobila je 35 milijuna dolara uz još milijun i pol koliko dobije svaki od 32 saveza. Reprezentacije koje su ispale iz svojih skupina, što uključuje i Hrvatsku, nagrađene su s osam milijuna dolara.

No, nagradni fond FIFA-e za Rusiju trebao bi se povećati na 700 milijuna dolara. Iako je cijela priča još neslužbena, svaka reprezentacija koja bi se plasirala na SP dobila po dva milijuna, a deset milijuna išlo bi svima koji ispadnu iz skupine.

Plasman u osminu finala nosio bi 12 miliijuna, četvrtfinale 18 milijuna. Nagrada za četvrto mjesto iznosila bi 25 milijuna, za treće 30 milijuna, drugoplasirani bi zaradio 40 milijuna, a prvak svijeta pedeset milijuna.

Kada bi to preračunavali prema dogovorenoj raspodjeli, a kada bi se ponovio isti scenarij iz Brazila kada je Hrvatska odmah ispala iz skupine, reprezentativci bi među sobom dijelili 3.84 milijuna dolara, stručni stožer 960 tisuća, a Savez bi se osladio sa 7.2 milijuna. Sasvim pristojna zarada za minimalni učinak…




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.