Facebook: HSV

Što se događa s Halilovićem? Trener HSV-a otkrio zašto Alen već dulje vremena ne igra dobro

Autor: Bruno Herljević

Oduvijek se vidjelo kako Alen ima 'ono nešto', krasi ga odličan dribling, brz je i sposoban je napravit razliku na terenu. Ipak, ono što je do sada obilježilo Halilovića više od tih epiteta jesu oscilacije.

Nekada velikan njemačkog nogometa i jedna od momčadi pred kojom su svi strepili, HSV, danas je tek ispodprosječna momčad koja se bori za opstanak ili sredinu tablice. Član te momčadi je i povremeni hrvatski reprezentativac, Alen Halilović. Sličnu prošlost imaju Halilović i njegov sadašnji klub, kada bi se na pomalo neobičan način izvršila ta usporedba. Halilović je bio jedan od najtalentiranijih igrača u svim mlađim selekcijama, bio je glavna zvijezda u Dinamu, proglašavali su ga novim Messijem, a na koncu je i završio u redovima Barcelone.

Kroz svoju dosadašnju, kratku, karijeru krasio ga je imperativ ‘wonderkida’, a od njega su se očekivale velike stvari, no, mladić se do dana današnjeg nije nametnuo niti u jednoj momčadi u kojoj je igrao. Realno, da nije bilo Mamića i njegova forsiranja mladih i nerazvijenih igrača, vjerojatno ne bi ni u Dinamu bio glavna zvijezda. Oduvijek se vidjelo kako Alen ima ‘ono nešto’, krasi ga odličan dribling, brz je i sposoban je napravit razliku na terenu. Ipak, ono što je do sada obilježilo Halilovića više od tih epiteta jesu oscilacije.

Krene Halilovića dobra igra, pa onda naglo stane i miruje tjednima, mjesecima i tako iznova i iznova. Barcelona ga se zato odlučila riješiti, a očekivalo se kako će Alen nastaviti karijeru u nekom klubu koji se bori za vrh ljestvice, u ligi pet naravno, ali završio je u HSV-u, koji će se prema do sada viđenom boriti za opstanak.

Može se do prekosutra razglabati što je pošlo u krivom smjeru, je li prereano otišao iz Dinama, je li odabrao krivu ligu za nastavak karijere, je li niz posudba i ‘šaltanje’ iz kluba u klub svake sezone razlog zbog kojeg nazaduje njegova karijera ili je pak samo precijenjen?

Odgovor je možda dao novi trener HSV-a, Markus Gisdol, koji je nasljedio Brunu Labbadiu nakon što je ovaj zbog pet uzastopnih poraza dobio otkaz. Uoči dolaska novog trenera Halilović je taman ispao iz kadra, a novi trener odlučio je promijeniti pristup prema Haliloviću i to za 180 stupnjeva.

Naime, Gisdol tvrdi kako Alen uopće nije ‘wonderkid’ i kako mu se bez veze stavlja taj imperativ koji mu samo dodatno otežava razvoj, odnosno, kako mu se ne bi trebala stavljati velika i nerealna očekivanja jer mu to nikako ne koristi.

“Znam kako je raditi s talentiranim nogometašima, zato ostavite dečka na miru. Ne pomažete nikome s takvom reputacijom i medijskom pompom, on takva očekivanja ne može ispuniti. Pred njega ste stavili planinu na koju se on ne može popeti”, slikovito se izrazio trener HSV-a, pa onda još jednom napomenuo, “Halilović nije nikakav ‘wonderkid’, on je talentiran i mogao bi postati jako dobar igrač, ali moramo biti oprezni jer bi ga sva ta očekivanja mogla izludjeti”, tvrdi Gisdol.




Trener je vjerojatno najbolje opisao kako je to kada mladog igrača opteretite velikim očekivanjima, a Alen se zahvaljujući pojedinim djelatnicima hrvatskog nogometa nosi s tim još otkad je imao 15-16 godina. Jasno je i realno bilo za očekivati kako će se mladić slomiti pod pritiskom i podbaciti tamo gdje ne treba, na terenu. Ipak, nadamo se kako će pod novim trenerom koji razumije njegovu situaciju, Halilović konačno uhvatiti tempo i polako se početi graditi kao igrač, naglasak na polako jer je krajnje vrijeme da ga se pusti da sazrije kao nogometaš.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.