Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

ŠTO JE TO PETEV PRIPREMIO ZA SEVILLU: Postoji perfektan plan za pobjedu, ali pitanje je može li ga Bugar provesti?

Autor: Bruno Herljević

Sevilla je u Zagrebu pokazala kako može s Dinamom i s pola snage, a Dinamo je pak pokazao kako se niti jedna momčad ne može braniti 90 minuta. Nisu Modri izgledali toliko loše, imali su prilika, ali nepreciznost i neefikasnost u napadu stajala ih je možda tih toliko željenih bodova. Pitanje je, može li Dinamo išta napraviti na gostovanju u Španjolskoj?

Prekratko je Ivajlo Petev na klupi Dinama da bismo mogli izvoditi neke konkretne zaključke i primjedbe. Jedino što smo mogli zaključiti u dosadašnjem mandatu Bugarina jest da čovjek baš ne voli riskirati. Dinamo nažalost ne igra ništa bolje pod Petevom nego što je igrao pod Kranjčarom i Mamićem u njegovim posljednjim danima na klupi Modrih. Prema viđenom još uvijek nema definiranu formaciju kao ni udarnu postavu, napadači i dalje nisu udarna igla momčadi, a itekako bi trebali biti, Ćorić je nakon mjeseci osciliranja i sjedenja na klupi konačno vraćen u prvu momčad i kako se čini tamo je trebao biti od početka sezone. Obrana je takva kakva je, bolja očito ne može biti, ali ona je ipak najjači segment Dinamove igre ove sezone ma koliko grešaka je napravila.

Sigali, Benković, Stojanović i Pivarić odigrali su ‘muški’ dosadašnji dio sezone, a ni vratari Livaković i Šemper nisu razočarali. No, sve naviše od te petorice, priznajmo si, ne izgleda baš najbolje. Rotacija je prevelika, a neki igrači si očito ne odgovaraju stilom igre da bi činili stabilan i kompaktan vezni red. Ipak, Ćorić se u posljednje četiri utakmice nametnuo, a čak je postigao dva pogotka. Dobro je to za njegovo sampouzdanje jer će baš on igrati važnu ulogu u nastavku sezone. Na plećima mlade zvijezde leži težak teret, odnosno, zadatak da vrati kreativnost i superiornost u vezni red Dinama, isto tako na njemu je teret da proigrava uspavane napadače što do sada nije pošlo za nogom niti jednom veznjaku Modrih.

No, okrenimo se konačno toj famoznoj utakmici Lige prvaka u kojoj bi Dinamo trebao grabiti prve ovosezonske bodove. Sevilla je u Zagrebu pokazala kako može s Dinamom i s pola snage, a Dinamo je pak pokazao kako se niti jedna momčad ne može braniti 90 minuta. Nisu Modri izgledali toliko loše, imali su prilika, ali nepreciznost i neefikasnost u napadu stajala ih je možda tih toliko željenih bodova. Pitanje je, može li Dinamo išta napraviti na gostovanju u Španjolskoj?

Izjave uoči utakmice ne ulijevaju baš previše povjerenja, Petev je još jednom naglasio kako će imati veći fokus na obrambene zadaće, a tek onda na napadačke, dok je veznjak Pavičić kazao kako bi radije da pobijede Rijeku nego Sevillu. Ne želimo donositi preuranjene zaključke, ali očito je da se Dinamo sada u potpunosti usredotočio na prvenstvo i da će u Ligi prvaka jedino pokušati izvući što bezbolnije poraze.

Što vjerojatno znači da Petev neće mijenjati formaciju, odnosno, zaigrat će u 4-2-3-1 sustavu. Tako će se na vratima vjerojatno naći Livaković, a obranu će sačinjavati već spomenuta četvorka Stojanović-Sigali-Benković-Pivarić. Ispred njih bi se trebali naći, naravno ako je riječ o obrambenoj formaciji, Jonas i Pavičić, polušpicu, to jest, playmakera, trebao bi igrati Ćorić, krilni igrači bili bi Soudani na desnoj i Fernandes na lijevoj, a klasična špica bio bi Henriquez.

Nema se tu što prigovoriti, ovo je vjerojatno najjača postava Dinama, diskutabilna je jedino pozicija Jonasa koji je možda i najslabija karika u momčadi zbog svoje limitiranosti na puko fauliranje, destrukciju igre i skupljanje kartona. No, pitanje je kakve će taktičke zamisli Petev provoditi protiv Seville. Ovakva formacija sjajna je za izvedbu kontranapada, ali Dinamu je to slaba karika jer je u cijeloj momčadi, prema do sada viđeno, jedino Soudani kadar iznijeti dobru kontru. No, možda je Petev radio na tome.

To je zapravo, kada se bolje pogleda, najbolja šansa Dinamu da dođe do bodova. Sevilla će vjerojatno odmah na početku zauzeti stav superiornije momčadi i htjet će premoć na terenu, a Dinamo će se braniti. S druge strane, Sevilla ima šupljikavu obranu, a pogotovo s bočnih strana gdje im nedostaje Tremoulinas kojeg mijenja nešto slabiji Escudero, a s druge strane je Mariano koji također nije neki izvanserijski igrač. Isto tako postoji opcija da Sampaoli na teren pošalje formaciju s trima stoperima, Ramijem, Mercadom i Carricom i petoricom u sredini, a to bi opet trebalo odgovarati Dinamu jer je tada svaka kontra koja se povuče negdje na centru još opasnija zbog pomanjkanja igrača u zadnjoj liniji.




Valja spomenuti kako trener Seville, Sampaoli, neće imati na raspolaganju dvojicu najjačih igrača, Samira Nasrija i Wissama Ben Yeddera koji su ozlijeđeni, također neće biti stopera Pareje, beka Tremoulinasa, ali njihov izostanak ipak nije olakotna okolnost za Peteva. Ben Yeddera će nadomjestiti jednako opasni mladi napadač Luciano Vietto, a Nasrija isto tako opasni Sarabia ili Vazquez.

Ono što Petev još može napraviti odigra li Sampaoli formaciju 3-5-2, jest napraviti isto kako bi balansirao brojnost u linijama, tako će se Soudani ili Fernandes preseliti u napad, obrani će se pridružiti Schildenfeld, a iz momčadi bi vjerojatno ispao Henriquez. Pivarić i Stojanović zaigrali bi kao malo povučeni krilni igrači i time bi se formirala ta 3-5-2 formacija. Ta je formacija jednako dobra za ‘bunker’ i kontranapade kao i formacija 4-2-3-1, samo što bi u ovome slučaju prvi defenzivni blok činila petorica igrača, a drugi trojica, no, caka je u tome što će se neki igrači dobro natrčati prilikom izvođenja kontranapada.

Bilo kako bilo, idealan plan bio bi onaj kakvog Diego Simeone koristi protiv jačih protivnika. Pametno, koncentrirano i kompaktno igranje u obrani i vješti, brzi i efikasni kontranapadi. Za tako nešto treba silno sampouzdanje i timska igra, Petev je s Dinamom pokazao kako obranu može odigrati, ali ta transformacija i kontranapadi još nisu izašli na vidjelo. Možda je utakmica sa Sevillom ta u kojoj će Bugarin pokazati kako je bio dobar izbor za klupu Dinama?




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.