Photo: Patrik Macek/PIXSELL

ŠTO ĆE REĆI MAMIĆ I PLENKOVIĆ? Kustić nam otkrio odustaje li od utrke za šefa HNS-a!

Autor: Bruno Herljević

Cijela priča je poprilično konfuzna i mijenja se i mijenjat će se iz dana u dan. Stoga smo odlučili upitati Kustića odustaje li ili će se ipak kandidirati za mjesto šefa HNS-a

Priča se posljednjih dana kako je Davoru Šukeru odzvonilo, odnosno, kako se na njegovo mjesto sprema sjesti Marijan Kustić. Mnogima je Kustić novo lice u Hrvatskom nogometnom savezu jer se doista i nije često pojavljivao u javnsosti kao dužnosnik HNS-a, već kao saborski zastupnik HDZ-a.

Govorilo se kako Kustić čak ima i premoć u odnosu na Šukera, odnosno da je prikupio glasove iz čak 11 županija. No, dogodio se nagli prevrat. Pokrenula se priča kako je Kustić odustao od kandidature za mjesto predsjednika HNS-a i kako ga za uzvrat čeka mjesto u hrvatskoj reprezentaciji, naravno, ako Šuker dobije novi mandat, a to je za sada vrlo izgledno.

Kako je HNS ispolitiziran do srži očekivalo se da će Kustić biti najveći favorit. Tvrdilo se kako ima podršku Plenkovića, no Plenković je pak viđen na utakmici s Grčkom na Maksimiru u društvu Davora Šukera i opet je tu isplivala doza sumnje. Realno, Plenkovića baš ne brine previše stanje u HNS-u, rijetko ga se čuje da govori o tome, ali ipak njegova stranaka sačinjava velik dio Hrvatskog nogometnog saveza i gotovo cijeli IO.

Isto tako, Kustić je morao zamrznuti svoj status dopredsjednika pri HNS-u baš zbog toga što je dio vladajuće garniture, de facto, on trenutno ne smije obnašati dužnost predsjednika Saveza jer je u sukobu interesa.

Pojavila se i priča kako Kustić ne može skupiti dovoljan broj glasova, premda iz jednog izvora doznajemo kako ih ima 11. Naime, za kandidaturu mu treba devet potpisa od 21 županijskog saveza. Statut HNS-a nalaže da predsjednički kandidat 15 dana prije Izborne skupštine mora predočiti potpise devet županijskih saveza koji stoje iza njih. S obzirom da Hrvatska ima 20 županija, plus Grad Zagreb, lako se dolazi do zaključka da se na Izbornoj skupštini mogu pojaviti samo dva kandidata. Inače, Skupština ima 59 članova, a za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno je 30 glasova.

U Skupštini sjede predstavnici županijskih saveza (21), svaki klub Prve HNL daje po dva člana (20), svi klubovi Druge HNL daju zajedno dva člana, klubovi trećih liga daju tri člana, klubovi nižih liga deset, a po jedan član dolazi iz Sindikata igrača, udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa.

Cijela priča je poprilično konfuzna i mijenja se i mijenjat će se iz dana u dan. Stoga smo odlučili upitati Kustića odustaje li ili će se ipak kandidirati za mjesto šefa HNS-a.




“Ne, nisam odustao od kandidature za mjesto predsjednika HNS-a. U sljedećih dva dana, odnosno do petka, donijet ću svoju odluku. Smatram da su promjene nužne uz podršku”, rekao nam je Marijan Kustić.

Iz ranije spomenutog izvora doznajemo kako je Kustić sposoban prikupiti barem osam potpisa županija, a moguće čak i 11, ali ostaje dojam da se Kustić još nije dovoljno posavjetovao s Plenkovićem pa je ipak možda to razlog za prolongiranje odluke. I ne zaboravite da se vjerojatno za sve odluke u Savezu i dalje pita Zdravka Mamića, a priča se kako Kustić ima veću podršku Mamića nego što je ima Šuker.

ČOVJEK IZ SJENE PREUZIMA HNS: Šuker nema potporu ni županija ni Mamića, ali ON ima!




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.