Facebook: Cristiano Ronaldo(Official)

Stiže Liga prvaka na steroidima? Superligu će igrati samo najbogatiji klubovi svijeta

Autor: Bruno Herljević

UEFA je svjesna kako neće moći još dugo odolijevati pritiscima bogataša, pa su tako sve reforme odlučili provesti do 2021. godine, a nakon toga uslijedile bi promijene koje bi trebale napraviti ogromnu razliku između 'velikih' i 'malih'.

Čelnici najbogatijih europskih klubova već se godinama bore za ligu u kojoj bi sudjelovali samo najveći, najjači i najbogatiji klubovi. Velik broj klubova očito više ne vidi zadovoljštinu u igranju utakmica s hrvatskim, grčkim, austrijskim, slovenskim, poljskim i brojnim drugim ‘manjim’ klubovima koji zahvaljujući Platinijevu sustavu dobivaju šansu igrati u Ligi prvaka. Eto, Dinamo je najbolji primjer koji sve češće svoje mjesto nalazi u skupnoj fazi Lige prvaka, no, velikani silno žele svoju, ultimativnu, ligu na steroidima.

UEFA se još, za sada, uspješno odupire toj ideji stvaranja lige, ali sve više im se podilazi. Nedavno je tako dogovorena reforma Lige prvaka prema kojima bi četiri najjače europske lige imale 16 osiguranih mjesta u skupnoj fazi, a ‘mali’ klubovi dobili bi tek četiri mjesta kroz kvalifikacije. Ipak, UEFA je svjesna kako neće moći još dugo odolijevati pritiscima bogataša, pa su tako sve reforme odlučili provesti do 2021. godine, a nakon toga uslijedile bi promijene koje bi trebale napraviti ogromnu razliku između ‘velikih’ i ‘malih’.

“Svjetska Superliga je nezaustavljiva”, tvrdi Jacco Swart jedan od čelnih ljudi europskog nogometa. “Ne može možete to spriječiti, za nekoliko godina će doći do globalnog klupskog natjecanja. Bit će to ekskluzivna liga samo za najbogatije klubove koji će dobivati ogroman novac od sponzora i TV prava”, kazao je Swart za Mirror.

Britanski list tvrdi kako su razgovori o natjecanju najjačih europskih klubova s ostatkom svijeta već započeli, a globalna Superliga trebala bi započeti 2021. godine. Liga bi se sastojala od 22 kluba, a u njoj bi trebali sudjelovati sljedeći klubovi.

Iz Španjolske to bi bili Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid. Iz Engleske su to Arsenal, Chelsea, Liverpool, Man City i Man Utd. Iz Italije su to Juventus, Inter i Milan. Iz Njemačke Bayern i Borussia Dortmund, a iz Francuske PSG i Lyon.

Nadalje, ostatak svijeta bio bi ovako raspoređen. Iz SAD-a bi nastupali LA Galaxy i New York City, iz Kine Guangzhou i Šangaj, iz Brazila Corinthians, iz Australije Melbourne, a iz JAR-a SuperSport United.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.