Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

STANJE NA TRIBINAMA: Hajduk zažestio borbu protiv HNS-a, Armada suce gađala bocama, upaljačem i balzamom za usta

Autor: Bruno Herljević

Utakmica 16. kola MAXtv Prve HNL odigrana 18.11.2016. u 18.00 sati u Zagrebu, na Maksimiru pred oko 1000 gledatelja. Utakmica je odigrana u mirnom tonu bez navijačkih ispada, ali ispada je bilo na ostalim utakmicama.

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 16. kola MAXtv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

GNK DINAMO – NK ISTRA 1961 1: 1

Utakmica 16. kola MAXtv Prve HNL odigrana 18.11.2016. u 18.00 sati u Zagrebu, na Maksimiru pred oko 1000 gledatelja. Utakmica je odigrana u mirnom tonu bez navijačkih ispada.

HNK HAJDUK – NK LOKOMOTIVA 1 : 0

Utakmica 16. kola MAXtv Prve HNL odigrana 19.11.2016. u 17.00 sati u Splitu, na Poljudu pred 5225 gledatelja. U 22. minuti navijači Torcide izvikuju „ubij Srbina“da bi u 25. minuti zapalili desetak baklji pjevajući „moja domovina“. U 29. minuti Torcidaši izvikuju Vukovar, Vukovar. Nakon prekršaja Hajdukovog igrača nad igračem Lokomotive i dosuđenog prekršaja u 36. minuti, navijači uzvikuju sucu „Cigane, Cigane“. Uzvik „jebo te Mamić“ odjekuje u 39. minuti. U 53. minuti zapaljena je jedna baklja., a u 55. minuti navijači Torcide pale desetak baklji. U 60. minuti ponovno jedna baklja nakon Hajdukovog postignutog gola. U dva navrata istican je transparent s natpisom „Zbog borbe za čist nogomet izvanredne sjednice, zbog prodanih branitelja političke igrice” a istaknut je i transparent nakojem je slika Ivana Pernara sa šajkačom i natpisom “Juda” (Pernar je nedavno izjavio kako je Oluja bila etničko čišćenje, ali od strane”srpskih vođa koje su odbile mirovni plan i pozvali sve Srbe da napuste Krajinu, cilj je bio da se te Srbe potom naseli na Kosovu što su izbjegli Srbi odbili).

NK CIBALIA – NK OSIJEK 2 : 0

Utakmica 16. kola MAXtv Prve HNL odigrana 20.11.2015. u 15.00 sati na stadionu HNK Cibalia, a bilo je prisutno oko 1500 navijača. Prije utakmice je položen vijenac u znak sjećanja na Vukovar – grad heroj.




Početak utakmice je obilježen pozitivnim skandiranjem navijačkih pjesama, pa tako u 1. minuti navijači pjevaju „zovi, samo zovi“, u 3. minuti „Ooo, naprijed Cibalijo“. U 28. minuti skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 44. minuti Ultrasi viču „Osječke pičke“.

Drugo poluvrijeme počinje sa navijačkim nadmetanjem Ultrasa i Kohorte. U 49. Ultrasi ponovo skandiraju „osječke pičke!“, a Kohorta u 50. minuti uzvraća sa „popuši mi kurac Cibalijo“ i „gazi gazi gazi Ultrasa“.

Nakon prekršaja nad svojim igračem u 83. minuti, Ultrasi viču „Cigani, Cigani!“.




NK SLAVEN BELUPO – HNK RIJEKA 0 : 0

Utakmica 16. kola Prve HNL odigrana u nedjelju 20. studenoga u 17.00 sati na Gradskom stadionu u Koprivnici.

Više od 1.500 gledatelja promatralo je susret Slaven Belupa i Rijeke, a među njima isticala se grupa pripadnika Armade, njih oko 250, (navijačka skupina HNK Rijeke) glasnim bodrenjem, ali i incidentnim ponašanjem. Posebno su se okomili na glavnog suca Burila iz Osijeka, kojemu su zapamtili neke greške iz prethodnih susreta. Tako su već u 8. minuti počeli s „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što su ponovili u više navrata (16., 45., 81. minuta, te neposredno po završetku prvog poluvremena, i na samom kraju utakmice). Iznervirani nekim odlukama suca, a vjerojatno i napisima da je GNK Dinamu „poklonjen“ jedanaesterac protiv NK Istre dva dana prije, skandiraju „Jebo vas Mamić“ u 14. I 82. minuti. Uz to, učestalo su višekratnim skandiranjima, vrijeđali suce povicima „Cigani, Cigani“ (20., 24., 45., 51., 82., 90. minuta).

U 25. minuti bacaju spram pomoćnog suca bocu s vodom, a u 42. minuti dio pripadnika penje se na ogradu „kaveza“ u koji su smješteni i verbalno se obračunavaju s gledateljima, pri čemu opet lete dvije-tri boce vode.

U 55. minuti Armada pjeva i skandira „…mrzim tovara, mrzim purgera, Hajduka i Dinama, riječka Armada“. Nekoliko minuta poslije, (61./62.) pale dvije bengalke, od kojih jednu bacaju na sam travnjak, a pred kraj susreta opet gađaju predmetima pomoćnog suca (upaljačem i balzamom za usta, op.a.), a nakon završetka susreta i crvenog kartona Franku Andrijaševiću, skandiraju „Cigani, Cigani“, te „Croatia, Croatia“ kao aluziju na sudačkim previdom oduzeto prvenstvo HNK Rijeci.

Sudac Burilo isključio je zbog prigovora i psovanja u 82. minuti predstavnika HNK Rijeke Ivana Mancea, a u 88-oj i pomoćnog trenera Luku Brkljaču. U sudačkoj nadoknadi Armada ponovno skandira sucima “Cigani, Cigani” a to čine i po završetku utakmice uz dodatak “Jebo vas Mamić”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.