Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Središnja proslava 105. rođendana Hajduka: Bili smo i ostali simbol hrvatstva i hrvatske države

Autor: I.K./Hina

'Nema nikakvog Hajduka koji je 'lijevi' ili 'desni', on je bio i ostao simbol hrvatstva i hrvatske države i na tome ćemo ustrajati i nećemo posustati.'

Otvaranjem Hajdukovog  Fan shopa u splitskoj Trajektnoj luci i potpisivanjem sponzorskog ugovora sa upravom Splitske banke u subotu je upriličena središnja proslava 105. obljetnica osnutka HNK Hajduk na kojoj je istaknuto da je taj klub “simbol hrvatstva i hrvatske države.”

“Nema nikakvog Hajduka koji je ‘lijevi’ ili ‘desni’, on je bio i ostao simbol hrvatstva i hrvatske države i na tome ćemo ustrajati i nećemo posustati,” rekao je predsjednik Skupštine Hajduka Vinko Radovani obraćajući se nazočnima na svečanosti u splitskoj Trajektnoj luci. Po Radovanijevijem riječima, Hajduk je bio i simol otpora i borbe za slobodu i posebice borac protiv svih anomalija koje su se, kako je rekao, pojavljivale 1911., 1941., 1991., ali i 2016.godine.

“Važna karika koju ne možemo zaobići je Hrvatski nogometni savez. Postoje određeni ljudi koji Savez (HNS), nažalost, vode u pravcu u kojem vode. Hrvatski nogometni savez je Hrvatski savez, hrvatska nogometna reprezentacija je hrvatska reprezentacija. Iznad svega nama je jedini Savez kojeg mi možemo i moramo poštivati i u tom pravcu ćemo od strane Hajduka učiniti apsolutno sve,” poručio je Radovani.

Po njegovim riječima Hajduk je u posljednjih pet godina, nakon proslave 100. obljetnice osnutka, doživio procvat u organizacijskom i financijskom smislu, a za to su zaslužni navijači kroz udrugu “Naš Hajduk” i Torcidu.

“Oni su svojim modelom upravljanja Hajdukom donijeli klubu kroz Nadzorni odbor i Upravu ljude koji su spremni naporaviti iskorak,” rekao je Radovani.

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar na svečanosti obilježavanja 105. obljetnice Hajduka Andro Krstulović Opara u svojem je obraćanju istaknuo kako se novi Hajduk već gradi na krilima ljubavi prema tom klubu i dišpeta.

“Simbioza navijača Torcide i ‘Našeg Hajduka’ najbolji  su mogući način da Hajduk bude sve jači. A što je Hajduk jači i uspješniji, slabiji su oni koji rade štetu u nogometu,” istaknuo je Krstulović Opara.Naglasio je kako je Hajduk kroz svoju povijest prolazio i teške i lijepe trenutke.




“Hajduk je bio sinonim za hrvatstvo i Split i za naš dišpet i kada je on bio na vrhu, tada su i Split i Dalmacija bili na vrhu. Dokazao je svoju spremnost i odlučnost  i te ’44 kada se ponovno obnovio, i ’75 kada je Split rastao i doživljavao renesansu Hajduk je bio na vrhu isto kao i ’95 kad smo oslobodili zemlju  i spojili se s ostatkom domovine Hajduk je bio jak,” rekao je Krstulović Opara. Dodao je kako osjeća da i sadašnji Hajduk “ide snažno naprijed.”

Krstulović Opara je objasnio kako je predsjednica Grabar Kitarović željela doći na današnju svečanost obilježavanja 105. obljetnice Hajduka, ali zbog obveza nije mogla to učiniti. Također je prenio poruku predsjednice Grabar Kitarović da će doći na Poljud na prvu sljedeću europsku utakmicu Hajduka i to na tribinama. Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je istaknuo kako svi u Dalamciji žive i dišu za Hajduk.”Kad se mi Dalmantinci rodimo, rodi se i ljubav prema Hajduku”, kazao je Ževrnja.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je istaknuo kako je Hajduk simbol “narodnog kluba”.




“Hajduk je dio nas našeg mentaliteta, naše povijesti i naše budućnosti,” poručio je Baldasar.

Prilikom  potpisivanja sponzorskog ugovora za sljedeće dvije godine predsjednik Uprave Splitske banke Andre Marc Prudent je naglasio na hrvatskom jeziku:”Hajduk živi vječno.”

“Hajduk ima impresivnu povijest,” kazao je Prudent. Dodao je kako mu je drago što će na dresovima Hajduka stajati  oznaka Splitske banke

Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić je kazao kako je sponzorski ugovor sa Splitskom bankom nastavak suradnje koju Hajduk ima sa tom bankom 25 godina.

Autor:I.K./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.