Photo: Igor Soban/PIXSELL

SRAMOTA EPSKIH PROPORCIJA: Ove poražavajuće činjenice o Dinamu treba reći, pa kud puklo da puklo…

Autor: Bruno Herljević

Realno, više je Cico Kranjčar napravio kada je na početku svojeg ovosezonskog mandata gurnuo u špicu Schildenfelda i donio Dinamu Ligu prvaka nego što je Petev napravio u ovih pola godine.

Kakav ružan kraj Dinama, ali kraj je to koji su zaslužili. Što više napisati od Dinamu? Što napisati o klubu koji ima sve predispozicije za uspjeh, od financijskih, infrastrukturnih, pa do širokog igračkog kadra, vrsnih trenera na svim razinama te, ono najvažnije, bezrezervnu podršku Saveza i moćnika koji poguruju sve što iole valja u reprezentaciju?

Što napisati o klubu čiji bi jedan izlazni transfer ‘nahranio’ ostalih  devet klubova za nekoliko godina? Što napisati o klubu koji plaća igrače milijun eura po sezoni u ligi u kojoj neki igrači igraju bez primanja? Što napisati o klubu koji ima rezervnu momčad u istoj ligi koja služi kako bi ‘starijem’ bratu osigurala čistih 12 bodova u sezoni i usput s ‘posuđenim’ igračima iz redova aktualnog prvaka, za koje tamo nema mjesta, mrsila račune onoj ‘sirotinji’ koja igra za ‘kikiriki’?

Klub je to koji ima najboljeg igrača u ligi, igrača koji je kvalitetom barem za francusku ligu, El Arbija Soudanija. Klub je to koji ima najtalentiranijeg mladog nogometaša u Hrvatskoj, Antu Ćorića. Doveli su skupo pojačanje u liku ‘jednog od najtalentiranijih brazilskih nogometaša’, Guilhermea. Vratili su Sammira (koji nakon četiri mjeseca jedva istrči pola sata) nakon što se ovaj osladio kineskim novcem i nakon što mu se prohtjelo još ponešto, koliko toliko, kvalitetnog nogometa, ali koji svejedno uzima golem novac za tih pola sata uzdisanja i gledanja protivnicima u leđa.

Pa onda Petev… Obećali su ‘bugarskog Mourinha’ (a dobili smo ‘bugarskog Davida Moyesa’ i to za siromašne) koji će preporoditi Dinamo kao nitko do sada, koji će od Ćorića konačno napraviti megazvijezdu, koji će Dinamo do sljedeće sezone urediti do neprepoznatljivosti.

Realno, više je Cico Kranjčar napravio kada je na početku svojeg ovosezonskog mandata gurnuo u špicu Schildenfelda i donio Dinamu Ligu prvaka nego što je Petev napravio u ovih pola godine. Štoviše, čini se kako je zapravo unazadio Dinamo jer trenutno, osim Soudanija, ne možemo izdvojiti niti jednog igrača koji je ostavio dobar dojam. Livaković, ‘ajde.

Taktički – nazadno. Razvoj igračkog kadra – stagnira. Imao je pola godine da uredi momčad, a iz tjedna u tjedan Petev je tražio još tjedan dana da uigra momčad. Zimske pripreme pogurale su malog Hodžića do nekakve forme i to je to. Preživljavali su zahvaljujući njemu, Soudaniju i individualnim bljeskovima pojedinica (uglavnom samo te dvojice).

Titula je gotovo sigurno u Rijeci, što znači da je i Liga prvaka u Rijeci, što znači da su i onih potencijalnih 15-ak milijuna eura u Rijeci, a to pak znači kako je Dinamo za sljedeće dvije sezone, a možda i duže u gadnim problemima. Zašto dvije? Pa zato što će Rijeka vjerojatno pametnije potrošiti novac od Lige prvaka i radije zadržati postojeći kadar i trenera kako bi što bolje prošla u HNL-u i ponovila uspjeh od prošle sezone, to jest ove.




Koga na koncu kriviti? Upravu, to jest Mamića? Igrače? Peteva? (Navijače?)

Nekako se čini da je za ovakvu sramotu Dinama najvećim dijelom kriv trener. Ipak, on je taj koji vodi momčad i za to je pošteno plaćen (20-ak tisuća eura mjesečno). S druge strane, što bi trebali misliti o čovjeku koji nakon debakla protiv Hajduka mrtvo hladno kaže kako ga je ‘sram gledati ovaj Dinamo’? Što misliti o treneru koji prozove svoje igrače nakon utakmice koju je on taktički katastrofalno postavio? Što misliti o treneru koji nakon pola godine ne može naći poziciju Anti Ćoriću pa ga onda, valjda iz nemoći, stavi na klupu i kaže kako ne igra jer ‘ne može trčati ni pola sata’?

Jedno je jasno, Petev očito nije materijal za Dinamo, ali sada je prekasno. Da ponovimo još samo jednom. Kakav ružan kraj Dinama, ali kraj je to koji su zaslužili.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.