Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Sportski direktor Hajduka, Branco: ‘Razočaran sam akademijom, a u HNL-u ne postoje igrači za Hajduk’

Autor:

Portugalac Branco, polako, ali sigurno, napreduje i slaže kockice koje su se s godinama dosta poremetile. Jasno je kako je riječ o čovjeku s velikim iskustvom i s dobrim organizacijskim sposobnostima.

Sportski direktor Hajduka, Mario Branco došao je kao veliko strateško pojačanje koje bi trebalo revitalizirati omladinski pogon Hajduka i seniorskoj momčadi priskrbiti najbolja moguća pojačanja. Koliko smo imali prilike vidjeti u proteklih par mjeseci, Portugalac Branco, polako, ali sigurno, napreduje i slaže kockice koje su se s godinama dosta poremetile. Jasno je kako je riječ o čovjeku s velikim iskustvom i s dobrim organizacijskim sposobnostima.

No, u proteklih pet mjeseci Branco je morao štošta popraviti, ali optimističan je što se tiče budućnosti kluba.

“U nekim slučajevima situacija je bolja, u nekima lošija, ali zadovoljan sam i optimističan po pitanju budućnosti Hajduka. Razočaran sam infrastrukturom te posebno organizacijom Akademije, kojom se Hajduk ponosio, jer je uvijek proizvodila vrhunske igrače. Po mom mišljenju u zadnjih nekoliko godina selekcija igrača nije rađena kako treba i tu leži moje najveće razočaranje”, rekao je Branco za 24sata.

Stručni kadar u Akademiji danas je u potpunosti promijenjen, a za to je zaslužan Branco. “Između tri – četiri kandidata izabrao sam Krešimira Gojuna za šefa Akademije i on uz moje i predsjednikovo odobrenje radi selekciju trenera i igrača. Uspostavljamo sustav rada, model igre, profil igrača…, a na trenerima je da se adaptiraju na ono što tražimo. Na zimu ćemo vidjeti tko se adaptirao, a tko ne. Mi smo na početku, rezultate rada vidjet ćemo za 3-4 godine, najprije s generacijom 00/01”, kaže Branco.

Pitanje svih pitanja, zašto Hajduk dovodi toliko stranaca? “Stvar je jednostavna: igrače Dinama i Rijeke ne možemo dobiti, a u ovom trenutku čak ni igrače Osijeka. To su tri kluba. Ako tome dodate Lokomotivu i Split, s kojima su odnosi kompleksni, ostaje tko? Inter, Cibalija, Slaven… Teško da u njima ima igrača za Hajduk. Ove godine smo uzeli Ćosića, ‘ružno pače’ koje nitko nije želio, iako on igra u skladu s onim što smo od njega očekivali. Zato uzimamo strance”, objasnio je Branco.

Kaže bio bi sretan kada bi u prvih jedanaest igrali smo produkti Hajdukove škole, ali što je tu je. “Stvar je gledanja i matematike. Koliko ih je ljetos otišlo, toliko ih je i došlo, samo ovi novi imaju puno bolje statistike. Igrače nikad ne dijelim po nacionalnosti, boji kože ili vjeri, samo po kvaliteti. Uostalom, Hrvatska po broju stanovnika ima vjerojatno najviše izvezenih igrača u Europi. Bio bih najsretniji čovjek na svijetu kad bi u prvih 11 Hajduka igrali samo igrači ponikli u našoj Akademiji. To bi značilo da smo odradili jako dobar posao”, kazao je Portugalac.

Jesu li baš svi stranci zadovoljili? Branco tvrdi da nisu. “Njih 7-8, jesu, za 2-3 ostala sam još rezerviran, vidjet ćemo do zime. Zbog brojnih promjena ovoga ljeta nismo imali puno vremena, zato smo samo Kožulju i Ercegu ponudili višegodišnje ugovore. Svi ostali su potpisani s mogućnošću otkaza ili produženja ugovora, ako mi to želimo. Tako smo zaštitili interese Hajduka”, tvrdi Branco.

Hajduk je imao veliku ambiciju plasirati se u Europsku ligu, a nije da nije imao šansu. “Neću lagati, to je bio moj prvi cilj, i bio sam jako razočaran što se nismo plasirali. Sve što smo radili, radili smo u namjeri da se plasiramo. Znao sam da se ovdje vrijeme kupuje rezultatom, mogli smo kupiti malo mira i zaraditi novac”, objašnjava Branco pa objašnjava neuspjeh, “Pojednostavljeno, samo zato što su oni dali zadnji penal, a mi ne. Da me netko prije dolaska u Hajduk pitao tko će proći Hajduk ili Maccabi, rekao bih zbog tradicije, imena, navijača, igrača… Hajduk. Sad, kad racionalno sagledam snagu Maccabija, njegov kompletno španjolski stožer, budžet… Jasno je da smo napravili i više od očekivanja. Uoči uzvrata Jordi Cruyff mi je kazao kako ima osam milijuna eura za kupnju napadača, no na tržištu nije mogao naći pravoga. Pitao me gdje smo i za koliko mi pronašli Ohandzu i Saida. To vam sve govori”, kaže Branco.

U prošlom kolu Branco je utakmicu protiv Splita odgledao s poljudske tribine, a ne iz VIP lože. “Nije mi prvi put. Ja sam u mladosti gledao utakmice s tribine, ne iz VIP lože. Bilo mi je zadovoljstvo, ali nije bilo lako. Bio je to veliki dan za naše navijače, gradski derbi, a na poluvremenu smo gubili. Ali navijači su bili pozitivni, dosta ih je prilazilo, raspitivalo se o igračima, B momčadi, mogućem partnerstvu s Benficom”, otkriva Branco.

Zanimljiva je ta suradnja s Benficom jer je portugalski prvoligaš ima jednu od najboljih nogometnih škola u Europi, a koliko je to realna suranja, Branco još ne može reći. “Moguća je, ali još nije vrijeme za detalje. I nije vezana uz povezanost dvije navijačke grupe, nego se razmatra na razini menadžmenta”, kaže Branco.

Jedno od važnijih pitanja je hoće li Hajduk produžiti ugovor s Ohandzom? “Već sam više puta odgovorio, mi ga želimo, ali mora i on željeti ostati. Ako želi ostati, ostat će”, objasnio je Branco.

Hajduk ima veliki problem, a to je da su u prošlosti neki važni igrači ulazili u posljednju godinu ugovora. “Pokušavam to riješiti, a ključ je godina 2020. Želimo posložiti kičmu momčadi od aktualnih mladih igrača, kojima ćemo dodavati mlade igrače iz naše Akademije. Kao što sam već rekao, generaciju 2000./01. Da ulaze u momčad bez pritiska, da se pravilnije razvijaju. Nije isto ući s 18 godina u momčad pred 30.000 ljudi kad moraš nositi igru ili kad uz sebe imaš iskusnog igrač koji će ti pomoći. Glavni problem je budžet, ali imamo mi i svoje adute. Ne možemo platiti puno, ali ono što obećamo redovito ispunjavamo. Malo po malo stvaramo okruženje u i oko kluba u kojem se igrači lijepo osjećaju i žele ostati. Život u Splitu i igranje pred krcatim Poljudom vrijede jako puno”, tvrdi Branco.

Na koncu zimski prijelazni rok je blizu, a Hajduk ima još nekolicinu igrača na kojima može dobro zaraditi. Među njima su i Vlašić i Kalinić, a njihova prodaja donijela bi Hajduku nužno potrebna sredstva. “Tržište će odrediti tko će ići, ali netko će morati. Ako ne pronađemo neki novi izvor zarade. Predsjednik mi je najavio da ćemo morati popunili budžet te zaraditi nešto za iskorak. Riječ je o 2-4 milijuna eura”, kaže Branco.

Bilo je ponešto kritika na račun Vlašiča, govorilo se kako stagnira, luta po terenu i kako mu uvijek nedostaje ‘ono nešto’ da zablista. “Blagoslov je kad mladi igrač polivalentan. Nikola može igrati na tri pozicije, oba krila i polušpicu i on je naš najveći potencijal. Ima tek 19 godina, gotovo 90 utakmica, svi najveći klubovi znaju za njega… Za Kalinića i njega imamo upite nekoliko velikih klubova iz Portugala, Kalinić ima sjajnu statistiku i još je i reprezentativac. Mislim da je vrijeme da i Vlašić dobije priliku u A reprezentaciji”, smatra Branco.

Što se tiče dodatnih pojačanja u momčadi, Branco tvrdi da ih neće biti, tek možda jedan ili dva igrača. “Obično na zimu puno mijenjaju oni koji nisu dobro poslovali na ljeto. Mi smo kupili deset igrača, tako da nećemo puno mijenjati, možda dovedemo jednoga ili dva igrača”, kazao je Branco.

Autor: