Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

ŠEFU SUDACA PREKIPJELO NAKON DERBIJA: ‘Neću biti miran dok to ne uvedemo u HNL’

Autor: Željka Orešković

Prašina oko suđenja Tihomira Pejina na derbiju Dinama i Hajduka još uvijek se nije slegla

Šefu sudaca Anti Kulušiću, čini se, prekipjelo je nakon derbija Dinama i Hajduka i katastrofalnog suđenja Tihomira Pejina. On je potrebu za video-tehnologijom naglašavao još prošle godine, a izgleda da je sada kap prelila čašu i da je vrijeme za tu novost.

 

“Već ovoga proljeća ćemo uvesti prilagođeni VAR na HNL terene. Za to ćemo izabrati nekoliko utakmica i vidjeti što će to donijeti”, rekao je šef sudaca, nakon čega je objasnio i što misli kada kaže “prilagođeni VAR”:

“Prva HNL je siromašna liga u kojoj većina klubova nije u stanju ući u pravi projekt VAR tehnologije. Treba biti realan, u cijeloj Europi VAR trenutno imaju Njemačka i Italija, a tek sljedeće sezone će je uvesti Engleska i Španjolska. Ostale lige, puno bogatije od prve HNL još nisu spremne za takav tehnološki iskorak jer je preskup. Stoga, moja je ideja jednostavna. Sve utakmice Prve HNL ionako imaju izravni TV prijenos, odnosno reportažna kola su odmah uz teren. U njih ćemo smjestiti jednog suca koji će biti u vezi sa sucima na terenu te će reagirati najbrže moguće u spornim situacijama, koje će jasno vidjeti putem TV snimke. Dakle, Govorio o trošku jednog dodatnog suca, što je zanemariv iznos. Za to, naravno, trebamo i blagoslov TV kuće koja prenosi utakmice, ali i njima će to biti u interesu”.

Upravo derbi Dinama i Hajduka, sa spornim sudačkim odlukama, Kulušić je uzeo kao primjer na kojem bi prikazao koliko bi i takav jeftini VAR pomogao:

“Sudac u reportažnim kolima na snimci bi jasno vidio da je Letica rukom dirao loptu izvan kaznenog prostora, što bi značilo da je trebao dobiti crveni karton, a Dinamo slobodan udarac. Dodatni sudac vidio bi i da je Soudani uoči sviranog jedanaesterca napravio prekršaj u napadu pa se kazneni udarac ne bi ni izveo. Osim toga, snimka bi sucu potvrdila da je Said u zaleđu kod gola koji postiže, to zaleđe nije veliko, ali postoji. Na kraju, jasno bi se vidjelo i kako je Fomitschow nespretno igrao u svom kaznenom prostoru pa bi sugerirao sucu da pokaže na jedanaesterac”.

Ipak, Kulušić je svjestan da taj sustav ne bi bio besprijekoran te je naveo primjer iz prošlog kola, kada ni snimka ne bi pomogla:




“Snimku suđenog jedanaesterca za Osijek protiv Rijeke smo pogledali valjda 50 puta i nismo bili ništa pametniji. Tu je peti sudac iza gola vidio Rijekina igrača kako nepropisno igra rukom, ali nemamo kameru iza gola i jednostavno nemamo ni dokaz da se to dogodilo. Tu smo stoga dali za pravo sucu, iako bismo, iskreno, bili sretniji da ništa nije svirao”.

Šef sudaca detaljno je analizirao koliko bi takva, improvizirana, tehnologija korisna bila u HNL-u:

“Matematički sam izračunao da bi pomogla kod 70 do 80 posto situacija, što je ogromna brojka. Uostalom, savršeni sustav ne postoji, što dokazuje i nedavni primjer iz Italije gdje i nakon gledanja snimke, pomoću vrhunske tehnologije, nije bilo jedinstvene odluke glede sporne situacije. Ipak, u našoj ligi bi se prestalo pričati o sucima da mi uz pomoć našeg VAR-a pomognemo u 70 posto situacija. Tome svi trebamo težiti”, rekao je Kulušić za Sportske.




 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.