Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Seciranje Hajduka nakon prve natjecateljske utakmice u novoj sezoni: Izgledaju čvrsto, oganizirano, odgovorno, ali…

Autor: Andrija Kačić Karlin

Kakav je Hajduk kojeg smo gledali u premijernoj ovosezonskoj utakmici? Pojednostavljeno rečeno, Hajduk izgleda čvrsto, oganizirano, odgovorno...

U ovakvim kvalifikacijskim utakmicama, kakvu je Hajduk igrao protiv bugarskog Levskog, minimalna 1-0 pobjeda može biti vrijedna poput tisuću barela nafte. Osnovni cilj svakog suvremenog trenera u kvalifikacijama na svom terenu – ne primiti pogodak – je ispunjen, a jedan se nekako uvalio što Hajduku daje prigodu da se Sofiji postavi mudro. I da s jednim zabijenim pogotkom stavi Levski na neizdržuive muke.

Međutim, kakav je Hajduk kojeg smo gledali u premijernoj ovosezonskoj utakmici? Pojednostavljeno rečeno, Hajduk izgleda čvrsto, oganizirano, odgovorno, no osjeća se nedostatak kvalitetnih igrača, mašta i vizija onih koji bi trebali kreirati igru. No, to je druga priča, takvi igrači s maštom i vizijom, koji k tome još i urnebesno trče skupi su kao rijetki dragulji i godinama se splitski klub mora krpati s time što ima ili što je jefitno za nabaviti.

I u takvom kontekstu valja zaokružiti priču, dojam pobjede protiv Levskog. Kamoli sreće da Hajduk dosegne sljedeću rundu kvalifikacija, klub bi oživio, nešto bi se pomaklo s mrtve točke i zapravo uopće nismo pretenciozni ako kažemo da je prolaz kraj Levskog za trenera Carilla i njegove igrače – imperativ. Jer, kako će klub naprijed bez pobjeda. Ostalom, one su smisao i pobjede i zarade.

Što mora veseliti Hajdukovog navijača nakon partije u Dugopolju. Snaga i želja Nikole Vlašića koji, ruku na srce, stagnira u slaboj momčadi već duže vremena. Kapacitet kojeg posjeduje nikako da se aktivira i ovaj njegov nastup je nešto što bismo svi htjeli česće gledati.

Sad je valjda jasno zašto je izbornik Čačić za utakmicu protiv Meksika u Los Angelesu zvao malog Frana Tudora koji je tamo daleko na istoku SAD bio najbolji pojedinac “vatrenih”. On Hajdukovoj igri daje i ton i oštricu i ako će dalje napredovati sigurno mu neće promaknuti još koji poziv od nacionalni stijeg.

Radošević, povratnik, pokazao je zašto je u jednom trenutku impresionirao nogometni svijet. Silnih pluća i s tisuću pokreta čini i destrukciju suparničkim napadima, a trudi se i nešto konstruirati, no ipak nema pas kakvog imaju svjetski vezni igrači. Zato vani zacijelo jošnije uspio. Da to ima sad bi igrao opet negdje u Ligama petice.

Carillo je očito puno radio s momčadi na požrtvovnosti i neminovnosti pomaganja. Hajduk djeluje borbeno i rastrčano, jest da teže organizira napade, a no s takvim tankim igračkim kadrom ovo što smo vidjeli bilo je posve zadovoljavajuće.




Ali, sve to neće vrijediti ako Hajduk klekne u Sofiji. Hajduku su u oporavku nužne pobjede, zarade, atmosfera. Potreban mu je nogometni štimung. I zato, Carillo znaj, Levski mora pasti, daj!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.