Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

SAVRŠENO OBJAŠNJENJE ZAŠTO DINAMU NE TREBA PRIVATIZACIJA – ALI NITI ‘ULICA’!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Jest da je uskoro Svjetsko prvenstvo, no top tema u Zagrebu ovih dana je – privatizacija Dinama. Koja ne ide glatko, a možda neće ni ići. Dojma smo da su oponenti privatizacije jači nego što su mislili zagovornici privatizacije.

I tu leži kluč problema. Za privatizacijom žude oni koji su sad u klubu, a ne oni koji su izvan kluba. A moralo bi biti upravo obratno. Dobro, malo pretjerujemo, možda u uređenim zemljama…
Dakle, poantu je lako naći. Klub bi privatizirali oni koji ga sada vode, a kako su na izvoru tako bi se lako i napili svježe vode. I zadovoljili svoje pohlepne zahtjeve.

Nije tajna da se u Dinamu, s pritajenim gazdom kluba, kvazi savjetnikom, svesrdno bore da klub i zakonski stave u svoj imovinski portfelj. Makar, nažalost, klub je odavno privatiziran i bez privatizacije, za što sad imamo epilog na sudu u Osijeku.

Središnji državni ured za šport, gdje stoluje Janica Kostelić, zasad se pokazuje kao veći problem od oponenata privatizacije. Nikako da shvate elaborat kojeg su u Dinamu na brzinu sastavili očekujući da će lagano proći pretvorba kluba iz društvenog u osobno vlasništvo. Već su dvaput u Dinamu pisali elaborat koji se pokazao jalovim poslom. Šteta što nismo doslovce upućeni što oni to tako uredno često griješe u elaboratu, ali lako je za pretpostaviti.

Kao i sve u Hrvatskoj tako bi vjerojatno i u Dinamovoj privatizaciji nedostajalo transparentnosti.

Inače, najveći oponenti privatizaciji su navijači, oni žešći i oni romantičniji. Mnogi to uspoređuju s Hajdukom gdje navijači po socios modelu žele upravljati klubom, neki to nazivau spomenutim terminom, drugi to nazivaju ulicom.

Možda ni za Dinamo nije nabolje rješenje da njime upravljaju navijačima, možda… Ali je sigurno da je najgore rješenje za Dinamo da ga privatiziraju ljudi koji su ga odavno privatizirali i uzeli samo za sebe i odnarodili ga od milijunske vojske navijača. Umjesto – kadija te tuži i kadija te sudi imali bismo; Kadija ga prodaje, kadija ga kupuje.




Veliki protivnik privatizacije, odvjetnik Saša Pavličić, sportskoj javnosti znan kao pošten, ali baš zato i bivši, disciplinski sudac Prve HNL tvrdi:

“Treba shvatiti da Dinamo nije tvornica baterija i da mu je jedini cilj – profit. Treba ostvarivati i rezultate, sportsku povijest i slavu. A za to nije potrebna privatizacija. Tko današnjoj upravi zabranjuje pribavljati sponzore, pokrovitelje da donosi prihode klubu, a ne sebi, te da ga jača? Nitko! Tko ih sprečava da angažiraju dobre trenere i stvaraju prave igrače? Nitko! I da rade prave transfere, zar ne? Pa, za to nije potrebna privatizacija, oduzimanje kuba od ljudi. Ovi koji bi ga kupili mogu ga prodati kome hoće, nestati, a ovi novi vlasnici klub mogu rasformirati. I nikome ništa. Ne, to ne smije ići”!




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.