Photo: Marko Prpic/PIXSELL

SAŠA PAVLIČIĆ KONAČNO ODGOVORIO RIJECI I HAJDUKU: ‘Jesam, Dinamovac sam, ali zašto vam moje odluke nisu smetale ranije?’

Autor:

"Sada donosim dvije odluke i u Hajduku i Rijeci mi vele da ne bi bilo problema da obje utakmice nisu protiv Dinama. Dakle, obje odluke su ispravne, ali ne protiv Dinama", objašnjava Pavličić.

Disciplinski sudac HNL-a Saša Pavličić navukao je na sebe gnjev navijača Rijeke, pa čak i dobrog dijela Hrvatske koja ne preferira Dinamo. Naime, Pavličić je svojom odlukom da najbolji igrač Rijeke, Franko Andrijašević bude suspendiran na tri utakmice, potaknuo pomalo i očekivano nezadovoljstvo.

Rijeka je odmah najavila kako će uložiti žalbu na tu odluku, a ako im ta žalba ne uspije, Andrijašević će morati propustiti derbi s Dinamom koji je na raspordu 3. prosinca na Maksimiru. Andrijašević je, otkako je iz Dinama došao u Rijeku, na sveopće iznenađenje postao glavnim igračem Kekove momčadi i pokazao se čovjekom odluke u važnim utakmicama. Stoga, njegov izostanak na utakmici s Dinamom, bit će ogroman hendikep za Rijeku koja je trenutno vodeća i ima šest bodova prednosti pred Modrima.

E sada, malo tko se nije zapitao je li baš slučajnost to što je disciplinski sudac Andrijaševića suspendirao točno toliko da propusti utakmicu s Dinamom. Povod preispitivanju Pavličićeve odluke bile su ranije sankcije zbog sličnih ili gorih prekršaja. Podsjetimo, Franko Andrijašević je ‘popio’ kaznu od tri utakmice jer je sucu Anderju Burilu rekao da je smrad, ali ranije je bilo puno gorih slučajeva koju su, kažnjavani s tek dvije utakmice zabrane igranja.

Može se izdvojiti slučaj s početka sezone kada je nogometaš zaprešićkog Intera, Marko Kolar, glavnom sucu utakmice rekao, ‘Marš u pi*ku materinu’ i zbog puno sočnije uvrede dobio je kaznu od dvije utakmice ne igranja i to baš od disciplinskog suca Saše Pavličića.

Baš je taj neobičan kriterij, u kojem Andrijašević biva kažnjen s tri, a Kolar s dvije utakmice zbog sličnog prekršaja, nagnao pojedine medije da izvuku ranije objave s Facebooka Saše Pavličića, dok još nije obnašao posao disciplinskog suca, u kojima ga se proziva da je Armadu nazivao ‘idiotima’ i kako se svojevremeno hvalio da je veliki navijač Dinama koji je redovito odlazio na utakmice, odnosno kako je Dinamo njegova velika ljubav.

Napominjemo, Facebook objave Saše Pavlilića, datiraju iz rujna i studenog 2013., a u to vrijeme nije obnašao dužnost Disciplinskog suca HNS-a.

Screenshot Facebook
Screenshot Facebook
screenshot-facebook
Screenshot Facebook

Saša Pavličić-Bekić dužnost disciplinskog suca za Prvu i Drugu HNL preuzeo je početkom ove godine kada je naslijedio Krešimira Vlajčevića. Njegov prethodnik također je njegovao praksu kažnjavanja za vrijeđanje i omalovažavanje sudaca, pa je tako svojevremeno kaznio tadašnjeg trenera Dinama, Zorana Mamića, sa svega tri tisuće kuna. Mamić je tada sucu Mariju Strahonji izgovorio nešto dosta slično ovome što je Andrijašević rekao Burilu. “Smrade jedan, kako te nije sram, ostavi se suđenja”, naveo je tada Strahonja u zapisniku utakmice.

Andrijašević je pak suigračima poručio, kako stoji u zapisniku, “ostavite smrada jednog na miru”, aludirajući na suca Burila. To su dva potpuno različita kriterija, ali svaki sudac ima pravo postavljati svoje.

Isto tako nastala je velika buna pri Hajduku jer je Pavličić odlučio zatvoriti sjevernu tribinu Poljuda za sljedeću utakmicu. Iz ‘bijelog tabora’ to su protumačili malo drugačije, odnosno, da je zapravo cilj da Hajduk uloži žalbu i da se zabrana odgodi na jednu utakmicu kako Hajduk ne bi imao podršku sjeverne tribine na domaćoj utakmici s Dinamom. Hajduk je stoga pristao odraditi kaznu protiv Intera i kako bi na utakmici s Dinamom imao navijače na raspolaganju, ali većina pristalica Hajduka i dalje ima što za reći o Pavličiću i njegovom kriteriju.

Pavličić obrazložio odluku

No, baš je taj kriterij Saše Pavličića, kao što smo već kazali, podigao veliku prašinu, toliko veliku da je trenutno jedan od najomraženijih ljudi u pojedinim dijelovima Hrvatske. Stoga, odlučili smo Pavličića tražiti da nam pojasni kako je uopće došlo do ove situacije, odnosno, da pojasni zašto je Andrijaševića kaznio s tri utakmice neigranja.

“Član sam arbitraže dvije godine kod HNS-a i uredno me biraju svi klubovi i nitko do sada nije imao primjedbi na mene. Naglasit ću kako me Hajduk uvijek birao! Nakon toga, postao sam predsjednik Disciplinske komisije HNS-a i prvi predmet je slučaj Šupraha-Brbić. Šupraha mi je izravno nadređen kao član izvršnog odbora. Što je činim? Hladno ga sudim na najveću kaznu u povijesti. Što Hajduk tada radi? Smatra mene herojem. Naglasit ću, nisam imao niti jednu žalbu, čak niti od Hajduka. Sve to radim volonterski, bez naknade, a tada sam imao preko stotinu odluka”, prisjetio se Pavličić.

Prebacio se tada u nešto novije doba, odnosno na početak 2016. godine kada je postao Disciplinskim sucem HNS-a za Prvu i Drugu HNL. “Postajem ove godine u siječnju Disciplinski sudac HNS-a za Prvu i Drugu HNL. Do sada sam skupio preko 200 odluka, pet žalbi, a svega su mi dvije smanjene na drugom stupnju. Nikada nitko nije imao primjedbe na moj rad, naglašavam nikada”, tvrdi Pavličić pa nastavlja, “Sada donosim dvije odluke i u Hajduku i Rijeci mi vele da ne bi bilo problema da obje utakmice nisu protiv Dinama. Dakle, obje odluke su ispravne, ali ne protiv Dinama”, objašnjava Pavličić.

Zavirimo li malo u prošlost možemo vidjeti kako žalbi na Pavličićeve odluke u mjesecima otkako je preuzeo mjesto disciplinskog suca, zaista nije bilo. Što se tiče odluke o zatvaranju tribine Hajduku, ne može se reći da upozorenja nije bilo. Pavličić je u posljednjih nekoliko kola napominjao da će morati strože reagirati ako se nastavi kršiti pravilnik.

“Hajduk nije kažnjen samo zbog pirotehnike. Kažnjen je zbog pirotehnike i povika na ubojstvo, ‘Čakija ti ne gine'”, objasnio je još jednom Pavličić.

Pojasnio je potom i zašto je Franka Andrijaševića odlučio kazniti baš s tri utakmice, a ne s dvije kako je do sada činio. “Ja radim prema prijavi delegata koji je napisao da ga je Franko verbalno napao na način da je rekao svojim suigračima koji su pozdravljali suca, ‘ma pustite tog smrada’. To nije izrečeno u afektu, već hladne glave i to nakon utakmice. Dakle, kad igrač u afektu to napravi po prvi puta, onda je kazna blaža. Kod slučaja s Andrijaševićem, kazna ne može biti minimalna”, objašnjava svoju odluku Pavličić.

Na koncu riješio je sve nedoumice oko toga je li navijač Dinama. “Znate što, to što mi pišu po portalima, da sam Dinamovac, nećete vjerovati, ali to je istina. Jesam, Dinamovac sam i ne, nisam ‘Mamićevac’. No, zanima me kako to da ta činjenica nije smetala i ranije”, zapitao se Pavličić. I zaista se imao pravo zapitati jer njegove objave na Facebooku mogu vidjeti svi, a kao što možemo vidjeti ni Pavličić nema problema s time da javno kaže koji klub podržava.

Pavličić je profesionalac koji je, kako kaže, prikupio više od 200 odluka kao disciplinski sudac, a ima i prethodnog iskustva, dok, kako je i sam naglasio, nikada nije bilo primjedbi na njegov rad. Sve do sada, kada je donio dvije odluke za koje su, kako tvrdi Pavličić, čak i sami klubovi priznali da su ispravne, ali nisu ispravne jer idu u korist Dinamu (?!). Ako su ispravne odluke ispravne su, a jasno je za očekivati kako će svaka odluka protiv nekog utjecati bolje na nekog drugog, bilo da je riječ o Dinamu, Interu, Slavenu…

Autor:

VEZANE VIJESTI

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.