Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Reprezentacija nije oslabljena, već je na dobitku: Reanimirani Mandžukić i dojmljivi Kramarić vrijede kao i bodovi

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Dobitak iz ovih utakmica nije samo u bodovima, u život se vratio Mario Mandžukić, a reprezentacija je dobila još jedno saznanje, Kramarić je sposoban za najveće stvari.

Zadovoljstva je očito napretek u hrvatskoj reprezentaciji i oko nje; na dva gostovanja protiv Kosova i Finske osvojeno je svih šest bodova, zauzeto prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini, a sve to bez najboljih igrača. K tome, dobitak iz ovih utakmica nije samo u bodovima, u život se vratio Mario Mandžukić, a reprezentacija je dobila još jedno saznanje, Kramarić je sposoban za najveće stvari…

Priznajmo, sve osim osvajanja maksimalnih šest bodova u ove dvije utakmice, protiv Kosova (6-0) i Finske (1-0) u našoj javnosti bi s s pravom ocijenilom kao neuspjeh. Opet, kada je utakmice ili utakmicu otkazalo nekoliko najboljih igrača (Modrić, Rakitić, Pjaca, Čorluka) s pravom se moglo pomisliti kako bi stvari mogle poći po zlu.

Veseliti stoga može odgovoran pristup, jer ovakve utakmice posvemašnjeg favorita protiv autsajdera su isključivo pitanje odgovornosti boljeg.

Mnogi su nakon ove dvije utakmice čak zaključili kako je mnogo elemenata u hrvatskoj igri bolje nego kad su u postavi realno najbolji, mislimo tu na Modrića i Rakitića. Ponajprije je tu riječ o prijenosu lopte, sve nekako izgleda brže i konkretnije.

Što nužno ne mora značiti da je tako, ali tako izgleda. Činjenica jest da i Modrić i Rakitić vole lopte, da često igraju u širinu a to su im navike iz klubova, pa i reprezentacija postaje talac njihove zaljubljenosti u loptu. Sada neki detalji igre izgledaju konkretniji, no oni koji tvrde da Hrvatska bolje izgleda bez zvijezda nego s njima moraju znati da je ipak bila riječ o nastupima protiv najslabijih reprezentacija u našoj skupini.

Ipak, ne treba zanemariti dosege Kramarića, igrača koji može biti i napadač i vezni, uvijek raspoloženog Perišića, kao i pozitivnu nervozu i zanos Mandžukića. Reprezentacija je još uvijek u iščekivanju Kovačića čiji su potencijali veliki ali su još uvijek zauzdani njegovom neozbiljnošću. Protiv Finske zapinjalo je baš u veznom redu, u njegovoj zoni djelovanja.

Riječ-dvije i o izborniku. Nakon kritika koje ga zapravo još uvijek stižu zbog oprezne igre u osmini finala Eura protiv Portugala, a to će ga pratiti cijeli život, u ove dvije utakmice ušao je goropadno i optimistički. Iako bez najboljih nije sumnjao u uspjeh, nije tražio alibi unaprijed, svoju vjeru nudio je igračima i tako napravio pravi posao. Eto, uči se čovjek, pa i trener dok je živ.




Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.