Razbojnici iz Remetinca, nećete nam uništiti ljubav i strast za koju dišemo! Ući ćemo na stadion!

Autor: Romana Eibl/7Dnevno/28. kolovoza 2015

Gospodo iz HNS-a, zašto niste amputirali sebe, nego navijače? Zašto se ne povučete s idućih utakmica nacionalne momčadi, povucite se iz čartera i svečanih loža, odustanite vi od dolaska na stadion te u ime svoje 'žrtve' pozovite navijače da na tribinama podrže Modrića, Rakitića i društvo. Ti momci više trebaju njih nego vas, uostalom oni ne žive od vas, nego od svojih konzumenata, tj. publike, a vi živite na račun njih svih

Hrvatska nogometna reprezentacija iduća će dva mjeseca igrati za gospodu i razbojnike iz svečane lože – za Mamiće, Šukera, Vrbanovića, Cvrka, Anicu Kovač, Severinu te ostale obiteljske, VIP i celebrity goste. Ukazom bez presedana, Hrvatski nogometni savez odlučio je samoinicijativno amputirati hrvatsku navijačku tribinu na gostujućim utakmicama naše nacionalne momčadi u Azerbajdžanu (3. rujna), Norveškoj (6. rujna) i na Malti (13. listopada), koje se igraju za plasman na Europsko prvenstvo 2016. godine.

U strahu od vlastitih navijača, omraženo je društvo iz ‘Hiltona’, posve nesposobno, a i nepozvano da uredi odnose s navijačkom tribinom, posegnulo za najradikalnijom metodom – amputacijom nogometnoga naroda! Ubili su samu suštinu sporta, a posebno nogometa, kao da je posve uobičajeno da se utakmice igraju bez publike, a samo za njih. I, kao da nogometni kibic već ne stenje pod posljednjom kaznom Uefinih disciplinaca; zbog skandaloznog kukastog križa na poljudskom travnjaku za vrijeme utakmice s Italijom, iduće dvije službene utakmice u Hrvatskoj, reprezentacija će morati igrati iznova na praznom stadionu. Prva je već 10. listopada u Zagrebu protiv Bugarske, iduća će biti u novom ciklusu kvalifikacija za SP u jesen 2016. godine.

Kukavice i beskičmenjaci u HNS-u

I tako se, nažalost, obistinilo što smo prije tri mjeseca, najavljujući utakmicu na praznom Poljudu protiv Italije, pisali na ovim stranicama: “Dobrodošli na utakmice budućnosti na hrvatskim stadionima! Započinje era utakmica bez gledatelja! Tribina očišćena od navijača, od čovjeka, strasti, emocija i nogometna predstava samo za Mamiće, Šukera, Platinija, Stevanovića, Cvrka, Čička, Peternela, fizioterapeute, liječnike, zapisničara, tri suca i delegata. Divota! Navijačko grotlo zamijenit će nijemi bezdan bez duše, na sliku i priliku onih koji su odavno ovdje samo za sebe zarobili radost nogometne igre nad kojom zbrajaju profite i udružuju gole interese.”

Kukavice i beskičmenjaci u Hrvatskom nogometnom savezu još nisu među sobom pronašli odgovornog za propust na Poljudu, nego i dalje nastavljaju hraniti demone u vlastitim redovima, a hvatati za vrat cijeli navijački korpus. Premda su svjedoci s imenom i prezimenom elaborirali da je HNS-ov povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk, 23 minute prije početka utakmice Hrvatska – Italija bio obaviješten o vidljivom kukastom križu na travnjaku, ali nije poduzeo ništa, gospodin Cvrk nešto je malo javno bio okajao svoj grijeh, sudruzi su ga posuli pepelom i on, evo, nastavlja osiguravati utakmice bez navijača! Kakva groteska!

Jednako kao što je groteskno i nezabilježno u povijesti nogometne igre da na utakmici bez publike bukne skandal svjetskih razmjera što se HNS-u dogodilo na Poljudu. I, premda je vodstvo HNS-a bilo zrelo, da ima morala i karaktera, za kolektivnu ostavku, ono, baš kao što smo i predvidjeli – nastavlja kažnjavati navijače. Naša je reprezentacija kažnjena oduzimanjem boda u aktualnom ciklusu kvalifikacija za Euro, navijači su kažnjeni zabranom dolaska na dvije domaće (odlukom Uefe), odnosno tri gostujuće (odlukom HNS-a) utakmice.

Kažnjeni su, dakle, najvažniji u hranidbenom lancu, igrači i navijači, jedino su HNS-ovi uhljebi, što sjede na njihovim milijunima, prošli kao da se nije dogodilo ništa loše, kao da se ništa loše ne događa već godinama i kao ih se to uopće ništa ne tiče! Drže se kao krpelji svojih vječnih, grofovskih sinekura podignutih na krvi, znoju i talentu generacija reprezentativaca i marširaju bez srama dalje.




Tako je nedavni stanovnik Remetinca, u slobodno vrijeme izvršni direktor HNS-a, Damir Vrbanović, nezapamćenu odluku o zabrani gostovanja hrvatskim navijačima na tri utakmice u finišu kvalifikacija za Euro, pred mikrofonima umotao u celofan zaštite nacionalne momčadi od moguće nove sabotaže.

“Uefine sankcije na nedvosmislen način kažu da nam je izvučen drugi žuti karton, ali crveni nije pokazan, odnosno da nije ostavljen prostor za manevar u slučaju bilo kakvog novog rasističkog incidenta. Situacija je izrazito ozbiljna i dramatična, te je ovo bila teška, ali jedina moguća odluka. Nismo ni veseli ni sretni zbog nje, dugo smo vagali, no ovo je preozbiljna tema. Radi se o neizbježnoj, nužnoj mjeri, ali nikad nismo bili više motivirani dobiti ovu bitku”, rekao je Vrbanović, a njegove je riječi prisnažio i Zoran Cvrk:

“Naša odluka smanjuje, ali ne isključuje rizik”, puše Cvrk i na hladno. “Surađivat ćemo s policijom u Norveškoj, Azerbajdžanu i na Malti, kao i s njihovim nacionalnim savezima.”




I HNS u svom priopćenju zaziva razumijevanje “pravih” navijača: “Izražavamo duboko žaljenje zbog svih koji istinski vole reprezentaciju. No, u ovoj borbi protiv huliganstva smatramo nužnim ‘žrtvovati’ potporu nekoliko stotina navijača na iduća tri gostovanja za sreću, zadovoljstvo i ponos milijuna hrvatskih navijača koji idućeg ljeta žele ‘živjeti’ uz Vatrene na Euru. Vjerujemo da će svi navijači razumjeti razloge koji stoje iza ove odluke.”

E, gospodo iz HNS-a, navijači ne da ne razumiju vaše razloge, niti podupiru vaše metode, nego su ogorčeni i bijesni na najnovije zabrane odlaska na navijačke tribine stadiona u Bakuu, Oslu i Valletti. Pitaju se uglas: “Zašto niste amputirali sebe, povukli se s idućih utakmica nacionalne momčadi iz čartera i svečanih loža, zašto vi niste odustali od odlaska na utakmice te u ime svoje ‘žrtve’ pozvali nas, navijače da na tribinama podržimo Modrića, Rakitića i društvo. Ti momci više trebaju nas nego vas, uostalom oni ne žive od vas, nego od svojih konzumenata, tj. publike, a vi živite na račun njih svih.”

Navijači iz dijaspore idu na trostruko gostovanje

Gospodo iz HNS-a, vi ne samo da ste dirnuli u temeljna ljudska prava, slobodu okupljanja i udruživanja što proizlaze iz Ustava i, dakako, iz Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, već ste ih teško povrijedili i dugoročno ozbiljno ugrozili. Navijači, osobito iz dijaspore, koji su platežno moćniji i koji žive za rijetke gušte odlazaka na utakmice svoje reprezentacije, njih više stotina, već su uplatili avionske karte, hotelske aranžmane i vize za trostruko gostovanje. Poručuju da neće odustati od odlaska na utakmice, a s vama su se spremni obračunati i na sudu.

“Još nisam došao sebi otkako je HNS obznanio da nema prolaza na tribine za hrvatske navijače. Vize, letove i hotele bukirali smo prije tri mjeseca, maksimalno sam skratio godišnji u Hrvatskoj kako bih imao dovoljno dana da budem uz reprezentaciju, sate sam proveo na internetu pretražujući sve moguće opcije kako bi našli prihvatljivu cijenu itd., itd”, ogorčen je Ivica Tomić koji iz Austrije, gdje živi i radi već više od 15 godina, putuje zajedno sa suprugom na sve utakmice Hrvatske u domovini i inozemstvu. Od Portugala do Gruzije, od Walesa do Amazone, od Istanbula do Islanda…

“Sve mi je to oko gostovanja na našim idućim utakmicama postalo

čudno, pa sam 18. srpnja pismeno upitao HNS-ova povjerenika za ulaznice Nikšu Martinca, što je s prodajom ulaznica. On mi je odgovorio neka samo pratim stranice HNS-a, te da ću na vrijeme biti obavješten”, kaže Tomić.

E, sad, ne da su navijače obavijestili, nego su ih izmjestili.

“Bijesni smo. Jako smo bijesni. Poznajem cijelu navijačku zajednicu iz dijaspore, najviše ih je iz Njemačke i Švedske, nikad i nigdje naše brojno jezgro nije napravilo ni najmanji incident. Odlučili smo – putujemo na utakmice i ući ćemo na stadione! Nećete razbojnici! Neću dopustiti gospodi iz Remetinca da mi unište ono što volim i za što dišem”, beskompromisan je Ivica Tomić, koji, kao i njegovi prijatelji i suputnici, posljednjih dana kontaktira poznanike u Norveškoj, te neke Azere, te ih moli da mu kupe ulaznice za što će biti i primjereno nagrađeni.

Iz Frankfurta nam se javio Dario Radman, te zapravo prenio raspoloženje hrvatske navijačke zajednice iz Njemačke:
“Pratim uživo već gotovo dva desetljeća našu nogometnu reprezentaciju i ovo što je sada HNS priredio nama, iskrenim i pravim navijačima, jednostavno je neopisivo. To je dno dna. Nikada u životu nisam otišao ni na jednu utakmicu da bih napravio bilo kakav problem, da bih nekoga izvrijeđao ili istukao,već samo da dam podršku svojoj reprezentaciji i kad pobjeđuje i kad gubi“, govori rezignirani Radman te se podsjeća:
“Zbog odanosti reprezentaciji zamalo sam prošle godine u Bugarskoj, ni kriv ni dužan, platio životom kada su mene i moje prijatelje iz Frankfurta napali krvoločni huligani sofijskog CSKA, koji su bili do zuba naoružani. No, to je sad nebitno… Sada govorim u ime svojih dvadesetak prijatelja i poznanika iz Frankfurta. Nema te sile koja nam može umanjiti ljubav prema svetom kockastom dresu. Unatoč zabrani ulaska na stadion, nekolicina nas će putovati za Azerbajdžan, a u Norvešku nas putuje dvadesetak. Cijena avionske karte koju smo rezervirali još prije pola godine i cijena dvodnevnog smještaja u hotelu u Oslu, koštala nas je oko 400 eura. Aranžman za Azerbajdžan platili smo oko 500 eura po osobi. Ako Bog da, planiramo otići i na Maltu, te potvrditi siguran odlazak na Euro u Francuskoj koji je nezamisliv bez hrvatskih navijača”, kaže Dario Radman.

Baku, Oslo i Malta plaćeni još u travnju

Vjerni pratitelj gotovo svih reprezentativnih akcija, Daniel Pavelić, naš čovjek koji živi i radi u njemačkom Friedrichshafenu, zbog više sile neće ići na tri iduća gostovanja, ali daje podršku kolegama koji će se zaputiti put Bakua, Osla i Vallette:
“Više od 200 navijača iz Njemačke i stotinjak iz Švedske krenut će u Oslo. Većina njih vjerojatno neće ući na stadion, ali će biti stacionirani uz neki ekran u gradu i pokazati kako se dostojno prati reprezentacija”, kaže Pavelić, te nas obavještava da na Maltu ide iz njegova kruga poznanika ekipa od 20 ljudi koji su već sve bukirali i platili, ukupno potrošivši 8200 eura.

“Misli li ekipa iz HNS-a da nama novac pada s neba?! Ljudi krvavo rade za trenutak sreće uz reprezentaciju, a sada nam i to uzimaju. Pitamo se, gdje je sada naša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, strastvena navijačica reprezentacije? Zašto se ne javi i ne pomogne istinskim navijačima?”, poentira Danel Pavelić nezgodnim pitanjem za predsjednicu koja voli večerati sa Zdravkom Mamićem.

Iz švedskog Finspanga javila nam se Mirjana Akrapović koja je zajedno sa svojim suprugom obišla tragovima Vatrenih svijet uzduž i poprijeko. Kaže da se uopće ne može sjetiti da nisu bili na nekoj utakmici hrvatskih nogometaša, bilo prijateljskoj ili natjecateljskoj, u posljednjih dvadesetak godina. Zabrana HNS-a ju je, kaže, i uvrijedila i ponizila:
“Mi smo naša putovanja u Baku, Oslo i na Maltu organizirali i uplatili još u travnju i ne pada nam na pamet sve otkazivati dva tjedna prije prve od tri ‘sporne’ utakmice. Mnogo naših prijatelja i poznanika iz Švedske i Njemačke također će ustrajati u naumu da nađu svoje mjesto na stadionima unatoč HNS-ovoj skandaloznoj odluci. Mi nismo huligani i nitko nema pravo ponašati se prema nama kao da smo huligani. Njihova zabrana nas ne može zadržati, jer mi ni ne idemo nikamo zbog njih, nego zbog naših momaka i nas, s jednakom ljubavlju u Brazil i u Osijek. Nikada nismo bili udaljeni ni s jedne tribine, a sada se naš HNS pobrinuo da nas udalji. Nikada nigdje nismo bili ni ugroženi, osim kad su nas u Grčkoj napali navijači koji su tamo došli iz Beograda s isključivom namjerom da nas zgužvaju i naprave nerede. Cijeli naš svijet u tuđini vrti se oko naše nogometne reprezentacije i njezinih nastupa i HNS mi tu radost ne može i neće oduzeti svojim besramnim ukazom”, odlučna je Mirjana Akrapović da stane na navijačku tribinu iza naše nacionalne momčadi u Bakuu, Oslu i Valletti.

Što ćete sad, gospodo iz HNS-a? Hoćete lasom hvatati naše vrijedne ljude oko stadiona u tuđini, jer su mjesecima prije u svom domoljubnom zanosu isplanirali i platili svoje mjesto na tribini, te se vesele biti dijelom novih vatrenih priča? Da ste korektni, ponudili biste im pokrivanje uzaludnih troškova, iako su oni preponosni da bi na to pristali. Ono što im nikako ne biste mogli nadonaditi, to su – ljubav, odanost i strast kojima se pune na hrvatskoj tribini.

Autor:Romana Eibl/7Dnevno/28. kolovoza 2015
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.