Ilustracija

PUTIN ĆE NA SVJETSKOM UPOTRIJEBITI TAJNO ORUŽJE: Evo čemu služi i gdje će se nalaziti!

Autor: Bruno Herljević

Rusija ništa ne prepušta slučaju, pa tako ni osiguranje Svjetskog nogometnog prvenstva, čiji je domaćin od 14. lipnja do 15. srpnja. Jedna od najvećih prijetnji nogometnom prvenstvu u Rusiji neće biti navijači već nešto puno zlokobnije. Još 2014. godine Europa se susrela s dronovima na stadionu. Dogodilo se to na utakmici Srbije i Albanije, a tada se na stadionu Partizana pojavio dron sa zastavom Velike Albanije.

Naravno, Rusi ne strahuju od zastava zakačenih na dronove već od bombi ili kakvih drugih eksplozivnih naprava. Malo jači dron, za privatne svrhe, može prenositi i do dvije, tri kile tereta, u što spada i eksploziv. Predsjednik Rusije, Vladimir Putin ne može dozvoliti ugrozu sigurnosti svojeg naroda niti ostalih navijača, stoga je aktivirao vojni sistem za bornu protiv dronova.

“Samo u Moskvi bit će po dva kompleksa ‘Silok’ i ‘Svet-KU’, a u Sankt Peterburgu mobilna jedinica REB i po dva kompleksa ‘Svet-KU'”, navode to ruski i pojedini europski mediji uz navode da će i u drugim gradovima biti prisutne i ‘Sinica’ te ‘Arbalet’.

‘Svet-KU’ je sistem koji može presresti informacije koje se šalju bežičnim putem, a služi i za analizu i pronalaženje izvora informacija. Presreće radio stanice i kompleksnije radio sisteme, a može raditi po esktremnim temperaturama od -30 do +40.

Koristit će i automatiziranu stanicu koja blokira signal mobilnih telefona, čak i baznih stanica te satelitskih signala. Također može pratiti signal i pronaći izvor njegova slanja i potom odmah šalje koordinate raketnim stanicama koje tada mogu djelovati po cilju.

‘Sinica’ služi za blokiranje sistema taktičkog navođenja, te zemaljskog i mobilnog prometa, a može i dešifrirati kriptografsku komunikaciju kojom se često služe teoristi te ih u tome može onemogućiti u svakom trenutku.

‘Silok’ je kompleks za borbu protiv dronova i vjerojatno je riječ o manjim raketnim sustavima koji gađaju manje i brze pokretne mete koje nose po dva ili tri kilograma eksploziva.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.