Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

POTPUNI DEBAKL SIGURNOSNIH MJERA HNS-a: Nova ‘modernizacija’ širom otvorila vrata huliganima (FOTO)

Autor:

Na utakmici Cibalije i Hajduka dogodio se ogroman sigurnosni propust.

Hrvatski nogometni savez predstavio je 15. srpnja nove mjere sprječavanja dolaska huligana na stadion. Odluka je bila ta da se na stadion više neće moći ući bez predočenja osobne iskaznice, odnosno, da će se svaki navijač morati legitimirati prije ulaska na stadion. No, na utakmici Cibalije i Hajduka pojavio se novi, veliki problem.

Naime, Miroslav Marković, HNS-ov povjerenik za sigurnost, prilikom predstavljanja novih mjera koje je propisala Komisija za sigurnost kazao je kako “Klubovi danas imaju infrastrukturalne preduvjete za provođenje ovakve odluke kakva postoji u naprednom nogometnom svijetu. Usmjereni smo prema nekoliko stotina sankcioniranih počinitelja i evidentiranih huligana, a odluka ima osnovu u odredbama postojećeg Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Time bi i navijačke skupine trebale prestati biti talac manjine koja, iz različitih interesa, sprječava normalno i pozitivno navijanje na utakmicama. Odluka je obvezujući minimum za klubove, no oni imaju pravo koristiti i sve druge zakonske mjere u smislu borbe protiv huliganstva”, ali ta izjava čini se ne drži vodu.

Modernizacija je – kemijska olovka!

Na spomenutoj utakmici Cibalije i Hajduka, koja se odigrala u nedjelju 17. srpnja, pokazalo se kako je taj iskorak u moderniziranju i sprečavanju ulaska huligana na stadion, zapravo najobičnija kemijska olovka.

karte hajduk cibalia
FOTO: NOGOMETPLUS.NET

Navijači Hajduka kazali su kako na blagajni uopće nisu zahtijevali predočenje osobne iskaznice, već da su samo morali reći ime i prezime na koje karta treba glasiti, prenosi nogometplus.hr. Potom je blagajnik rukom napisao imena navijača na ulaznicu i ona je tako, samo pomoću kemijske olovke (!?), postala personalizirana. Pretpostavka je kako se na ulasku u stadion morala predočiti osobna iskaznica, uz tu modificiranu ulaznicu, jer je teško za očekivati kako je čitač karata mogao potvrditi valjanost ulaznice.

Samim time krši se i druga točka novih propisa Komisije za sigurnost u kojoj stoji kako su, “Klubovi 1. HNL obvezni su prodavati ulaznice uz prethodno evidentiranje osobnih podataka i predočenje važećeg osobnog dokumenta”.

Umjesto korak naprijed, dva koraka u nazad

Ova, nazovimo, “modernizacija” za sada je prouzročila tek novi debakl, a svakako će biti zanimljivo vidjeti na koje će sve načine navijači ulaziti na stadion, tko će ih i gdje provjeravati, odnosno, tražiti osobnu iskaznicu, hoće li to činiti policija, zaštitari i na koncu kod koga se nalazi ta zloglasna “crna lista”?

Kako je krenulo možda će zaštitari i policija prilikom ulaska na stadion pojedinačno provjeravati svakog navijača s kakvog komada papira, a to bi tek uzrokovalo još veće probleme jer zamislite da svaki puta morate čitati popis kada uđe novi navijač. Na pojedinim stadionima, na kojima još dolaze navijači, to bi moglo stvarati enormne gužve i zastoje, a na stadion bi se moralo ići satima prije utakmice ili bi se pak ulazilo tek na drugom poluvremenu.

Ono što se iz ovog da zaključiti jest da ovo nije korak naprijed u sprečavanju ulaska huligana na stadion, već korak ili dva nazad. Ovo bi moglo, s jedne strane otvoriti vrata izgrednicima koji su zbog ovog propusta možda dobili ideju kako ući na stadion, a s druge strane ovaj bi gaf mogao odvratiti preostale navijače od utakmica jer budimo realni, malo tko će čekati satima u redu s “personaliziranom” ulaznicom s kojom bi sve, u pravilu, trebalo ići brže?

>>> Ulaznice za Prvu HNL će se moći kupiti samo s predočenjem osobne iskaznice!

Autor:

ZADNJE VIJESTI