portugal

PORTUGAL NE PRESTAJE: Na jedanaesterce prošao Poljsku, još bez pobjede u 90 minuta

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Poljska je rano povela, već u 2. minuti golom Lewndowskog, dvadesetak minuta kasnije izjednačio je Renato Sanchez. Potom se Ronaldo ispromašivao, odluke nije bilo ni u produžecima, a trenutak odluke bio je u četvrtoj seriji kada je  vratar Rui Patricio obranio udarac Blascikowskog

Portugal je u četvrtfinalu, nakon regularnih 1-1 i produžetaka (5-3) protiv Poljske Ronaldo i društvo su svladali Poljsku. Tako jest – kako jest, Portugal na ovome prvenstvu nije pobijedio u  90 minuta niti u jednoj od pet utakmica, a igrati će u polufinalu protiv pobjednika dvoboja Belgije i Walesa.  Bila je to dobra utakmica u kojoj je svaka momčad imala razdoblje svoje dominacije i pasivnosti. Poljska je rano povela, već u 2. minuti golom Lewandowskog, dvadesetak minuta kasnije izjednačio je Renato Sanchez. Potom se Ronaldo ispromašivao, odluke nije bilo ni u produžecima, a trenutak odluke bio je u četvrtoj seriji kada je  vratar Rui Patricio obranio udarac Blascikowskog.

Poljaci su jurnuli beskompromisno i to im se isplatilo već  nakon stotinjak sekundi.  Strijelac je bio Lewandowski  sjajnim udarcem s petnaestak metara. Portugal se morao otvoriti i na Poljskoj je bila šansa da u protunapadima riješi utakmicu. I Poljaci su pokušavali, nije da  nisu, ali Portugal je uspio izjednačiti u 23. minuti.  Sjajnu akciju odigrao je Renato Sanchez s Nanijem, ostao sam na vrhu kaznenog prostor, oštro tukao, lopta je okrznuoa jednog poljskog obrambenog igrča i završila u kutu gola.

Kad se samo sjetimo njegove grube igre protiv Hrvatske za koju je zaslužio crveni karton…
Nakon toga obje reprezentacije smanjile su rizik u svojoj igri, makar su Poljaci  ipak djelovali malo agilnije. No, Portugal je čvrsto držao svoju formaciju i tradicionalno čekao. Utakmica je zaplovila u mirnije vode…

U nastavku je Portugal bio bolji i osjetilo se kod Poljske da joj nedostaje snage. Pad Poljaka u završnim fazama utakmica osjetio se i u prethodnim utakmicama.  U takvom okolnostima Portugal je preuzeo i posjed lopte i počeo organizirati dobre akcije. No, iako su ga suigrači  dvaput ubacili u sjajne prigode  nije bio uspješan. Zapravo, u drugoj prilici bio je posve sam ispred poljskog vratara Fabianskog i dogodilo mu se nešto što mu se nije dogodilo godinama – promašio je loptu.

I moralo se u produžetke, a valja istaknuti kako su i Poljska i Portugal igrali produžetke i u osmini finala. Poljska protiv Švicarske, a Portugal sa Hrvatskom.  I bilo je jako zanimljivo, trudili su se i jedni i drugi, a promašivali su Nani kod Portugala i Milik za Poljake. I to fine zgode.

U 110. minuti utakmica je nakratko prekinuta jer je desetak redara po terenu lovilo jednog gledatelja koji je utrčao u teren.

Odluke nije bilo, išlo se u jedanaesterce!

JEDANAESTERCI: Ronaldo 2-1, Lewandowski 2-2, Renato Sanchez 3-2, Milik 3-3, Moutinho 4-3,  Glik 4-4, Nani 5-4, Blascikowsky – Rui Patricio brani, Quarsema 6-4

Autor: Andrija Kačić-Karlin

ZADNJE VIJESTI