Photo: Igor Soban/PIXSELL

Poražavajuća statistika! Prema Čačićevim kriterijima pola prve momčadi ne zaslužuje igrati u reprezentaciji

Autor: Bruno Herljević

Stanje u reprezentaciji nije idealno, trećina ili gotovo pola udarne momčadi prema Čačićevim kriterijima ne zaslužuje igrati, vratari su primili dosta golova u malo utakmica, napadačku statistiku popravlja jedino Kramarić, koji je tek treća zamjena...

Izbornik Ante Čačić objavio je popis igrača koji će konkurirati za kvalifikacijske utakmice protiv Kosova i Finske. Iako mu se ne može prigovoriti puno jer je zaista pozvao sve raspoložive i kvalitetne igrače izuzev Roga i Halilovića koji su poslani u pomoć mladoj reprezentaciji u ključnoj utakmici za plasman na Euro protiv Švedske, neke sitnice ipak mu se mogu predbaciti i to s valjanim argumetnom.

Prvo i ono najnelogičnije, zašto je, pobogu, Ivan Vargić još uvijek treći vratar? Čovjek je, u slučaju da ste negdje zagubili informaciju, prešao na kraju prošle sezone u Lazio i do sada nije skupio niti jednu minutu na vratima nebeskoplavih. S druge strane, Čačić žmiri kada je u pitanju mladi Josip Posavec koji je trenutno prvi vratar Palerma i ponajbolji vratar Serie A, iste one lige u kojoj Vargić nije odigrao ni minute. Ako ništa, mladi Posavec barem zaslužuje biti treći vratar A vrste, a ne rezervni vratar Dominiku Livakoviću u mladoj reprezentaciji. Usput, Livaković također ne brani u Dinamu, već je rezerva Šemperu…

Čačiću se može predbaciti što je trojicu veznjaka, Halilovića, Roga i Ćorića udaljio iz A vrste i poslao ih u mladu reprezentaciju i time riskirao brojno stanje u vezom redu, odnosno, broj igrača koje vodi na gostovanja na Kosovo i Finsku pao mu je na svega 21. S druge strane spomenuti trojac odigrao je poprilično mlako dosadašnji dio sezone. Ćorić već neko vrijeme nije u formi, čak je bio izbačen iz momčadi zbog nezalaganja na treningu, a to, realno, Čačiću ne treba. Rog nije odigrao ni minute za Napoli i sve više miriši na novog Strinića, dok Halilović i dalje oscilira i prilagođava se na njemački nogomet.

Čačić je tu imao sasvim valjane razloge za nepozivanje, odnosno, morao se držati svojeg principa – ako igrač ne igra u klubu neće ni u reprezentaciji! Naravno, izuzetak je Strinić jer Hrvatska nema lijevog beka…

E sada, valja se pozabaviti postojećim kadrom u reprezentaciji jer i tamo ima dosta iznenađenja, onih neugodnih i onih ugodnih. Počnimo od neugodnih. Šime Vrsaljko, nasljednik umirovljenog Darija Srne na desnom beku odigrao je tek jednu utakmicu ove sezone, a kako njegova izravna konkurencija u Atelticu, Juanfran, igra u životnoj formi, teško je da će ga tako skoro istisnuti iz momčadi. Nadalje, tu je Strinić, sirotan je ove sezone za Napoli skupio tek 67 minuta, odnosno odigrao je dio jedne utakmice (što je opet više od Roga). Loše je krenulo i Marcela Brozovića, inače standardnog igrača kod Čačića koji je zbog negodovanja nakon izmjene protjeran iz momčadi na neko vrijeme. On je pak odigrao 65 minuta u dvije utakmice, za reprezentaciju je to premalo, po Čačićevim kriterijima.

To nije sve, u klub igrača s malom minutažom, odnosno u klub igrača kojima nedostaje natjecateljskog kontinuiteta, pripadaju i Marko Pjaca i Tin Jedvaj. Iako se od njih očekuje sve veći broj minuta na terenu, Pjaca je do sada skupio samo sat vremena igre, a Jedvaj nešto više, odnosno 267 minuta za Bayer.

Vratar Danijel Subašić skupio je 990 minuta ove sezone, odnsono branio je na 11 utakmica za svoj Monaco, što je izvrsno. No, statistika otkriva poražavajuć podatak, Subašić je u 11 utakmica primio čak 12 golova, a tek je tri puta sačuvao svoju mrežu. Ništa bolji od njega nije ni Kalinić koji je u 10 utakmica primio 10 golova, ali četiri puta očuvao je mrežu praznom.




Prebacimo se sada na malo pozitivnije podatke. Prvo veliko iznenađenje je Mateo Kovačić koji se konačno pronašao u Zidaneovom Realu. Do sada je skupio 543 minute u sedam utakmica, a kako odrađuje većinom dubinski posao rijetko asistencija i golova nema, no, važno je da igra. Kad smo kod Reala, Modrić je i dalje u sjajnoj formi, skupio je 858 minuta i zabio dva puta. Slično je i s Rakitićem koji je odigrao 629 minuta i zabio dva puta. Badelj je također na razini, skupio je 490 minuta za Fiorentinu i zabio jedan, ali prekrasan gol.

Perišić je solidan koliko može biti jer je Inter ove sezone pod vodstvom Franka de Boera jako loše krenuo. Ivan je skupio 402 minute u sedam utakmica i zabio dva puta.

Što se tiče obrane tu je Hrvatska i dalje jaka. Ćorluka je standardni, skupio je u sedam nastupa 499 minuta, a Vida je već odigrao deset utakmica i zabio čak dva puta. Lovren se ustalio u Liverpoolu, skupio je u pet utakmica 450 minuta i zabio jednom. Pivarić prednjači s deset utakmica u nogama za Dinamo.




U napadu je također odlično stanje, do sada su hrvatski napadači zabili već 12 puta, ali prvi Čačićev topnik, Mario Mandžukić jedini nije! Nikola Kalinić zabio je dva gola u sedam utakmica i jednom je asistirao, Duje Čop zabio je tri gola i upisao je jednu asistenciju. Najveće iznenađenje je svakako Andrej Kramarić koji bi prema svim Čačićevim kriterijima trebao biti udarna igla. Kramarić je za svoj Hoffenheim u šest utakmica zabio pet puta i upisao je čak tri asistencije. Mandžukić je za Juventus odigrao tek 345 minuta u sedam susreta, što više reći.

Bilo kako bilo, stanje u reprezentaciji nije idealno, trećina ili gotovo pola udarne momčadi prema Čačićevim kriterijima ne zaslužuje igrati, vratari su primili dosta golova u malo utakmica, napadačku statistiku popravlja jedino Kramarić, koji je tek treća zamjena, nadalje, jedno krilo nam ne igra, a drugo je u milosti i nemilosti trenera… Sve u svemu kada se podaci dobro pogledaju, Čačić je u problemima.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.