Twitter

Pogibelj nogometaša Chapea mogla se izbjeći: Otkriven šokantan razlog zašto su spremnici goriva zrakoplova bili prazni

Autor: Bruno Herljević

Brazilski list O Globo objavio je kako je zrakoplov ostao bez goriva, a to su im potvrdili i kolumbijski dužnosnici.

Svega dva dana nakon stravičnog pada zrakoplova s nogometašima brazilskog nogometnog prvoligaša Chapecoensea u kojemu je poginula 71 osoba, počeli su izlaziti šokantni detalji i potencijalni uzroci nesreće. Brazilski list O Globo objavio je kako je zrakoplov ostao bez goriva, a to su im potvrdili i kolumbijski dužnosnici. Direktor Odjela za civilnu avijaciju Alfredo Bocanegra kazao je kako je prvotna inspekcija na mjestu nesreće otkrila kako zrakoplov u trenutku pada nije imao goriva u spremniku, prenosi BBC.

“Nakon što smo provjerili ostatke zrakoplova možemo sa sigurnošću utvrditi da u spremniku nije bilo goriva u trenutku pada. Zbog toga odmah započinjemo istragu da utvrdimo zašto je zrakoplov ostao bez goriva”, izjavio je Bocanegra.

“Uobičajeno je da zrakoplovi uvijek ostave goriva za najmanje dodatnih pola sata vožnje kako bi u slučaju nužde mogli sletjeti na alternativni aerodrom”, napomenuo je službenik za civilnu avijaciju Freddy Bonilla.

“U ovom slučaju zrakoplov nije imao goriva za tu opciju, a kako su motori izvor električne energije, tako je i nestankom goriva otkazala elektronika”, objasnio je Bonilla.

Brazilski list O Globo tvrdi kako je vjerojatni uzrok za premalo goriva u zrakoplovu to što je brazilska momčad kasnila u dolasku iz brazilskog Sao Paola u Santa Cruz de la Sierru u Boliciji, zbog čega je otkazano planirano stajanje i točenje goriva na aerodromu u Cobiji, koja je udaljena sat i pol leta od Santa Cruza de la Sierre.

Naime, zračna luka u Cobiji ne radi noću, kada je zrakoplov s nogometašima, tehničkim osobljem i novinarima tamo trebao sletjeti.

Osim tog strahovitog otkrića, objavljena je i posljednja konverzacija pilota s kontrolom leta u Medelinu. Pilot je nekoliko puta tražio dopuštenje za slijetanje zbog problema s gorivom, a kontrola leta objašnjavala je kako je drugi zrakoplov u prednosti jer ima mehaničkih problema. Stoga su kazali pilotu neka pričeka sedam minuta. Potom su bili prisiljeni kružiti i čekati dopuštenje, a pilot je potom zavapio, “Elektronika je potpuno otkazala, ostali smo bez goriva”.




Zrakoplov je tada bio na visini od 2745 metara i četiri minute kasnije udario je u planinu, a posljednje riječi koje su dospjele prema kontroli leta, riječi su pilota. “Vektori, gospođice. Vektori za slijetanje”, bila je to posljednja molba pilota prije nego što se veza zauvijek izgubila.

Potpuna istraga o padu zrakoplova mogla bi trajati mjesecima, a crne kutije već su poslane u Britaniju gdje će ih otvoriti njihov proizvođač, tvrtka BAE. Podsjetimo, nesreću je preživjelo samo šest osoba, od čega tek tri nogometaša Chapecoensea.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.