Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Pobjeda protiv Islanda vrijednija je nego što mislimo: Da nije bilo raspoloženog Brozovića tko zna kako bi završilo

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Silno vrijedna tri boda protiv najugodnijeg iznenađenje europskog nogometa...

Marcelo Brozović! On je s dva lijepa, dalekometna pogotka bio krvnik veoma dobrog Islanda u 4. kolu kvalifikacijske skupine. Nesumnjivo, pobjeda Hrvatske protiv Islanda 2-0 (1-0) lijep je rezultatski doseg koji nije postignut protiv bilo koga, već protiv momčadi koja je bila najugodnije iznenađenje nedavne europske smotre u Francuskoj. Da se razumijemo, Island u Zagrebu nije razočarao, pokazao se kao čvrsta i mudra momčad kojem je u neim trenucima nedostajalo i sreće.

Hrvatska je ipak bila bolja, a da sve ne bude idealno potrudio se Ivan Perišić, naš najagilniji igrač sa šest pokušaja prema vratima Islanđana, zbog prekršaja, preoštrog, u zadnjim sekundama dobio je crveni karton i neće ga biti u hrvatskoj postavi protiv Ukrajine.

Zacijelo su se naši igrači već priviknuli na sablasni ugođaj praznog stadiona, makar se tako nije činilo u prvim minutama. Island je s nekoliko brzopoteznih akcija dolazio pred Subašića kao da je riječ o šetalištu, a ne proboju kroz sajnim imenima popunjen hrvatski vezni i obrambeni red. Čak je i Subašić spašavao, a kod gostiju je znao nedostajati samo zadnji točan pas za egzekuciju.

I tko zna kako bi se sve razvijalo da u našim redovima nismo imali rasploženog Brozovića koji proživljava pravu golgotu u Interu, a sad se uželjevši igre prometnuo u igrača odluke u ovoj bitnoj utakmici hrvatske nacionalne vrste.

Pogodak u 15. minuti praktički je, ako ne presudio, onda usmjerio utakmicu. S dvadesetak metara iznenadio je sjajnog islandskog vratara…

Onaj nekdašnji Island tek sad bi se slomio, a mi bi pričali da se sve otvorilo. No, nisu više takva vremena. Island je momčad poput njemačkog čelika, teško ga se može izrezati, ali vas zato može uvijek porezati. Nema u Europi reprezentacije koja je toliko napredovala zadnjih desetak godina kao Island!

Niti su naši potom slomili Island, niti se Island predao. Kakvih je nekoliko minijatura u nastavku Island izložio. Kao u nekom muzeju nogometnih protunapada, u dvije i pol sekunde Islanđani bi pripravili akciju od kaznenog prostora do kaznenog prostora, došli u šansu i srećom – promašili.

Stoga, ova pobjeda Hrvatske je vrijednija nego što mislimo, Island će biti zacijelo naš najveći suparnik u borbi za prvo mjesto u ovoj skupini.

Da ne pričamo samo o Islandu recimo i to da je Hrvatska nekih petnaestak minuta drugog dijela, kada je ušao Modrić, odigrala izvanredno. Složila četiri-pet akcija koje nisu realizirane, a sijevalo je sa svih strana. Da j etada utakmica bila odlučena bilo bi lakše do kraja. No, nije… Island koji je tako stao motiviran silno se trudio zakuhati utakmicu, naši su se čak i svjesno povukli, da bi sve rješio Brozović čije je raspoloženje i nadahnuće najprije prelomilo, potom i odlučilo utakmicu. Hrvatska sad ima 10 bodova, tri više nego Island i možemo zaključiti – nije loše, naprotiv!

Autor: Andrija Kačić-Karlin