Photo: Igor Kralj/PIXSELL

PITANJE NA KOJE SVI ŽELE ZNATI ODGOVOR! Zašto je Hrvatska s takvom lakoćom poderala Argentinu!

Autor: Bruno Herljević

Uh, ne pamtimo kada su nas trnci tako prošli kao kada je Ante Rebić velemajstorskim volejem probio mrežu Argentine za 1:0. Nekako se javio onaj, što bi Englezi rekli, ‘gut feeling’, osjećaj u trbuhu, negdje unutra, da bi mogla puknuti ta Argentina, ta moćna momčad koja obiluje svjetskim zvijezdama i predvodi ju Lionel Messi.

I pukla je! Modrić i Rakitić u nakon Rebića srušili Argentinu i vjerojatno ju poslali kući. Bio je to neopisiv osjećaj, koji, ako ćemo biti iskreni, nismo previše očekivali, barem ne ako se u obzir uzmu prijašnja izdanja i mršavi nastupi na velikim natjecanjima.

Bit ćemo sada slobodni i reći, Hrvatska izgleda najuvjerljivije od svih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu. Ne kažemo to iz subjektivnih razloga, već su protiv Argentine djelovali izrazito zrelo, konkretno i koherentno, možda više i od svih ostalih momčadi na Mundijalu.

Pitanje svih pitanja

Mnogi su nakon utakmice ostali u pozitivnom šoku, ali s velikim upitnikom iznad glave. Kako je toliko osporavana i kritizirana Hrvatska u svim segmentima nadigrala toliko moćnu i favorizirnanu Argentinu?

Jasno je u prvih deset minuta bilo da argentinska obrana nije baš pouzdana. Kako je utakmica odmicala djelovali su kaotično, kao da će svakog trenutka puknuti i raspasti se. Hrvatska je odigrala taktički vrlo dobru utakmicu, što je do sada bilo dosta problematično jer im je redovito padala koncentracija i odstupalo se od dogovorene filozofije. No, protiv Argentine sve je sjelo na svoje mjesto.

Hrvatska je od ranog stadija utakmice pa sve do kraja igrala u visokom ritmu. Zonska obrana imala je ponešto rupa i Argentinci su prolazili u četiri ili pet navrata, ali glavninu utakmice hrvatska obrana je u potpunosti anulirala napade Argentine. Leo Messi je nestao, a za to je zaslužan prvenstveno Brozović koji mu nije dao mira cijelu utakmicu limitirao je njegovo kretanje i umarao ga pressingom, ostatak momčadi pobrinuo se da se zatvore svi kanali koji vode do Messija, to je rezultiralo time da su igru vodili ostali igrači, a jedini kreator u močadi Gauča bio je baš Messi. Dakle, Argentina je odigrala baš tako, bezidejno, blijedo i nemoćno.




Ključni segmenti

Treba pohvaliti kretanje Hrvata, a posebice bočnih igrača, krila su bušila bekove Argentine, a za to je kriv Sampaoli koji je postavio trojicu u zadnjoj liniji i visoke bekove koji su ostavljali masivne rupe kojima su hrvatska krila uglavnom ordinirala.

Ključan je bio pritisak na zadnju liniju, ofenzivna linija Hrvatske pravovremeno je napadala obranu Argentine koja je praktički ležala u krilu Caballera. Mirisalo je na grešku od samog početka, a baš je na taj način pao prvi gol, kada je Caballero pod pritiskom krivo dodao i poklonio loptu Rebiću.




Što se tiče onog kritičnog segmenta igre, organizacije prilikom napada i kontre, Hrvatska je tu opet briljirala. Svi su golovi pali iz igre, što je za Hrvatsku rijetkost. Svi su pali ili u kontri ili na neposloženu obranu Argentine, što je samo indikator kako je Hrvatska stvorila nekakav mehanizam koji će se viđati i u sljedećim utakmicama. Da, treba to sve još uigrati i ‘izdrilati’, ali lijepo je bilo vidjeti kako se tranzicija ubrzala i kako se u ofenzivi Hrvatska bolje snalazi.

Mnogi će sada reći, ‘da, ali ova Argentina je kaos, igra im je katastrofalna, da su dali previše poklona Hrvatima’, možda i je, ali to ne umanjuje pobjedu Hrvatske jer ipak u toj su momčadi igrači poput Messija, Higuaina, Aguera, Dybale… Ovo je bila gotovo perfektna utakmica Hrvatske i to vrijedi naglasiti, čak su sada nebitni i golovi, bitno je to da se taktika poštovala od prve do zadnje minute i da se dosljedno provodila. Važno je reći da su Rakitić i Brozović odigrali najbolje utakmice u posljednjih nekoliko godina, da su krilni igrači konačno svoj posao u ofenzivi odrađivali mehanički i precizno, te da je obrana zonski sjajno pokrila vrckasti napad Argentine.

Za sve je ‘kriv’ Dalić

Sve to, sigurni smo, ne bi bilo moguće da na klupi nije Zlatko Dalić. Još tamo od Bilića Hrvatska nije igrala ovako moderan i konkretan nogomet. Dalić je u pola godine isprobao sve, izrotirao je sve, mijenjao je filozifiju, isprobavao taktike, uvježbao je neke mehanizme koji su već sada vidljivi. Da, gubio je i dobivao utakmice na ‘knap’, ali očito su to sve bili djelovi slagalice koju je sada naumio posložiti. Tražio je na početku mandata da mu se da prostor da radi kako želi, da mu se ne nameću neki stavovi i ne guraju igrači koji po inerciji ‘moraju’ igrati.

Ćorluka i Badelj, senatori u momčadi prihvatili su to i sjeli na klupu, Kalinić je završio kako je završio i sam si je kriv, ali Dalić neće odustati od svojih ideja, neće podleći pritisku zajednice ili nekog s više pozicije. Uspostavio je sjajnu komunikaciju s igračima, sluša njihove želje i ideje, prati njihov rad i adaptira ih tako da se uvijek nalaze u optimalnoj poziciji. Eto, to su odlike vrhunskog izbornika i gotovo smo sigurni da Hrvatska ne bi ovako igrala da Dalić nije izbornik.

Njegovo objašnjenje

“Čestitam mojim igračima, ovo je za većinu nas najveća pobjeda u karijeri. Od prvog dana vjerujem u našu momčad, nisam možda vjerovao da ćemo proći dalje već nakon druge utakmice, ali sam vjerovao da ćemo proći. Nije Argentina bila zbrkana nego smo mi bili sjajni. Prošli smo grupu nakon dvije utakmice, pobijedili smo Argentinu koju predvodi Messi, za mene najbolji igrač na svijetu. Igrali smo sjajno, sve je bilo na velikom nivou. Sada moramo moliti Boga da nas ne prebaci. Moramo biti staloženi i disciplinirani, da naš 22. igrač bude kao prvi igrač, da bude željan igre i spreman, onda ćemo nešto napraviti” istaknuo je Dalić.

Dalić je otkrio kako zadnja dva dana nije radio niti na jednom dijelu taktike jer je htio rasteretiti momčad.

“Zadnja dva dana nismo radili taktiku, htio sam ih rasteretiti i opustiti. Želio sam da uživaju u nogometu. Uživala je Hrvatska, uživao je cijeli svijet”, rekao je Dalić, koji se time pokazao kao vrsni psiholog.

Hrvatski strateg je naglasio kako je u prvih pola sata njegova momčad igrala strpljivo.

“Malo smo se povukli, bili smo kompaktni i bili smo u bloku. Ali i u prvom poluvremenu smo imali tri lijepe prilike. Nismo dali gol, ali sam rekao dečkima da ćemo u nastavku stvoriti još prilika. Tražio sam od njih da igraju viši presing i to smo uspjeli. Znali smo da je zadnja linija malo slabij i da neće izdržati. Bilo je nekih naših sitnih pogrešaka, ali sada treba uživati u pobjedi.

Otkrio je i zašto je Modrić imao drugačiju ulogu nego u prvoj utakmici.

“Protiv Nigerije smo imali igrača ispred Modrića i Rakitića, a sada iza njih kao korektora. Izbor je pao na Brozovića jer je on najbrži i najživlji od ostalih kandidata za to mjesto. Njegov zadatak je bio i da pazi i da pomogne Striniću čuvati Messija, a kasnije se zamijenio s Modrićem. Plan je bio da budemo na lopti, da možemo razviti napad, da ne bude kao u jednom trenutku protiv Nigerije”, ovako je pojasnio svoju ideju.

Rekli smo već nekoliko puta, reći ćemo još jednom. Bez obzira na to kako će Hrvatska završiti svoju avanturu na SP-u, Zlatko Dalić mora ostati izbornik.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.