Facebook: FC Barcelona (Official)

Ove činjenice najbolje dokazuju svu nemoć Barcelone i nagovještavaju kraj jedne velike ere katalonskog kluba

Autor: Bruno Herljević

Činjenica je da Barcelona više ne može ovakvom igrom, odnosno taktičkim pristupom, tražiti željene rezultate. Messi, Neymar i Suarez možda jesu 'čarobnjaci', ali bazirati igru isključivo prema njihovu raspoloženju očito više ne daje rezultate.

Barcelona se oprostila od Lige prvaka. Allegrijev Juventus bio je taktički prezahtjevan za već odavno bezidejnog i ‘prozirnog’ Luisa Enriquea. Juventusova kompaktnost i organiziranost u svim segmentima igre bila je dovoljna da se zaustavi stihijska igra Barcelone. Nogometaši torinske momčad odradili su svoje zadatke gotovo savršeno i zapravo nisu previše odstupali od svoje standardne igre kakvu guraju i u Serie A, osim što nisu tražili pogodak pod svaku cijenu, što im realno nije ni trebalo jer su imali tri iz prvog ogleda.

Dozvolili su Barceloni da preuzme inicijativu, ali su im pritom neutralizirali sve glavne napadačke adute, tako da je Barcelona ovisila isključivo o raspoloženju svojih najvećih zvijezda Messija i Neymara, odnosno njihovoj moći da se izvuku iz ‘ralja’ svojih čuvara. Tu i tamo im je to uspjelo, ali poklopilo se da je dvojac bio neprecizan u završnici pa golova nije bilo, Messi se ispromašivao valjda za cijelu sezonu, a sve je na koncu spalo na Neymara koji se samo odbijao od bedem talijanske momčadi.

Kad ne ide, igraj prljavo…

Sve u svemu Juventus se nije preplašio impresivnog zdanja Camp Noua, a katalonska momčad vrlo brzo je uvidjela kako Juventus nije PSG i kako se neće ponoviti senzacija iz osmine finala. Tada je počela ‘prljava’ igra. Neymar je pokušao prevariti suca Kuipersa, koji je inače odradio fantastičan posao, tako što se bacio u kaznenom prostoru, ali na svu sreću sudac je dobro vidio situaciju.

Neymar je uspio zaraditi i žuti karton nakon što je Miralem Pjanić napravio grub prekršaj nad Lionelom Messijem. Neymar se nakon prekršaja zaletio u Pjanića i oborio ga na teren, a Kuipers mu je opravdano pokazao žuti. Baš je kod tog prekršaja Pjanića nad Messijem, odnosno, Neymara nad Pjanićem vidljivo koliko je zapravo nemoćna bila Barcelona, to jest s kolikom su Juventusovi nogometaši dominirali nad nogometašima Barcelone.

 







Možda i najprljaviji potez cijele utakmice bilo je nepoštivanje ‘fair playa’ kada je Mandžukić ležao na travnjaku. Nakon sudara sa Sergijem Robertom, Mandžukić je ostao ležati na terenu, Dybala je molio nogometaše Barcelone da izbiju loptu, ali Rakitić nije želio ispucati loptu izvan travnjaka. Nedugo nakon toga Barcelona je izgubila loptu, a nogometaši Juvea brzo su je izbacili van kako bi se Mandži pružila pomoć. Barcelona je potom izvela loptu, ali umjesto da vrati loptu Juveu koji je izbio loptu, Katalonci su krenuli u novi napad.

Spomenimo kako je Enrique ubrzo zamijenio Rakitića koji je bio jedan od uvjerljivo najgorih igrača na terenu, za razliku od Mandžukića koji je odradio fantastičnu utakmicu.

Kraj jedne velike ere…

Činjenica je da Barcelona više ne može ovakvom igrom, odnosno taktičkim pristupom, tražiti željene rezultate. Messi, Neymar i Suarez možda jesu ‘čarobnjaci’, ali bazirati igru isključivo prema njihovu raspoloženju očito više ne daje rezultate. Trojac uopće ne sudjeluje u obrani, vezni red ne povezuje baš tako dobro zadnju liniju i napad, a obrana je kriminalna, što se vidjelo u prvoj utakmici s Juventusom kada su primili tri gola. Tko god zamijeni Enriquea na klupi morat će napraviti jedan oveći remont u momčadi, kako igrački tako i taktički, a pitanje je hoće li mu to uspjeti već u sljedećoj sezoni.

Ovosezonska i prošlosezonska pojačanja (Gomes, Paco, Arda, Vidal, Digne), na koje su Katalonci ulupali silne milijune, totalni su promašaji, a postojeći kadar, osim Neymara i Umititija, dosegao je svoj zenit ili će ga uskoro doseći ili je pak već ušao u pozne nogometne godine. Bilo kako bilo, Barcelona je klub koji uvijek može iznenaditi, ali trenutno u njihovom tanku nema previše goriva, odnosno, već neko vrijeme voze na rezervi, a rezervoar bi se ovoga puta mogao puniti možda i cijelu jednu sezonu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.