Photo: Davor Javorovic/ Ivo Cagalj/Marko Prpic/PIXSELL

OTKRIVAMO POZADINU PRIČE! Vraća li se Maleš u Hajduk, gdje je tu Štimac i kako će završiti Kos?

Autor: Andrija Kačić Karlin

Što se uistinu događa u navijačkom korpusu Hajduka? Je li nepremostiv jaz između pripadnika Torcide i aktualne uprave kluba na čelu s Ivanom Kosom? Stoje li sumnje da je klub imao nedozvoljene odnose sa sucima u posljednje vrijeme? Naposljetku, hoće li uprava izdržati ovaj nesumnjivo intenzivsn udar?

Sva ta pitanja stoje prije nadolazećeg derbija protiv Dinama u nedjelju, pa se postavlja pritom i novo pitanje. Može li dobar rezultat smiriti uzavrele strasti, stišati sukob, spasiti upravu?

Da bi se oko Hajduka moglo nešto dogoditi ne samo intuitivno najavio je Igor Štimac u gostovanju u televizijskoj emisiji Ante Breke, otvarajući pitanje o narušenim odnosims dijela pripadnika Torcide i udruge Naš Hajduk koja putem svojih izbora sastavlja Nadzorni odbor. Žestina priopćenja Torcide i ponašanje na prvenstvenoj utakmici protiv Cibalije, s učestalim skandiranjem imena bivšeg predsjednika Hrvoja Maleša mnoge je natjerala na pomisao da bi u konkurenciju za možebitno novo vodstvo Hajduka opet mogao čovjek koji je prokazao sav kriminal sudačke organizacije pri HNS-u, što je rezultiralo i pravomoćnim sudskim presudama.

Ipak, doznajemo da je uzvikivanje i spominjanje Maleša tek simbolične naravi, a oni upućeniji dokazuju kako sam Maleš više nema ozbiljnih aspiracija za povratak u nogomet. Nakon svega što je prošao to nas ne mora čuditi.

Štimac koji je najavio neslogu dijela navijača i uprave tako veli za Večernji list…

“Klub mora održavati odnose sa sucima, što je legitimno, u granicama prijateljstva, uvažavanja, respekta. Međutim, ako su istiniti navodi iz kluba navijača, onda je netko u potpunoj suprotnosti s ideologijom navijačkoga puka koji iskazuje animozitet prema sudačkoj organizaciji smatrajući je jednim od najvećih uzroka propadanja hrvatskog nogometa. Ako su pojedinci iz kluba skrenuli sa zacrtanog puta, te počeli sa sucima raditi van okvira ovako kako Torcida navodi, onda to zahtijeva odlazak odgovorne osobe”.

Odgovorna osoba je Ivan Kos, dakako.




Ruku na srce, koga kod Hajduka navijači uzmu na zu nema daš odveć šansi ostati u klubu, za razliku od Dinama gdje je Mamić zacementirao klupsku Skupštinu svojim ljudima. Ivan Kos, predsjedavajući Hajduka zacijelo je svjestan ozbiljnosti situacije, stoga je i odmah reagirao priopćenjem nakon prozivanja navijača.

Ako vjeruje da će mu u opstanku pomoći Hajdukova pobjeda protiv Dinama u nedjelju onda to pokazuje samo u kakvoj je zabludi. Jer, ako mu se dogodi poraz onda su mu dani i sati odbrojani. Hajdukov lonac teško podnosi kuhanje pod visokim pritiskom, onako po mediteranski uvijek odleti – poklopac.

Jedno je ipak sigurno. Ivan Kos teško će iznova zadobiti simpatije navijača. A pitanje je i kako će Nadzorni odbor reagirati, jer ljudi koji su u to tijelo izabrali navijači najbolje znaju baš kalkulirati.




I sve se to događa Hajduku prije možda najbitnije utakmice u zadnjih desetak godina, utakmice koja mu muže vratiti objektivnu nadu u naslov prvaka. Pravo pa nevjerojatno!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.