Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

OKO SOKOLOVO: ‘Bio je penal za Dinamo, ali Gorogon nije trebao dobiti crveni’, Jeličić: ‘Sudac je kompenzirao’

Autor: Bruno Herljević

Na dnevnom redu bio je sudac Ante Vučemilović-Šimunović koji je dijelio pravdu na derbiju 18. kola Prve HNL između Dinama i Rijeke na Maksimiru.

Sudački ekspert, Mateo Beusan i stručni nogometni analitičar, Joško Jeličić, ponovo su raspravljali o sudačkim kriterijima Prve HNL u HRT-ovoj emisiji Stadion. Naravno, na dnevnom redu bio je sudac Ante Vučemilović-Šimunović koji je dijelio pravdu na derbiju 18. kola Prve HNL između Dinama i Rijeke na Maksimiru. Utakmica je završila bez pobjednika, 1:1, ali povukla je dosta repova za sobom za koje je uglavnom odgovoran neobičan sudački kriteriji AVŠ-a.

Spornih situacija bilo čak dvanaest, a većina grešaka išla je na štetu Rijeke, ali izdvojit ćemo ipak samo one oko kojih se podigla najveća prašina. Prva je ona iz 38. minute kada je igrač Rijeke Bradarić igrao rukom u svom šesnaetercu. “Je li bila ruka Bradarića, igrača Rijeke, kod ovog pokušaja glavom? Ovo je najveća greška suca. Ruka je sigurno bila. To je namjerno igranje rukom koja je poviše tijela, povećava obujam. Ovo je kazneni udarac za Dinamo”, bez dvojbe je izjavio Beusan.

Druga sporna situacija bila je ona iz 69. minute kada je igrač Rijeke, Gorgon, zaradio drugi žuti karton. “Drugi žuti Gorgonu. S obzirom na kriterije cijele utakmice nije ga trebao dobiti. Za mene je to greška, a koliko je kriterij bio neujednačen može se zaključiti po situaciji u 92. minuti”, veli Beusan. Pa prebacimo se onda na tu 92. minutu kada je Pivarić startao oštro na Vešovića, a suci nisu dosudili ništa. “Drugi pomoćni sudac i sudac ne sude očigledni prekršaj na Vešoviću. Ovo smo posebno izdvojili. Ništa nije suđeno. Pivarić nema kontrolu nad loptom i daje izravan udarac u nogu. To je prekršaj i žuti karton. Slična situacija je bila u 69. minuti kad je Gorgon isključen. Dakle nije isti kriterij”, komentira Beusan.

Svoje viđenje suđenja AVŠ-a na utakmici Dinama i Rijeke dao je i komentator Joško Jeličić. Jeličić je rekao kako je problem nastao kada je sudac vidio da je propustio dosuditi penal na poluvremenu, “pa smo kasnije mogli vidjeti školski primjer kompenzacije”.

“Suci su oduzeli utakmicu navijačima i gledateljima. Igrači su se koliko toliko kontrolirali, ali suđenje je bilo ispod nivoa. Također, Vešović i njegova komunikacija nakon i za vrijeme utakmice je bila je neprihvatljiva”, napomenuo je Jeličić.

Nije AVŠ-ov kraval bio jedina tema večeri, dotakao se Beusan i suđenja na utakmici Hajduka i Slaven Belupa. Beusan je utvrdio kako je Hajduk teško oštećen je je dosuđen nepostojeći penal za Koprivničane.

“Ne vidim da je bilo kontakta. Eventualno je između dva koljena, ali igrač onda ne bi tako pao. Nije tu bilo perkršaja. S druge strane dobra je odluka bila susa da svira penal u Hajdukovu korist jer je došlo do gaženja stopala”, objasnio je Beusan.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.