Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

‘Oko sokolovo’ Beusan: ‘Sad će zbog Brune Marića ispasti da se ja igram ljudskim životima’

Autor:

"Sad će nastati problem, gledat će se svaka pogreška suca. Pojedinačna. I Dinamu, i Hajduku, i Rijeci... I ja ću se nalaziti u teškoj situaciji, pozorno će se slušati što govorim, kako govorim, kako nekoga ocjenjujem", kazao je Beusan.

Od pamtivijeka su reakcije oko suđenja nogometnih utakmica u Hrvatskoj bile burne, a posljednji incident, odnosno, fizički napad na suca Brunu Marića samo je indikator koliko je taj segment nogometa ozbiljno shvaćen u javnosti. Te se teme dotakao i Mateo Beusan, ‘Oko sokolovo’ HTV-a.

“Čujte, ovo što se dogodilo Mariću ne mogu odobriti nikako, ni kao čovjek, ni kao sudac. Neke stvari mi nisu jasne. Prvo, ide na sud u Split s odvjetnikom i odluči ručati u restoranu. Pa što dolijevati ulje na vatru i izabrati Stobreč. Netko će reći sloboda je kretanja i tako dalje. Sve je to OK, ali kad vidim kakva je situacija, nikad u životu nisam sebi pokušavao stvarati probleme. Drugo, on nosi pištolj sa sobom. Što će mu pištolj kad ide u Split? Znači da se boji nečega. Slažete li se s time”, pitao se Beusan.

Očigledno je Marić imao svoje razloge za nošenje pištolja, a moguće je i da je stalno naoružan, to se također ne zna, a ni Beusan nije siguran. No, siguran je kako će mu ovo prebijanje Marića otežati posao jer baš on pred očima milijunskog auditorija ocjenjuje jesu li suci dobro ili loše sudili utakmice.

“Ne znam ni ja. Ali ističem, taj napad treba oštro osuditi. Sad će nastati problem, gledat će se svaka pogreška suca. Pojedinačna. I Dinamu, i Hajduku, i Rijeci… I ja ću se nalaziti u teškoj situaciji, pozorno će se slušati što govorim, kako govorim, kako nekoga ocjenjujem. Ispada da ću se igrati sa sudbinama ljudi. Mislim, netko će trebati pokrenuti akciju da se ovo konačno promijeni. Možda moramo mijenjati stvari i u delegiranju sudaca, i u delegiranju kontrolora, ne znam što treba učiniti. Ovo ne vodi ničemu”, kazao je Beusan za Sportske novosti.

Bruno Marić i Ivan Bebek zamolili su Dušana Kukuća da ih više ne delegira za Hajduk i on je pristao na to, premda se po propisima nemaju pravo izuzimati. “Dobro. To je u redu. Ajde. Čujte, to je dobro za početak, ali sutra će netko biti problem Belupu, potom Rijeci… To je ustvari privremena mjera”, veli Beusan.

E sada, to bi moglo pokrenuti lavinu i sada bi klubovi mogli pritiskati suce da traže izuzeće, a to bi na koncu rezultiralo dolaskom stranih sudaca. “Tako je. Sudac koji će imati neugodnosti reći će – tražim i ja da me se poštedi. Tko će onda suditi? Dogodit će se da će morati doći arbitri iz inozemstva. A koji bi to tek šamar bio”, veli Beusan.

Beusan isitče kako bi izuzimanje moglo biti dugoročan problem, a nada se kako je ovo tek privremeno riješenje. “Sudac nema pravo tražiti izuzeće, kao ni klub. To je stvar na povjereniku, a iza njega mora stati Izvršni odbor jer on je produžena ruka IO HNS-a. Kad bi svi suci rekli da neće suditi, OK, jedno kolo ili dva se ne bi možda igralo. Bilo je takvih slučajeva u Španjolskoj. Nisu htjeli suditi pa se cijelo kolo odgodilo. Ali neke promjene su nastale i nakon toga su nastavili. Budu li pojedini suci izuzeti, stvarat će se revolt kod drugih klubova. Jer i oni su oštećeni, ne samo Hajduk i Dinamo. Je l’ tako? I to ne jedino s Marićem i Bebekom, ima i drugih s kojima klubovi nisu zadovoljni. To će biti malo veći problem. Ovo je privremena mjera, ali ako se misli da će se sve s time staviti u celofan, mislim da neće. Nije pravi put”, kazao je Beusan.

Autor: