‘OCA SU MI MUČILI U SRPSKOM ZATVORU’: Potresna životna priča švicarskog reprezentativca s Kosova

Autor: Bruno Herljević

Utakmica Švicarske i Srbije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji za mnoge je imala velik značaj, prvenstveno za nogometaše Švicarske koji imaju kosovsko porijeklo.

Švicarska je slavila s 2:1 i to preokretom, a golove su zabili baš švicarski Kosovari, Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri. Bila je to pobjeda koja vjerojatno vodi Švicarce u drugi krug, ali bila je to i velika pobjeda za sve Albance i Kosovare u svijetu.

Možda i najveći motiv za gol Srbiji imao je Granit Xhaka, inače veznjak Arsenala jer je njegov otac Ragip tri i pol godine proveo u beogradskom zatvoru. Završio je tamo jer je kao 22-godišnji student 1986. godine sudjelovao u demonstracijama protiv vlasti u Beogradu. Dobio je zatvorsku kaznu od šest godina i smjestili su ga u ćeliju s još četvoricom muškaraca. Iz ćelije je smio izaći tek na deset minuta svaki dan, ali to nije bilo najgore što se ocu Granita Xhake dogodilo.

“Koliko ja znam, prvih nekoliko mjeseci koje je moj otac proveo u zatvoru bili su u redu, ali onda su počela premlaćivanja. Njegova me priča silno pogodila. Stvarno je duboko u mom srcu i tako tragična priča. Ponekad ga zamolim da mi je ponovno ispriča, mislim da mi još nije otkrio sve. U nekim trenucima osjećam kao da je nešto progutao i nije rekao cijelu istinu. Možda je toga bilo previše i želio je poštedjeti djecu sve te žalosti”, pričao je Granit nedavno engleskim medijima.

“Moj otac je bio ponosan Kosovar i smatra da taj narod ima pravo postojati. Ustao je za prava Kosova. Nije bio jedini, uhićene su i druge osobe, uključujući i njegova ujaka kojeg su zatvorili nekoliko godina prije, a dobio je 15 godina zatvora. Bilo je to strogo politički. Otac mi je upitao, ‘Zašto mi nismo ovdje demokrati? Zaslužujemo biti i zaslužujemo da nas se čuje”, kazao je Xhaka.

Govorio je i o svojoj majci, koja je oca upoznala samo tri mjeseca prije nego što je završio u zatvoru i čekala ga je više od tri godine.




“Imam nevjerojatno puno poštovanja za svoju majku, nikad nisam čuo za ženu koja bi nakon samo tri mjeseca veze u tako mladim godinama imala strpljenja čekati. Nevjerojatna je osoba”, rekao je Granit.

Otac mu je na kraju pušten iz zatvora zajedno s ujakom, a svi su saznali za njihovo puštanje tek kada su oni sami došli kući. Potom se obitelj preselila u Švicarsku, gdje je Granit 1992. godine i rođen.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.