Facebook: Alen Halilović (Official)

OBITELJ JE KRIVA ZA HALILOVIĆEVU KRIZU! ‘Sve je bilo dogovoreno s Valencijom, a onda su počeli s nevjerojatnim zahtjevima’

Autor:

Isto tako, u propasti transfera u Valenciju svoju ulogu odigrao je i poveći zahtjev za plaću koju je Alen tražio od Valencije. Na koncu je jedina opcija ostao HSV i Alen je bio primoran otići u Bundesligu.

Donedavno najtalentiraniji mladi nogometaš Hrvatske, danas je na margini u klubu koji je prikovan za dno Bundeslige. Što se događa s Alenom Halilovićem? Pitanje je to koje smo postavili već nekoliko puta u posljednjih mjesec i nešto dana. Već nakon nekoliko odigranih kola u njemačkom prvom nogometnom rangu, postalo je očigledno da će mladi Alen imati problema s prilagodbom. Na njegovu žalost, došao je u klub koji je naglo promijenio politiku borbe za vrh ljestvice u politiku borbe za sredinu ljestvice i na koncu u politiku borbe za opstanak.

Kadar HSV-a siromašan je već duže vremena. Nije važno to što nema zvijezda u momčadi, nema ih ni Niko Kovač u Eintrachtu pa je uspješan, nije važno ni to što financijske prilike nisu kakve bi trebale biti, opet, nisu ni kod Kovača pa mu ide, ali ono što kronično nedostaje HSV-u je kolektiv i netko tko će ih posložiti da budu koliko-toliko konkurentni. Halilović je u Hamburg stigao kao velika zvijezda, kao snažno pojačanje koje nosi prevagu, kao spasitelj i kao skupa akvizicija vrijedna pet milijuna eura.

Nažalost, u takvoj rastrojenoj sredini Halilović se nije snašao, ali ne toliko svojom krivicom koliko krivicom ljudi koji ga okružuju. Prvenstveno, on u Hamburg nije trebao ni doći, ali spletom okolnosti to je bio jedini klub koji ga je htio dovesti. Zašto nitko drugi nije htio mladu nadu europskog nogometa? E pa priča je zaista nevjerojatna.

Kao što smo kazali, Alen je ljetos prešao iz Barcelone u HSV za pet milijuna eura, a Katalonci su zadržali opciju prvokupa na kraju sezone u iznosu od deset milijuna eura. No, sve je izglednije da je neće aktivirati i to zbog vrlo lošeg utjecaja obitelji na Alena. Informacija je to koju doznaje Goal iz izvora bliskih Haliloviću.

Halilović je ovoga ljeta bio najbliže Valenciji, štoviše, sve je bilo dogovoreno, dok se, kako navodi Goal, nije umiješao Alenov otac. “S Valencijom je dogovor već bio postignut ljetos, ali sve je propalo u zadnji čas jer se pojavio Alenov otac koji je od sportskog direktora Susa Garcije Pitarcha tražio 50 posto od transfera, dakle 2,5 milijuna eura! Valencia je to odbila, a potom su, kad su čuli za to, i ostali španjolski klubovi koji su ga htjeli, Sevilla i Villarreal, odustali od Alena”, otkrio je izvor blizak igraču.

Isto tako, u propasti transfera u Valenciju svoju ulogu odigrao je i poveći zahtjev za plaću koju je Alen tražio od Valencije. Na koncu je jedina opcija ostao HSV i Alen je bio primoran otići u Bundesligu.

Zahtjevi obitelji prema HSV-u, navodi Goal, nisu bili tako visoki. Klub iz Hamburga nije platio polovicu iznosa obitelji, ali su se u Njemačkoj prenosile glasine kako je menadžer koji je posredovao poslu, Volker Struth, koji je dobar prijatelj s diretktorom Dietmarom Bieresdorferom, dobio svoj postotak.

Nije čak ni tako loše krenulo Haliloviću, u početku je igrao nešto više, ali rezultati su bili katastrofalni, kako HSV-ovi, tako i Alenovi. Pritisak je bio sve veći, klub i navijači htjeli su instant-riješenje, a dobili su igrača koji se još uvijek nije definirao i izgradio. Tadašnji trener Bruno Labbadia preferira defenzivni nogomet, a Alenu je to oduvijek slaba točka, to jest, ne snalazi se baš najbolje u defenzivnim zadaćama. No, to nije grijeh, Halilović je polivalentni trekvartist, odnosno igrač koji igra iza leđa napadačima, ima sjajnu kontrolu lopte, pregled igre, dobar ‘pass’ i mogućnost da napravi nešto nepredvidivo, ali takav tip igrača rijetko sudjeluje u obrambenim zadaćama. Cijelu karijeru ga se forsira u takvoj ulozi i zapravo je začuđujuće da u HSV-u to nisu prepoznali i prihvatili.

No, to je Bundesliga, pa pogledajte samo Neuera koji po potrebi igra stopera i veznjaka, a igrao bi i napad da mu trener to kaže.

Nadalje, Haliloviću nije cvjetalo ni na reprezentativnom polju. Čačić ga je odstranio još uoči Eura i to je Alenu jako teško palo jer su putovali njegovi vršnjaci, Jedvaj, Rog i Ćorić, a on, eto, nije. Ipak, trener mlade reprezentacije pozvao je Halikovića jesenas, ali mladić je molio da ga se poštedi reprezentativnih obveza jer se nije prilagodio nogometu u HSV-u.

Nedugo nakon toga trener Labbadija dobio je otkaz, a naslijedio ga je Marcus Gisdol. Novi trener još je veći defenzivac od svojeg prethodnika, a dočekao ga je Halilović koji je u potpunosti izvan forme i koji se nikako ne uklapa u kompaktnu i defenzivno nastrojenu momčad. Halilović tu nije imao šanse, a vjerojatno je neće ni dobiti ako uskoro ne popravi igru na svim dijelovima terena.

Izvor blizak Haliloviću tvrdi kako Alen mora biti strpljiv i kako mora čekati svoju priliku, ali naglašava kako mu obitelj pravi veliki problem. “Da barem Halilović uvidi gdje griješi i bude strpljiviji, ali obitelj mu je tu uteg. I dok je igrao za B momčad Barcelone, obitelj mu je dovela osobnog trenera, koji ga je pripremao na drugačiji način nego što je to radio trener Eusebio. I klub i trener naljutili su se i shvatili su to kao nedostatak povjerenja igrača prema njima. Pa je nedavno imao ružnu scenu s majkom i djevojkom, s kojom je u vezi mjesecima. Ni HSV-ov predsjednik nije zadovoljan situacijom oko Halilovića, kao što nisu bili ni Eusebio, Abelardo, Luis Enrique, Barcelona”, napominje izvor blizak Haliloviću.

Kako bi stvar za Alena bila još gora, nedavno je promijenio i agenta, a to više nije Zoran Stojadinović, što bi značilo kako su šanse da se vrati u Barcelonu male ili gotovo nikakve, a to je Alenu ipak najveća želja. Za sada je prikovan za dno momčadi u klubu koji je prikovan za dno Bundeslige. Ima li gore sudbine za mladog talenta od ove?

Ispravak

Autor: