Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Novi detalji istrage protiv Mamića: Švicarci otkrili tajni plan za preuzimanje Dinama težak 20 milijuna eura

Autor:

Ranije ovoga mjeseca Švicarci su dovršili istragu oko tvrtke Mamićeva sina i ustanovili su kako je riječ o "grubom gospodarskom kriminalu".

Nisu Švicarci zalud na glasu kao temeljit, uporan i pedantan narod, eto vam samo primjer istrage koju provode nad Zdravkom Mamićem i njeogovom svitom vezanu za poslovanje preko off-shore tvrtki. Ranije ovoga mjeseca Švicarci su dovršili istragu oko tvrtke Mamićeva sina i ustanovili su kako je riječ o “grubom gospodarskom kriminalu”.

Istraga se vrtila oko tvrtke Rasport Management AG, registrirane u Alpnachu iza koje stoji sin Zdravka Mamića, Mario Mamić. Prema USKOK-ovim optužbama na račun te tvrtke Dinamo je ukupno uplatio dva milijuna eura i to za usluge transferiranja Eduarda da Silve, Marija Mandžukića, Ivice Vrdoljaka, Boška Balabana, Georga Kocha u Dinamo. Švicarsko tužiteljstvo navodi kako je riječ o “neutemeljenim posredničkim uslugama”, za “nepostojeće transfere igrača”. Uz to švicarski istražitelji istražili su i daljnji tijek novca, nisu potvrdili je li novac odlazio na privatne račune, ali su potvrdili kako su “sumnjive transakcije iz Alpnacha” išle prema subjektima iz cijelog svijeta, odnosno u London, Belize, Kingstown, Hong Kong, Dubai… Ipak utvrdili su kako je mutnih transakcija bilo i unutar Švicarske…

Još ranije smo pisali kako je Dinamo imao dosta problema s likvidnošću i kako proteklih par sezona završava u debelom minusu, iako su djelatnici kluba govorili drugačije na predstavljanju izvještaja za 2015. godinu. Sada se pak pojavila nova informacija. Prema saznanjima Igora Alborhettija i još uvijek neslužbenim saznanjima, novi detalj u istrazi jest pozajmica od GNK Dinamu u visini od 20 milijuna eura. Pozajmicu je Modrima dala jedna off-shore tvrtka, a to je navodno potvrdila i banka koja je provela transakciju. Istražitelji su otkrili i kako je pozajmica imala nisku kamtnu stopu, ali porijeklo tih 20 milijuna eura još uvijek nije poznato. Uz Mamića i njegova sina Marija, spominje se i ugledni riječki poduzetnik u vlasništvu tog off-shore poduzeća.

“Prema rezultatima koje su nam poslali istražitelji iz Švicarske, skloni smo tvrditi da je novac koji se ‘prao’ preko Mamićeve tvrtke registrirane u toj zemlji trebao biti dio financijskog paketa namijenjen za kupnju NK Dinama”, rekao je za Express izvor blizak istrazi.

Iako je sve još u sferi pretpostavke, postoje sumnje kako je Mamić zajedno sa svojom svitom planirao preuzeti vlasništvo nad klubom na način da se novac koji je ranije uplaćen na račun off-shore tvrtki, uplati nazad u klub kao kredit koji omogućava normalno funkcioniranje kluba i tako bi se stvorila obveza prema off-shore tvrtci koja je navodno u njegovu vlasništvu. Dodatno ćemo pojasniti, plan je, nagađa se, bio steći vlasništvo nad klubom novcem iz istog toga kluba, to jest, Dinama tako što bi se klupski dug pretvorio u vlasnički udio, to jest, dionice. Tako bi se, kolokvijalno rečeno, ‘oprao’ novac stečen od raznih transakcija kojima se novac navodno izvlačio iz kluba, zbog toga što bi postali dijelom vlasničke strukture kluba. I na koncu, time bi kontrolirali pojedinci zainteresirani za istragu sumnjiva poslovanja.

Već smo pisali o švicarskoj istrazi, ali valja naglasiti još jednom kako njihova saznanja još uvijek u potpunosti nisu poznata javnosti. Oni pak spominju kako je riječ o dvoznamenkastom iznosu u milijunima eura i kako istraga obuhvaća off-shore tvrtku u vlasništvu Mamićeva sina. Ipak, ova će istraga donijeti jednu veću prevagu u suđenju, Mamić se više neće moći pravdati političim progonom, a to će mu dodatno otežati obranu.

Podsjetimo još jednom na ranije provedene istrage. Do sada je proizašla jedna optužnica u kojoj se optužene tereti samo za djelomičnu štetu od ukupne u svim dosadašnjim istragama, a ako se uzmu u obzir sve tri istrage dolazi se do brojke od 276 milijuna kuna, a sada je tu i ova švicarska.

Na koncu, valjalo bi još jednom kazati kako se sve više počinje špekulirati o Mamićevom priznanju krivnje, odnosno, o nagodbi. Kako smo ranije pisali, Mamić je nedavno povukao žalbu na USKOK-ovu optužnicu zbog toga što, kako tvrdi, želi da se sve što prije završi, a logično je za zaključiti kako bi sljedeći potez mogla biti nagodba. Spomenimo kako bi Mamić nagodbom ‘skresao’ moguću kaznu od deset godina zatvora na dvije ili tri godine i naravno očekivao bi se određena novčana sankcija, odnosno, povrat, ali to je tek u sferi nagađanja.

Izvor: Nogometplus.net

Autor:

VEZANE VIJESTI