Karizmatični trener

NOGOMETNI AUTORITET CESAR LUIS MENOTTI O EURU I COPA AMERICI…

Autor: ANDRIJA KAČIĆ-KARLIN/7DNEVNO: 22. SRPNJA 2016.

"Loš je to nogomet, Engleska je lošija i od Brazila, a Island dobro igra a ja mislio da nije ni država..."

Predstavimo ga ukratko, jer on je trenerski velikan. Cesar Luis Menotti trener je koji je osvojio svjetski naslov, a svojim stavovima i promišljanjima i djelovanjem oblikovao je na stotine nogometnih stručnjaka. I danas je pasionirani pratitelj nogometnih zbivanja, a njegovi najnoviji kritički istupi na utakmice europske i južnoameričke nogometne smotre fakat su zanimljivi i duhoviti.

Cesar Luis Menotti je bivši argentinski nogometni reprezentativac i trener. Igrao na mjestu pomagača. Za argentinsku reprezentaciju nastupio 6 puta (1962–63). Kao izbornik s Argentinom je osvojio naslov svjetskog prvaka 1978. godine na prvenstvu baš u Argentinu i time je ušao u nogometnu povijesti.

Rođen je u okolici Rosarija 1938. godine, a igrao je u lokalnoj Américi, a potom nastupao za Rosario Central (1956–64), Racing iz Buenos Airesa (1964–67), Boca Juniors (1967), New York Giants (1968), brazilski Santos (1969–70) i Juventus iz São Paula (1962–63). Kao trener vodio je argentinske klubove Huracán, Newell’s Old Boys, Boca Juniors, River Plate, Independiente, Peñarol iz Montevidea, te Barcelonu, Atletico Madrid i Sampdoriju. Imao je i nadimak – El Flaco (Mršavi). Velik ugled i popularnost stekao kao izbornik argentinske reprezentacije ne samo zbog svjetskog naslova, već zbog osebujnog vođenja nacionalne momčadi. Vodio je i reprezentaciju Meksika (1991–93) s kojom je gostovao i u Hrvatskoj.

Uvijek bučan i precizan u izražaju

Inače, Hrvat Rodolfo Kralj godinama je bio asistent i pomoćnik Menottiju dok je vodio argentinsku reprezentaciju. Menotti mu je dao čak i dužnost tehničkog direktora argentinske vrste. Rudolf Kralj je čovjek koji je dosta posložio upravljačke niti oko argentinske nogometne izabrane vrste. Još 30-tih godina ovaj gospodin iz Zagreba je nakon nakon jedne turneje Hajduka po Južnoj Americi kao pojačanje (inače je igrao za HAŠK i Građanski) ostao u F.C. Oeste. Za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske postaje počasni argentinski konzul. Bio je i urednik športa u „Hrvatskom narodu“. Potom se vraća u Buenos Aires gdje je bio trener a između ostalog vodio je i Argentinos Juniors jedno vrijeme i Maradonin klub.

Od 1936. godine postaje profesor nogometa. On je bio Menottijev tehnički direktor koji je dosta pomogao u sastavljanju argentinske momčadi u pohodu na svjetski tron. Cesar Luis Menotti koji je 1992. godine na prijateljski dvoboj protiv Hrvata u Zagrebu doveo Meksiko kojeg je tada trenirao pričao je:

“Volio bih da don Rodolfo zna da sam došao u njegovu domovinu”!

Nakon odigranih prvenstava Europe i Južne Amerike Cesar Luis Menotti nije se libio pred novinarima istaknuti ogorčenje viđenim…

Sažeto u jednoj rečenici njegovo razmišljanje bilo bi – Igrao se slab nogomet. Ajmo detaljnije…

O svojoj Argentini koja opet nije došla na južnoamerički tron, a usput je ostala i bez Messija koji se naprasno oprostio od reprezentacije veli:
“Iskreno ne mislim da se Argentina neće plasirati na Svjetsko prvenstvo u Rusiji za dvije godine, ali bez Messija taj rizik uvijek postoji, a dosad ga nije bilo. Ja bih već razmišljao i dalje, o prvenstvu za šest godina u Kataru i izboru novih igrača. Čini mi se da se argentinska postava mora bez Messija slagati iznova. Isto moram reći, nakon što je otišao Messi koji je utakmice odlučivao potezom ili nadahnućem ubuduće će se u argentinskoj reprezentaciji morati više trenirati i raditi na strategiji, tu će biti problem, jer navike se teško mijenjaju”.

Menotti iz vremena kad je vodio Argentinudo svjetskog naslova 1978.

Podsjećamo, Argentina je u finalu Copa Americe poražena protiv Čilea. “Svako svjetsko, europsko ili bilo koje kontinentalno prvenstvo može se osvojiti i slučajno. Argentina trenutno prolazi kroz nešto slično kroz što je prolazio Brazil od devedesetih godina. Brazilci igraju loše, ali stvarno loše, ali imaju velike igrače kao što su Ronaldinho, Romario, Ronaldo, Bebeto, Rivaldo. Sad kad oni nisu tu, brazilska vrsta igra sa taktikom, uplašeno i pritisnuto obavezom. Tada se ne može igrati dobro, a čak ni ti igrači ne mogu ih spasiti”, govori Menotti.

“Sad bez Messija Argentina dolazi u takvu poziciju. A za igrati po strateškim uputama trebate vojnike, a ne zvijezde u padu ili usponu. To je onda potpuno drugačija vrsta nogometa. Onda trener nije samo trener, nego i general”.

Na isključivo pitanje kako su mu se dopale dvije kontinentalne smotre, Euro i Copa Americe bez zadrške odgovara: “Jako sam razočaran, iskreno bilo mi je dosadno. Niti na jednom od tih turnira nisam vidio igrača koji bi me oduševio. Možda mi se u Južnoj Americi malo dopao Ekvador, ali to je sve… Ne poznajem Argentinca Gustava Quinterosa koji ih trenira, ali on ima pravu ideju. Peru se vratio svojim nogometnim povijesnim korijenima, no više individualno nego kao momčad. Brazil je opet bio posvemašnje razočaranje. Kao i Engleska u Europi, ne znaš tko je bio gori od tih nekad nogometnih velesila. Teško razočaranje, teško! Pojasniti ću, obje momčadi izgledale su užasno. Pa, jel moguće da Engleska izgubi od Islanda, oprostite mi na mojoj neupućenosti, pa ja nisam ni znao da je Island država, ima svega tristotinjak tisuća stanovnika, kao kvart Buenos Airesa”.

MD40. ARCHIVO-MADRID, 13/03/2011.- Fotograf’a de archivo, tomada el 22 de mayo de 2006, del entrenador César Luis Menotti, ex seleccionador argentino de fœtbol, que ha sido ingresado hoy en una sala de cuidados intensivos del Hospital Italiano de Buenos Aires causa de una grave afecci—n pulmonar. EFE/ARCHIVO/Ulises Ruiz

Zar vam se ništa više u Europi nije dopalo, inzistirali su južnoamerički novinari kod Menottija…

“Baš ništa. Mogu vam reći što mislim, ali nema tu epiteta. Fali igrača. Francuzi igraju tako da se dosađuju s dodavanjima, Belgijanci su isti kao moji Argentinci. Ima 11 dobrih igrača u momčadi, jedan je tu da vam pomogne, dvojica vas mogu spasiti,a trojica će vam spremiti otkaz. Sve dobri igrači ali kao momčad ne vrijede baš ništa. Nogomet je momčadski sport, uzalud 11 zvijezda bez kolektivnog duha i naboja. Ma, biti ću oštar, Belgijanci su izgledali kao barbari, svatko je vukao na svoju stranu. Portugal? Neću ni pričati o njima, oni su prvenstvo osvojili slučajno. To se, eto, događa. Ronaldo je bio solidan, no Portugal je ono malo što je igrao bez Ronalda izgledao bolje nego s njime. Čak su i Nijemci izgubili ono što ih je uvijek krasilo, beskompromisnost i upornost. Talijani su vukli po svom dok je išlo, ništa novoga ni tu nije bilo”…
Unatoč plejadi odličnih igrača argentinski nogomet je u krizi, ističu stručnjaci, s time se slaže i Menotti.

“Messi nije argentinski nogomet. To su klubovi i izbor igrača. A tu sve više padamo. Imamo mi dobrih igrača, no relativno rano odlaze u Europu i teško ih je stalno okupljati nakon napornih putovanja i njihovih klupskih obaveza, mogu djelovati nezainteresirano. No, sve reprezentacije već imaju taj problem. Imamo mi i u svojim prvenstvu dobrih igrača koji mogu biti i bolji reprezentativci nego oni iz Europe, treba i o tome razmišljati. Imao sam sličnu situaciju dok sam ja bio izbornik Argentine sedamdesetih godina, ja se nisam krzmao pozvati i domaćeg igrača, a ne samo onog koji igra u Europi. Pa, tako sam i našao Kempesa, zar ne. On nas je odveo do svjetskog trona, zar ne. Nisam uzeo tada ni Maradonu unatoč svim uvjeravanjima, pričekao sam da sazrije, da ne izgori”.

Autor: ANDRIJA KAČIĆ-KARLIN/7DNEVNO: 22. SRPNJA 2016.

ZADNJE VIJESTI