NEVIĐENI SPEKTAKL: Zbog OVOG je prijateljska utakmica protiv Meksika 1992. tako velika i posebna

Autor: Andrija Kačić Karlin

Hrvatska i Meksiko prvi put su se sastali 22. listopada 1992. godine u Zagrebu, a naši su reprezentativci slavili sa, na kraju, uvjerljivih 3-0. Prvi pogodak na utakmici postigao je sadašnji predsjendik HNS-a Davor Šuker (43), a taj je rezultat vrijedio do zadnjih 10-ak minuta kada su Dean Računica (82) i Šuker (87) svojim drugim pogotkom postavili konačni rezultat. Na tribinama je bilo 50 tisuća navjiača, nikad prije ni poslije na domaćoj utakmici nije bilo toliko publike. Ukinuta su stajaća mjesto, to je najbitniji razlog.

Zanimljivo je istkanuti da je tu utakmicu kao izbornik vodio Stanko Poklepović, kao i prethodne tri na turneji po Australiji. Nakon te utakmice, pobjede protiv Meksika je smijenjen i na čelo reprezentacije je postavljen Vlatko Marković koji je vodio samo jedna dvoboj, pobjedu protiv Ukrajine 4-0. Onda je došao Ćiro Blažević koji je tu ostao sedam godina.

Drugu pobjedu protiv Meksika Hrvatska je ostvarila tijekom sudjelovanja ovih reprezentacija na turniru u Južnoj Koreji, 16. lipnja 1999. godine u Seulu bilo je 2-1 za “vatrene”. Luis Hernandez (26) doveo je Meksiko u vodstvo, ali su Igor Bišćan (44) i Josip Šimić (64) uspjeli preokrenuti rezultat.

Najgledanije utakmice hrvatske reprezentacije na stadionu Maksimir bile su protiv Argentine i Meksika kada se na tribinama okupilo po 40.000 gledatelja.

Utakmica protiv Meksika igrana je 22. listopada 1992. godine, a hrvatska vrsta je slavila 3-0 golovima Davora Šukera (43-11m, 87) i Deana Računice.

U lipnju 1994. godina igrali smo protiv Argentine, koju je tada predvodio legendarni Diego Maradona. Bio je to pravi spektakl koji nije pokvario strahovit pljusak koji se sručio na Maksimir tijekom susreta, a susret je završio bez golova.

Treća ukupno, ali i najgledanija službena utakmica bila je ona protiv Jugoslavije iz listopada 1999. godine. Susret u kojem su ‘Vatreni’ tražili pobjedu za prolaz na EURO 2000. pratilo je 38.743 gledatelja. Susret je na koncu završio 2-2.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.