Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

(NE)OČEKIVANI PREKORET NA SUĐENJU MAMIĆIMA : Zdravko će priznati sve i nagoditi se s USKOK-om?!

Autor: Bruno Herljević

Jasno je već i 'kikićima' u Dinamu da Mamić nema prevelike šanse preokrenuti slučaj u svoju korist, inkriminirajućih materijala ima dosta, USKOK pokušava dokazati kako je novac izvučen iz Dinama nelegalnim putem s kojekakvim fiktivnim ugovorima, naravno tu su i izjave svjedoka, poput Luke Modrića i Dejana Lovrena.

“Dosta mi je. Prvo hapse, pa onda istražuju. Dok sam ja obvezan sam čuvati tajnost postupka, institucije države distribuiraju medijima dijelove informacija o predmetima kako bi me učinile krivim prije suđenja. Toliko o presumpciji nevinosti. Stoga moj brat Zoran Mamić, Damir Vrbanović i ja povlačimo utemeljenu žalbu na USKOK-ovu optužnicu. Poštujemo sud kao jedino mjesto gdje se dokazuje neovisnost i očekujemo brzo suđenje. Veselimo se da će javnost doznati punu istinu. Pravo na suđenje u razumnom roku jamči nam i Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda”, piše službenoj Facebook stranici Zdravka Mamića, a uz to je priložen i pravni dokument koji to potvrđuje.

E sada, što točno ovaj, naizgleda besmislen potez zapravo otkriva? Znači li to da se Mamić pomirio sa sudbinom, odnosno, kako želi da se sve to što prije završi? Vjerojatno znači, što se da iščitati iz rečenice u kojoj kaže kako želi da se “sve što prije završi”. Jasno je već i ‘kikićima’ u Dinamu da Mamić nema prevelike šanse preokrenuti slučaj u svoju korist, inkriminirajućih materijala ima dosta, USKOK pokušava dokazati kako je novac izvučen iz Dinama nelegalnim putem s kojekakvim fiktivnim ugovorima, naravno tu su i izjave svjedoka, poput Luke Modrića i Dejana Lovrena, a oni su pak potvrdili da su podizali novac u banci za šalterom i potom ga na ruke predavali Mamićima.

Dodamo li još svemu tome i nedavno završenu istragu švicarskog tužiteljstva koje je potvrdilo kako je u Mamićevu slučaju riječ o “ozbiljnom gopodarskom kriminalu”, a sve će dokaze prepustiti DORH-u koji je prvotno i molio Švicarce da provedu istragu u svojoj državi, možemo jedno zaključiti kako je Mamić stjeran u kut.

Ne trebate biti pravno obrazovani ili nešto pretjerano upućeni u ovu tematiku da biste zaključili koji je sljedeći Mamićev potez, čovjek je povukao sve optužbe baš kada su svi dokazni materijali prikupljeni i kada je vidio da nema nikakve šanse preokrenuti slučaj u svoju korist.. Jasno je poput dana da će se Mamić pokušati nagoditi s USKOK-om, naravno, to je tek pretpostavka, ali realna je.

Na sudu Mamić nema šanse, kao što smo rekli, dokaza je navodno dovoljno i previše, a tu su i izjave svjedoka koje će biti gotovo nemoguće pobiti. Mamiću bi trebala sva sreća ovog svijeta da se na suđenju izvuče, svjedoci bi trebali promijeniti mišljenje, a sud bi potom trebao proglasiti njihove izjave nevjerodostojnima, potom bi trebali zanemariti sve dokaze iz Švicarske. Isto tako treba se poklopiti i to da USKOK među svim silnim dokazima nije našao baš niti jedan koji bi inkriminirao Mamića. Gotovo neizvediv scenarij, osim ako netko ne podmetne leđa, a i to je u Hrvatskoj moguće.

Za pretpostaviti je kako bi nagodbom i priznanjem Mamić išao na minimalnu zatvorsku kaznu što bi iznosilo oko dvije i pol do tri godine zatvora. Isto tako, nagodi li se s USKOK-om, može se očekivati da će morati vratiti određenu svotu novca, ali o tome je za sada jako teško govoriti.

Ipak to je za sada realan scenarij, o svim ostalim varijantama u kojima Mamić odlazi kao pobjednik sa suđenja, za sada ne vrijedi razglabati jer su one nemoguće. Dokazi se polako gomilaju i čini se kako će to pravedno suđenje koje Mamić priziva uskoro i započeti, a hoće li biti te famozne nagodbe ili će Mamić ipak svoju pravdu istjerivati do Vrhovnog suda, Ustavnog suda, vidjet ćemo uskoro jer mu se očito žuri.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.