Facebook: Tottenham

Neočekivana poteškoća za Tottenham: Jedna od najvećih zvijezda u momčadi mora u vojsku!

Autor: Bruno Herljević

Tottenham bi mogao ostati bez jednog od ključnih igrača na gotovo dvije godine, odnosno dvije sezone jer mladić mora na odsluženje vojnog roka u domovinu.

Južnokorejski krilni napadač Heung-Min Son ove sezone glavna je zvijezda Tottenhama s pet pogodaka u pet utakmica. Son je sam donosio prevagu u nekim utakmicama i brzo se uvukao pod kožu navijačima, a tamošnji mediji o njemu pišu samo hvalospjeve, što je na koncu i zaslužio svojim sjajnim igrama. Heung-Min je kupljen prije godinu i pol za 30 milijuna eura od Leverkusena, a sada polako postaje jedan od ključnih igrača u momčadi, pogotovo sada kada zbog ozlijede izbiva prvi napadač Harry Kane.

No, nenadano je iskrsnuo jedan poprilično velik problem. Naime, Tottenham bi mogao ostati bez Sona na gotovo dvije godine, odnosno dvije sezone jer mladić mora na odsluženje vojnog roka u domovinu. Prema rigoroznim zakonima Južne Koreje, svaki vojno sposoban muškarac mora do 28. godine život odslužiti vojni rok. Odnosno, do 28. godine mora započeti odsluženje u trajanju od 21 mjeseca.

Problem je to i za igrača koji bi umjesto malog bogatstva koje mu daju na White Hart Laneu mjesečno dobivao oko 130 funti koliko mu pripada ako dogura do najvećeg čina u južnokorejskoj vojsci. Valja istaknuti kako je izbjegavanje vojnog roka u Južnoj Koreji nemoguće, a u vojsku moraju svi, od sportaša, do glumaca, pjevača i svih poznatih. Izuzeci postoje kod sportaša, ali to smiju samo oni koji su ostvarili veći doprinos za državu.

Što se tiče sportaša to moraju biti zapaženi rezultati. Primjerice, Swanseajev Sung Jung propustio je zadnje kolo prošle sezone jer je morao na odsluženje, ali mu je rok skraćen na četiri mjeseca jer je sa olimpijskom reprezentacijom prije četiri godine osvojio brončanu medalju u Londonu i time se odužio državi.

Vojni rok su izbjegli i slavni Ji Sung Park te Li Jong Pyo koji su nekada igrali za PSV, a tu su rijetku privilegiju dobili zbog plasmana u polufinale na SP-u 2002. godine.

Mladi Heung-Min Son nema te sreće, odnosno nije ostvario ništa zapaženo osim finala na Kupu Azije kada je bio strijelac u meču za titulu protiv Australije, ali Jž. Koreja je ipak poražena. Son se nada da će mu taj rezultat pomoći pri oslobađanju vojnog roka. Druga šansa su mu Azijske igre 2018. i Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine što mu je ujedno i zadnji rok jer sada ima 24 godine.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.