wales slavlje

NEMA KRAJA SENZACIJAMA: Wales potopio favoriziranu Belgiju i izborio polufinale!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Sjajna pobjeda reprezentacije koju nitko nije uzimao za ozbiljno velik je dobitak za nogomet. Ponajprije zbog razloga što se može lako shvatiti kako je bespredmetna i neobjektivna razlika između basnoslovno skupih igrača i običnih ali tehnički odlično potkovanih boraca poput Velšana.

U sjajnoj utakmici u kojoj je Wales najprije  gubio  protiv Belgije dogodio se preokret koji je iznjedrio Belgijance kao polufinalist Eura, nakon  3-1 pobjede protiv Belgije slobodno možemo govoriti o još jednoj senzaciji na ovome natjecanju. Belgijanci su vodili već nakon prvih petnaestak minuta, no sve ostalo što se zbivali bilo je na strani Velšana. Sjajna pobjeda reprezentacije koju nitko nije uzimao za ozbiljno velik je dobitak za nogomet. Ponajprije zbog razloga što se može lako shvatiti kako je bespredmetna i neobjektivna  razlika između  basnoslovno skupih igrača i običnih ali tehnički odlično potkovanih  boraca poput Velšana.

Ruki na srce, Wales je Belgijance  iznenadio i ambicioznošću i agresijom, nadasve hrabrošću.  Da, Wales kao autsajder u ovoj utakmici ne da nije igrao podređenu ulogu već je u dosta segmenata nogometne igre bio kud i kamo bolji. Nije Velšane iznenadio ni rani gol Nainngolana  koji je udarcem s 25 metara doslovce probušio mrežu velškog vratara,u 14. minuti.   Do tada su Belgijanci zaista bili bolja momčad. Ipak, Belgijanci su još koju minutu igrali ozbiljno, a tada je na scenu stupio Wales. Osim dobrih akcija Velšani su se pokazali sjajnim i u prekidima. I nakon jednog kornera, očito uvježbanog, Williams je ostao sam, samo se naklonio i pogodio mrežu dotad sjajnog Curtoisa koji je već ranije spašavao  vrata svoje momčadi. U 31. minuti je tako bilo 1-1.

U nastavku je Wales preuzeo čak i dominaciju, rastrčan i borben potpuno je razmontirao belgijski stroj, a svaki izlet Velšana u napad  bio je opća opasnost po vratara Curtoisa.  Gol za 2-1 koji je postigao Wales bio je pravo malo  remek djelo. Ramsey se najprije oslobodio na lijecoj strani i log dodvnjm pronašao Robson-Kanua. Dotični je varkom tijela i brzim okretajem izbacio iz sedla tri belgijska nogometaša  koji su popadali jedan pro drugog. Egzekucija je potom bila savršna, Wales  je u 55. minuti vodio s 2-1.

Fellaini i Lukaku svesrdno su se trudili, imali neke prigode, no Wales je odolijevao i prijetio iz protuudara. I jedan takav izlet rješio je sve dvojbe, nakon sjajnog nabacivanja Vokes je visoko skočio između dva belgijska stopera i krano tukao glavom u  daljnji kut Curtoisa. Bio je to krasan pogodak za 3-1 i za još jednu senzaciju na ovome Euru.

Autor: Andrija Kačić Karlin

ZADNJE VIJESTI