Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

NAMIGIVANJE, NAMJEŠTANJE I ‘SEDMICA’: Prisjetimo se vjerojatno najveće sramote u povijesti Dinama (FOTO)

Autor:

Sama invokacija, dobro, možda je bolje reći, evokacija, tog događaja izaziva neku sramotu kod svih navijača Dinama, a vjerojatno i svih onih koji su toga dana sudjelovali u jednom od najvećih užasa ikad viđenih na Maksimiru.

Dinamo u utorak u 20 i 45 igra protiv Lyona u sklopu petog kola Lige prvaka i traži svoje prve bodove u elitnom europskom natjecanju ove sezone. U drugom kolu Dinamo je pretrpio poraz od 3:0 na Gerlandu, a Lyon je tada ostavio dojam znatno superiornijeg protivnika, iako je igrao u okrnjenom sastavu.

Ipak, tih 3:0 melem su za ono što se dogodilo u prosincu 2011. godine. Sama invokacija, dobro, možda je bolje reći, evokacija, tog događaja izaziva neku sramotu kod svih navijača Dinama, a vjerojatno i svih onih koji su toga dana sudjelovali u jednom od najvećih užasa ikad viđenih na Maksimiru.

Dinamo je tada pustošio HNL-om sa Zdravkom Mamićem u punom zanosu i najavljivao, gle čuda, proljeće u Europi. Proljeća naravno nije bilo, ali zato je pao onaj famozni “-22” rekord, koji je dobrim dijelom nastao zbog spomenutog užasa na Maksimiru. Naime, igralo se posljednje kolo Lige prvaka, a na Maksimir je stigao Lyon koji je uoči te utakmice imao isti broj bodova kao i Ajax, ali imao je gol razliku od minus četiri, a Nizozemci su imali plus tri. Ipak, Lyon je nekim čudom pobijedio Dinamo sa 7:1, a Ajax je izgubio od Real Madrida sa 3:0. Francuska momčad prošla je dalje kao druga u zaista nevjerojatnom raspletu.

Valjda ni utakmica nije završila, a Nizozemci su raspalili po Dinamu uz tvrdnje da je utakmica namještena. Ulje na vatru dolio je Domagoj Vida onim namigivanjem napadaču Lyona Bafitembiju Gomisu kod rezultata 5:1.

Baš je to namigivanje bilo glavna tema, a napadač Lyona, Gomis, pokušao je to objasniti na svoj način. Tvrdio je kako je pokušao uzeti loptu Vidi kako bi što prije izveli početni udarac, a Vida mu je namignuo, ali u smisli da im da malo oduška da predahnu i preslože redove.

Burno je tada reagirao i tadašnji trener Ajaxa, Frank de Boer, koji je bio frapiran činjenicom da su golovi Lyona padali kao na traci, odnosno, da je Dinamo uspio primiti šest golova u pola sata u natjecanju kao što je Liga prvaka. Apelirao je tada kod UEFA-e da se provede istraga oko namještanja.

“Namješanje” je tih dana bila riječ od koje se Mamiću i njegovoj sviti dizala kosa na glavi pa su izašli s priopćenjem u kojem su takve tvrdnje proglasili sramotnima i zlonamjernim. ‘Sedmicu’ je najskuplje platio trener Kruno Jurčić koji je tada dobio svoj drugi otkaz, a Mamić se kasnije još dugo ispričavao za sramotu. Spomenimo kako istrage nikada nisu pokazale da je riječ o namještanju.

Što se toga dana događalo na terenu, što je bilo Jurčiću da krene s onakvom taktikom na Lyon, što je igračima prolazilo kroz glavu kada su ih ‘bušili’ prosječni igrači Lyona, to zaista ne možemo znati, ali jedno je sigurno, to je bila vjerojatno najveća sramota Dinama u povijesti.

Autor: