Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Najlakše je pobjeći od odgovornosti i žrtvovati Pušnika, a što će Hajduk dobiti novim trenerom?

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Što će Hajduk dobiti s novim trenerom? Apsolutno ništa, jer malo je dobrih i perspektivnih igrača u prvoj momčadi, a vremena nema. Koji trener na svijetu s ovakvim igračkim sadržajem može išta napraviti?

Odavno je narod sve rekao, vrč ide na vodu dok se ne razbije. Upravo se ta izreka može koristiti za trenutačnu situaciju u Hajduku koji je padom protiv Splita u četvrtfinalu Kupa razočarao i razbjesnio svoje navijače. Slovenski trener Marijan Pušnik očito je bio loš izbor Nadzornog odbora i predsjednika kluba. Kako bi se njega ustoličilo smijenilo se Damira Burića koji je bio ne samo uspješniji od Pušnika, nego je svojim radom i promišljanjem afirmirao nekoliko mladih igrača koji su kod Pušnika doslovce nestali.

Hajduku je sezona, mjesec dana prije Nove godine – upropaštena. Nije igrao Europsku ligu, u prvenstvu za vrhom zaostaje svijetlosnim godinama, a u Kupu gdje je imao neku šansu ispao je na sramotan način od momčadi koja zabija pogodak svakih nekoliko utakmica i koja je posljednja na prvoligaškoj ljestvici.

Uzalud silan trud organiziranih navijača na prikupljanju članstva i donacija kada klupska uprava i momčad ne prate želje navijača. Teško je sada pričati jesu li navijačke namjere o klubu bez jednog vlasnika opravdane, jesu li njihove ambicije da klub bude – narodni – realne. Uostalom, to u ovome trenutku uopće nije bitno.

Bitno je da se spozna činjenica da je veći krivac od trenera Pušnika za sadašnje konfuzno stanje prve momčadi uprava. Pušnik je doveden bez konkurencije, sa životopisom koji ne priliči veličini Hajduka, a bila je to odluka Nadzornog odbora koji se očito nije snašao, a i dalje se ne snalazi.

Makar je i sportski direktor, Portugalac Branko kuvertirao ostavku, i on kao bitna karika u sastavljanju momčadi nije osnovni krivac, već je to oni koji su ga doveli, opet je riječ o ljudima iz Nadzornog odbora. A Hajdukov predsjednik Ivan Kos? I on je amenovan odlukom Nadzornog odbora i na njemu se već lome koplja kritika.

Zaključak je jednostavan. Nadzorni odbor kluba loše je kadrovirao upravljačku klupsku strukturu i morao bi također snositi odgovornost. Tjeranjem Pušnika postići se neće ništa, a sezona se ne može spasiti. Hajduk je danas pun igrača koji stagniraju ili nazaduju, bez konkretnih ponuda za unosnu prodaju, a samo stvaranje i prodaja igrača jamči Hajduku opstanak.

Hajduk je krahirao do 1.prosinca i na sportskom i na poslovnom planu i ta se konkluzija ne može i ne smije izbjeći.




Upravo je apsurdno da klub naoružan tolikom ljubavlju i pažnjom navijača, koji napune poljudski stadion do vrha nakon jedne ili dvije dobre utakmice, nikako ne može krenuti nabolje, osjetiti napredak koji bi potrajao i koji bi dao nadu u povratak splitskog kluba na razinu do koje se moralo držati ovaj klub pod svaku cijenu.

Što će Hajduk dobiti s novim trenerom? Apsolutno ništa, jer malo je dobrih i perspektivnih igrača u prvoj momčadi, a vremena nema. Koji trener na svijetu s ovakvim igračkim sadržajem može išta napraviti?




Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.