Photo: Igor Soban/PIXSELL

NA POMOLU NOVA NOGOMETNA AFERA! Prvo žele izbaciti Hrvatsku iz skupine, a onda bojkotirati Svjetsko prvenstvo

Autor: Bruno Herljević

Ukrajina za Hrvatskom zaostaje samo dva boda, reprezentacije će ponovo međusobno igrati u Ukrajini u listopadu, a Hrvatska opet odlučuje sama o svojoj sudbini.

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018., moglo bi se prevoriti u pravi skandal. Naime, Ukrajinci navodno razmatraju mogućnost bojkota Svjetskog prvenstva, ali ako se prvo plasiraju na njega.

To bi pak značilo da Ukrajina nekako mora izbiti na prvo mjesto u skupini u kojoj se nalazi i Hrvatska, koja trenutno drži prvu poziciju. Ukrajina za Hrvatskom zaostaje samo dva boda, reprezentacije će ponovo međusobno igrati u Ukrajini u listopadu, a Hrvatska opet odlučuje sama o svojoj sudbini.

Ukrajincima je, tvrde ruski mediji, stalo da se plasiraju na SP samo kako bi demonstrativno mogli otkazati nastup i tako poslati poruku Rusiji i ostatku svijeta. Razlog je dakako napeti odnos između dvaju država, to jest rat koji se vodi u jednom dijelu Ukrajine i ruskoj aneksiji poluotoka Krima.

“Ukrajina želi odbiti nastup na Svjetskom prvenstvu. Vladajući žele da reprezentacija prođe kvalifikacijsku skupinu kako bi mogla demonstrativno bojkotirati natjecanje. Ukrajina očekuje i od drugih zemalja da će slijediti njezin primjer. Ideja ima podršku u vladi iako se u Ukrajinskom nogometnom savezu (FFU) boje sankcija FIFA-e zbog čega odluka još uvijek nije donesena”, izjavio je neimenovani visoki dužnosnik FFU-a, za ruski dnevnik Izvestiju.

Dopredsjednik FFU-a, Igor Kočetov, nije dao konkretan odgovor.

“Zadatak naše nacionalne momčadi je prolazak kvalifikacijske skupine. Najprije trebamo ostvariti taj cilj, a onda ćemo razgovarati o ostalim planovima”, poručio je Kočetov.

Član IO pri FFU-u Artem Franks potvrio je mogućnost bojkota.




“Situacija je dovoljno ozbiljna. Glavni su problem loši odnosi između Rusije i Ukrajine, a posljedično je tu i pitanje sigurnosti. Postoje argumenti i u korist nastupa Ukrajine na Svjetskom prvenstvu. Primjerice, ako se plasiramo, ukrajinska himna će svirati na ruskim stadionima. No, tim pitanjima ćemo se baviti tek ako bude potrebe”, napominje je Franks.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.