Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

MI NISMO ZABORAVILI! Hrvatska ne igra očajno zbog Čačića, Mamića i Šukera, već zbog KLETVE!

Autor: Bruno Herljević

Gledajući statistiku, a ona je ipak glavni kriterij za opstanak trenera i izbornika na klupama, Čačić je već trebao biti bivši

Idemo odmah u glavu? Zašto je Ante Čačić i dalje izbornik hrvatske nogometne reprezentacije? Pitanje je sasvim legitimno, dapače i logično. Gledajući statistiku, a ona je ipak glavni kriterij za opstanak trenera i izbornika na klupama, Čačić je već trebao biti bivši.

Usporedimo li učinak Nike Kovača, Čačićeva prethodnika, s njegovim stvar je jasna. Kovač je u trenutku otkaza imao 14 bodova iz osam ogleda, od toga četiri pobjede, tri remija i jedan poraz, dok mu je gol-razlika bila 16-5. U zadnje tri utakmice Kovač je remizirao s Italijom i Azerbajdžanom, a izgubio je od Norveške. Kovaču su također ostala dva susreta do kraja kvalifikacija, jedan protiv Bugarske, a drugi protiv Malte. No, u Kovačevu ciklusu reprezentacija je imala siguran plasman na prvenstvo čak i u slučaju drugog mjesta. Tada su im glavni konkurenti bili Norvežani koji su imali dva boda, ali u zadnjem kolu čekala ih je gostujuća utakmica kod Italija.

Kako stoji Čačić danas? Ima 16 bodova iz osam utakmica, što čini pet pobjeda, jedan remi i dva poraza, a gol-razlika mu je 12-3. U zadnje tri utakmice izgubio je od Islanda, jedva pobijedio Kosovo kod kuće i izgubio u Turskoj. Pred Čačićem je utakmica s Finskom i gostovanje u Ukrajini, ali ovoga puta samo jedno mjesto vodi izravno na Svjetsko, ono prvo, a drugoplasirana momčad ide u doigravanje. Island ima isti broj bodova kao Hrvatska, a Ukrajina i Turska dva manje.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Dakle, trenutno je situacija puno gora nego u vrijeme Čačićeva dolaska i to ne samo rezultatski. Ostavimo sada statistiku, Hrvatska igra loš nogomet i to je ono što najviše brine. Kosovo ih je nadigralo usred Zagreba, a kasnije se tražio alibi u “nepoštenoj FIFA-i” koja je zbog poplave na Maksimiru odgodila utakmicu za dan kasnije, a ne za neki kasniji termin. Pokušala se tražiti amnestija jer su se igrači “čuvali” za Tursku, a slično je bilo i nakon poraza od Islanda kada su “svi bili mislima na godišnjem odmoru i bio je ipak kraj sezone”. O Čačićevoj smjeni nije bilo niti riječi.

Nakon debakla u Turskoj, šef HNS-a, Davor Šuker, dao je potpuno povjerenje Čačiću, premda je reprezentacija u goroj situaciji nego kada ih je Kovač vodio.

Ima li Hrvatska šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo? Na to pitanje odgovorili bismo potvrdno i to s tri uskličnika, ali tamo prije utakmice s Islandom. Danas te uskličnike mijenjamo upitnicima. Da se razumijemo i budemo realni, Hrvatska u Čačićevu mandatu nije igrala lijep nogomet, nije igrala taktički posložen i organiziran nogomet, mehanizmi ne postoje, golovi padaju uglavnom iz prekida i da ne nabrajamo više, gledali ste znate sve sami, samo si to morate priznati.

Gledao se samo rezultat, a dok je on služio šutilo se i Čačić je bio siguran. No, morao je doći i taj dan kada će se jedan Island, Kosovo ili Turska sjetiti da Hrvatska nema baš nikakvu organizaciju u igri i kako im mogu složiti dosta problema ako barem koliko-toliko organiziraju svoju i napadnu slabe zone. Spomenute tri reprezentacije nisu gledale na Hrvatsku kao na Modrića, Rakitića, Mandžukića, Perišića, Kovačića, Kalinića, već kao na momčad prepunu taktičkih nedostataka i katkada nedostatka motivacije. A čija je izravna odgovornost za to što momčad izgleda tako? Čačićeva, ali više od toga krivica je to onih koji su ga tamo i doveli.




Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Nije Čačić kriv baš toliko, čovjek je samo prihvatio posao, dobro plaćen posao i to u godinama kada se već vjerojatno mirio da neće dogurati na bolju poziciju od trenera Lokomotive. No, srećom Mamićev je čovjek, što je i sam potvrdio i ima dovoljno jak ego da mu očigledni nedostatak taktičkog i motivacijskog znanja stane na put. No, činjenica je da je Čačiću maska pala u najgorem trenutku, baš pred kraj kvalifiakcija i to u trenutku kada su svi već počeli upisivati “sigurna tri boda” s Islandom, čiji igrači “igraju po drugim ligama”, Turskom koja je u “totalnom rasulu”. Goropadna i zvijezdama “napucana” Čačićeva, Mamićeva, Šukerova, Hrvatska tek je na jedvite jade pobijedila Kosovo,

Za ispadanje s Eura krivilo se navijače, pardon, “orjunaše, huligane, mrzitelje svega što je hrvatsko”, za Island su igrači bili potrošeni od sezone, za blijedo i neuvjerljivo izdanje protiv Kosova je kriva FIFA i kaljuža na Maksimiru (pritom mislimo na travnjak, a ne na onu drugu popularniju ‘kaljužu’), za Tursku se valjda nisu stigli pripremiti zbog Kosova ili tko će ga više znati zašto.

Pitamo se samo, tko će biti kriv ako Hrvatska ne prođe na Svjetsko, a s ovakvom igrom i bolje je da ne prođe jer tamo onda nema što tražiti. Možda će na koncu Savez naći krivca i u kletvi izrečenoj tamo još prije utakmice s Turskom na Europskom prvenstvu u Francuskoj?




Foto: Dalmatinski portal

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.