Twitter

KRVAVI DERBI I POVRATAK U DIVLJE 80-te! Masovna tučnjava zasjenila veliku Bilićevu pobjedu (VIDEO)

Autor:

Od samog početka susreta između West Hama i Chelseaja navijači su si dali oduška. Pljuštale su uvrede i prijetnje, letjele su stolice, kovanice, raznorazni predmeti, boce, a bilo je i dosta krvavih glava.

Hrvatski strateg Slaven Bilić konačne je vratio West Ham u formu. Momčad se polako vraća dobrim rezultatima, a igrači su se polako privikli igrati na novom stadionu. No, udomaćili su se i navijači i to kako. Dok je Bilićeva momčad na terenu gazila moći Chelsea u londonskom derbiju Liga kupa, navijači su se odlučili vratiti u divlje 80-te kada je huliganština dosegla svoj vrhunac u Engleskoj.

Navijači West Hama još su 80-ih bili na glasu kao jedni od najgorih u Londonu, a samim time i u Engleskoj, ali tadašnja premijerka, ‘Čelična Lady’ Margaret Thatcher, uvela je strože zakone koji su kroz godine gotovo iskorijenili divljaštvo na tribinama. Huligani su još godinama pokušavali ‘casual’ modom izbjegavati policijski nadzor, ali stadione i London općenito, preplavile su nadozorne kamere, a policija je na koncu počela hvatati i najlukavije. S vremenom su stadioni u engleskoj postali mirni poput kazališta, gledatelji uglavnom mirno sjede i pjevaju, baklji, pirotehnike i sukoba na tribinama već odavno nema. Tu i tamo se izvan stadiona znaju obračunati pripadnici rivalskih navijačkih skupina, ali to je također već prešlo rijetkost.

E sada, nakon tko zna koliko godina na stadion se vratila atmosfera s početka 80-ih godina 20. stoljeća. West Ham je rival gotovo svakom londonskom klubu, u stvari West Ham je rival gotovo svakom ligaškom klubu, ali u tim rivalstvima ipak prednjače ona s londonskim klubovima. Već smo kazali kako su navijači Čekičara na zlu glasu i to baš zbog pretjeranog vandalizma u 80-tima, a tu su tradiciju očito očuvali kroz godina.

Od samog početka susreta između West Hama i Chelseaja navijači su si dali oduška. Pljuštale su uvrede i prijetnje, letjele su stolice, kovanice, raznorazni predmeti, boce, a bilo je i dosta krvavih glava. Jasno, velika krivica ovdje pada i na organizatora utakmice koji je trebao malo bolje osigurati stadion, kako pretresima na ulazu tako i samim osiguranjem na tribinama.

Divljanje na tribinama nastavilo se i kasnije kroz utakmicu, a pomahnitale navijače morala je razdvajati interventna policija i na tribinama i nakon utakmice. Engleski mediji pak tvrde kako dio krivice za nerede mora snositi i policija i redarska služba koja je reagirala panično, a sve je, kako pišu, počelo zbog toga što je dio navijača zapeo na ulazima kada je utakmica počinjala.

Spomenimo kako je Bilić uoči utakmice, koja je označena kao visokorizična, molio navijače da ne prave incidente i da derbi prođe u miru, ali očito njegova riječ ne znači baš previše kada je u pitanju tako veliko rivalstvo.

Nakon utakmice hrvatski trener je osudio incidente. “Da, primijetio sam nerede, ali više sam bio usredotočen na utakmicu. Ne znam što se točno događalo, ali što god da je protivim se tome kao i moji igrači i klub. Ne mogu vjerovati da se ovako nešto još događa u Engleskoj”, komentirao je Bilić.

Sličan komentar dao je i trener Chelseaja Antonio Conte. “Bit ću iskren, nisam gledao što se događa na tribinama jer sam gledao utakmicu, ali ne volim takve situacije. Atmosfera je važna i navikli smo ovdje gledati dobru atmosferu, zato mi je žao zbog ovoga”, komentirao je Talijan.

 

 

Autor:

ZADNJE VIJESTI