Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Kranjčarov potez sezone je konačna realizacija dugogodišnjeg projekta ‘Ćorić’…

Autor:

Kranjčarova ideja da da odriješene ruke Anti Ćoriću bila je nešto najbolje što se Dinamu dogodilo posljednjih godina.

Rezultat je nekada varljiv čimbenik, najbolji primjer za to je Dinamo. Uvjerljiva pobjeda od 2:0 nad imenjakom iz Tbilisija na papiru izgleda moćno, odnosno uvjerljivo, ali zapravo to baš i nije tako. Dinamo je odigrao još jednu blijedu utakmicu, u utakmicu se ponovo ušlo grogirano i bezvoljno pa su Grzuijci bez problema dominirali dobrim dijelom prvog poluvremena. Protok lopte bio je sve, ali nije bio brz kako je Kranjčar najavljivao da će biti. Igračima se, valjda zbog sparine, nije pretjerano trčalo, a Kranjčar nije poduzimao ništa kako bi to promijenio. Sve u svemu, gotovo pola sada Dinamo je tumarao igralištem i dozvoljavao gruzijskom imenjaku da vodi igru.

Napokon imamo ‘playmakera’

Jasno je kako je Kranjčar dobio momčad koju je trebalo taktički osvježiti jer se još od prošle zime vidjelo kako je došlo do određenog zasićenja. Dinamo je do kraja sezone nizao minimalne i neuvjerljive pobjede, a bivši trener Mamić nije poduzimao ništa po pitanju uvođenja promjena, već je bezrizično odradio sezonu. Dinamo je kvalitetom pojedinih individua izvukao sezonu, ali je istovremeno vapio za promjenom. Mamić je otišao, a Kranjčar je dobio težak zadatak rekonstrukcije Dinama. Za sada to još ne izgleda najbolje, ali jedan detalj iz utakmice s Tbilisijem, budi veliku nadu.

Naime, Kranjčar se prošloga tjedna odvažio vratiti Dinamu klasičnog ‘playmakera’. U nazad par godina Modri su se oslanjali na igru krilnih igrača i napadača, a polušpica bi imala klasičnu ulogu veznjaka s kratkom i brzom distribucijom lopte. No, Kranjčarova ideja da da odriješene ruke Anti Ćoriću bila je nešto najbolje što se Dinamu dogodilo posljednjih godina. Odlaskom Marka Pjace Dinamo je izgubio na kreativnosti i logično je bilo da Kranjčar palicu kreativnog razigrivača preda jedinom sposobnom igraču, Anti Ćoriću. Može se reći kako je ovo bio spas u zadnji čas jer da je Ćorić još koju utakmicu odsjedio na klupi sumnjamo da bi ostao u klubu.

‘Projekt Ćorić’ napokon se proveo u djelo

Mamić nas već godinama bombardira s ‘projektom Ćorić’, ali do sada mladić nikako da zablista. Već su svi polako počeli sumnjati u njegove sposobnosti, ali stvar je u tome što Ante do sada nije dobio priliku zaigrati u ulozi koja mu najviše odgovara. U utorak protiv Tbilisija je igrao i eto što se dogodilo. Asistencija i gol. No, važnije je zapravo ono što je Ćorić radio za Dinamo kroz utakmicu. Kranjčar mu je mudro dao ulogu koja je kombinacija klasičnog ‘playa’ i trekvartista i time ga oslobodio nekih većih defenzivnih zadaća. Ćorića jednostavno treba ostaviti da vlada svojom pozicijom i sam traži kako će i na koji način realizirati Dinamove akcije. To je odmah pokazao protiv Tbilisija, asistencija u stilu Maradone i ubojita kombinacija s Juniorom za gol jednostavno govori kako se Ćoriću mora dati sloboda u napadu. Razigravao je, ubacivao suigračima u prostor, otvarao im put, baš je lijepo vladao terenom i to treba imati na umu.

Nažalost, ostatak Dinama nije bio tako uvjerljiv, ali svjetla točka je ta što od sada mogu računati na to da imaju veliki oslonac u Anti Ćoriću. Kranjčar je ovim potezom napravio više nego što je Mamić u čitavoj prošloj sezoni i tu mu treba skinuti kapu. No, posla još ima i to poprilično. Obrana i dalje nije pretjerano sigurna, ali Benković se recimo pokazao kao možda bolji izbor od Schildenfelda. Što se tiče samog vrha napada, tu problema i dalje ima jer su Hodžić i Henriquez već dugo indisponirani, ali možda ih Ćorić s vremenom probudi.

Bilo kako bilo, Dinamo je izgledao nešto bolje nego protiv Vardara, ali taj boljitak ide apsolutno od Ćorića, dok će Kranjčar morati isto napraviti s ostalima. Kako će ih probuditi i kada, teško je reći.

Autor:

ZADNJE VIJESTI