Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kranjčar misli da je Fernando Santos: Alibi za neefikasnost mu je Portugal, a time Dinamo vodi u propast

Autor: Bruno Herljević

Dinamo se može provlačiti još neko vrijeme, ali Kranjčarova tvrdnja da Dinamo tako može kroz cijelu sezonu izuzetno je opasna.

Trener Dinama, Zlatko Kranjčar, dao je uoči uzvratne utakmice trećeg pretkola Lige prvaka u Tbilisiju, jednu poprilično neobičnu i potpuno promašenu usporedbu. “Mi imamo igru, ali nismo efikasni. Stvaramo prigode, ali nemamo realizaciju. A pogledajte kako je Portugal stigao do naslova. Dočekali su u finalu jednu prigodu, pa ju iskoristili. Ako može tako Portugal, zašto ne bi i mi”, izjavio je Kranjčar. Izjava je to koja po mnogo čemu ne drži vodu, a probat ćemo pojasniti i zašto.

Usporedba s Portugalom veliki je promašaj jer je ta momčad igrala na elitnom natjecanju s individualno nešto slabijim igračima naspram ostalih. Njihov strateg Fernando Santos itekako je znao što radi kada je ‘uništavao’ igru, pogotovo je to bilo vidljivo protiv Hrvatske čiji je ofenzivni nogomet ugušila destruktivna igra Portugala, a o utakmici u finalu s Francuskom da i ne govorimo. S druge strane Portugal je mogao igrati ofenzivan i napadački nogomet, što se vidjelo protiv Mađarske kada u igrali ‘gung-ho’ i primili tri gola, ali su i zabili tri.

Jasno je bilo da Portugal u natjecanju mora nastaviti s opstrukcijom igre kako bi se protivnika umorilo, neutraliziralo i na koncu pobijedilo jer obrana Portugala nije imala kapaciteta braniti se sama svih 90 ili 120 minuta, ali to je taktička genijalnost Santosa. Znači Portugal mogao je igrati i napadački, ali je Santos ocijenio je kako mu se više isplati igrati destruktivan nogomet, a kako smo vidjeli isplatilo se jer su na koncu bili prvaci.

Zašto je usporedba s Portugalom veliki promašaj, pa prvenstveno zato što je Dinamo u HNL-u daleko najjača momčad, a isto se može reći i za prva tri pretkola Lige prvaka. Uzmimo primjer, Portugal neće igrati destruktivan nogomet protiv reprezentacija kao što su, recimo, Slovenija, Crna Gora, Makedonija ili još gore San Marino, Moldavija, Andora, već će protiv njih demonstrirati svu moć i ići na što veći rezultat. No, Dinamo, kako se pokazalo niti u HNL-u ne može igrati kvalitetno, odnosno otpustiti kočnice i demonstrirati silu (koju itekako posjeduje), primjer je utakmica sa Slaven Belupom u kojoj je Dinamo morao spašavati rezultat u 94. minuti i to preko Benkovića. Slaven Belupo zaista ne bi trebao biti neka teška prepreka klubu koji stremi ući u skupinu Lige prvaka i koja već u kolovozu ‘ima’ naslov prvaka Hrvatske i Kupa. Isto se može reći i za muke po Vardaru u drugom pretkolu LP u kojima je, realno, ispodprosječna momčad, zamalo šokirala Modre.

Kranjčarova usporedba, između ostalog, ne drži vodu jer Modri ne igraju loše po njegovoj naredbi, kao što je to Portugal radio po Santosovoj, već ih Kranjčar očito ne može posložiti da igraju bolje. Nije sporno da Dinamo ima individualnu kvalitetu, od Roga, Ćorića, Stojanovića, Benkovića, Šempera, Soudanija, ali Kranjčar, očigledno i dalje ne iskorištava adekvatno njihove mogućnosti. Vidjelo se kako Ćorić i Soudani itekako u tandemu mogu igrati, Machado može poslužiti kao dubinski ‘playmaker’ i time osloboditi Ćoriću prostor u napadu, Benković je sve bolji u obrani, ali treba mu već minutaža i manje rotacije, a problem s vratarom može riješiti Šemper, ako ga se postavi na vrata i tamo ostavi kroz cijelu sezonu, istina to je veliki rizik, ali dugoročno bi se isplatio.

Napadači neće proraditi dokle god ih se mijenja kao televizijske programe, malo je Hodžić prvi napadač, malo Henriquez, malo Soudani, a nitko od njih nije dobio priliku za hvatanje momenta i forme. I mala djeca znaju da se do forme ne dolazi ulaskom u 70. minuti svaku drugu utakmicu ili pak igranjem tek jednog poluvremena. Kranjčar stoga, barem što se tiče napadača, mora definirati tko je prva i udarna špica i forsirati ga dok se ne dotjera u formu, napadački instinkt ne vraća se ako se utakmice gledaju s klupe.

Na kraju se može jedino zaključiti kako nije problem u igračima, što su i Kranjčar i Vlak već u nekoliko navrata tvrdili da jest, već da je vjerojatno problem u vodstvu. Zaključak je jednostavan, promjene treba uvesti što prije ako se želi izbjeći debakl. Dinamo se može provlačiti još neko vrijeme, ali Kranjčarova tvrdnja da Dinamo tako može cijelu sezonu je apsolutni promašaj.




>>> Kranjčar uoči Tbilisija: ‘Dinamo je neefikasan, ali je i Portugal pa su došli do naslova’

>>> Kranjčar i Vlak uništavaju Dinamo? Javno kritiziraju igrače, a glavni problem im je pred nosom




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.