Foto: Robert Anic/PIXSELL

Kranjčar još nema formaciju ni početni sastav, sprema li možda taktičku genijalnost za odlučujuću utakmicu?

Autor: Bruno Herljević

Napokon smo vidjeli na čemu je točno Dinamo, to je za sada tek taktički osrednja momčad s kvalitetnim kadrom koja bi nažalost, u ovakvom stanju, služila kao kanta za napucavanje u skupini Lige prvaka.

Dinamo je odigrao tek 1:1 protiv vječno neugodnog Salzburga u play-offu Lige prvaka. Bila je to prva prava utakmica, odnosno, prvi veliki test za Cicu Kranjčara. Do sada su, mahom, svi protivnici u kvalifikacijama Lige prvaka, bili drugorazredni klubovi, ali su opet dosta namučili prvaka Hrvatske, Vardar pogotovo. Čekala se te famozna utakmica s Hajdukom kao prvi veći test uoči utakmice sa Salzburgom, Dinamo je tu utakmicu grandiozno dobio, ali očito Hajduk nije mjerilo kvalitete jer su modri protiv Salzburga pružili blijedo i ziheraško zdanje.

Kranjčar je još jednom na teren poslao izmijenjenu postavu. Očekivao se Benković na poziciji zadnjeg veznog, ali Kranjčar ga je ipak poslao na stopersko mjesto i u igru uveo mladog Bojana Kneževića, ostavivši na klupi Schildenfelda koji je očito zapao u lošu formu. Isto tako nije bilo Ćorića, jedinog pravog playmakera i jedinog igrača Dinama s konkretnom idejom i osebujnim stilom igre koji može promijeniti tijek utakmice. Uglavnom, Dinamo je polako ‘nabadao’ Salzburg, ali to zapravo nije bilo ništa konkretno i vrijedno spomena, dok je austrijska momčad, koja je usput tek sjena one momčadi s prijašnjeg ogleda, strpljivo čekala priliku i na koncu je i dočekala.

Mora se priznati, Kranjčar je u mnogočemu promašio, od taktike da se igra na pobjedu, ali bez previše rizika, do formacije u kojoj je Antolić pokušavao glumiti playmakera, ali bezuspješno te jednostavno nepojmljive činjenice da se cijela igra koncentrirala oko Soudanija i pretežito Roga od kojeg se očekivalo previše. Vidjelo se već sredinom prvog poluvremena kako ‘kockice’ u momčadi Dinama nisu posložene i kako je Kranjčar na teren još jednom poslao neuigranu formaciju. U 27. minuti Berisha je neometano pucao i promašio, a u 30. minuti Hitenreggerov udarac glavom skinuo je Eduardo, bila je to katastrofalna reakcija Salzbugrova igrača, a ujedno i sjajna obrana Eduarda.

Nastavak utakmice donio je pomalo očekivan ishod, Salzburg je nastavio pritiskati, a Dinamo je upao u ‘crnu rupu’ i otvarao prostor protivniku. Ubrzo je pao i prvi pogodak, Wanderson je probio po lijevoj strani i lijepo centrirao na Lazara. Dinamo se tada malo probudio, odnosno, Domagoj Pavičić je preuzeo odgovornost i posložio rastrojeni vezni red u neko normalnije stanje. Nešto kasnije Ćorić je zapucao sto postotnog ‘zicera’ glavom, s tek nekoliko metara od gola. No, Dinamo se vratio u utakmicu kada je Marko Rog navukao Bernarda na prekršaj u šesnaestercu, a sam je izveo i zabio penal za konačnih 1:1.

Do kraja susreta Salzburg je više prijetio i zamalo došao do vodstva, ali ispriječila se nespretnost i nepreciznost. No, pravo je pitanje može li ovakav Dinamo do plasmana u najelitnije europsko natjecanje? Odgovor je jasan – ne može! Vjerujemo kako čak nije ni problem u nedostatku kvalitetnog kadra jer je, eto, Domagoj Pavičić pokazao kako mu svakako treba dati priliku, potom, Jonas je sve bolji iz utakmice u utakmicu i zaista bi mogao zacementirati mjesto u momčadi. Tu je i Benković koji igra odlično na poziciji zadnjeg veznog i stopera, potom Rog, Ćorić i Soudani koji zajedno djeluju vrlo moćno. Sve u svemu pritužbi na kadar nema, ali Kranjčar još uvijek nema formaciju i taktiku, a nerealno je za očekivati da će je za tjedan dana imati. Stoga, nužno je potrebno, za početak, da se u momčad vrati fantazist Ćorić i da se ponovo pokuša s Benkovićem i Jonasom kao defenzivnim veznima. Time bi se u potpunosti oslobodio prostor za ofenzivce Roga, Ćorića, Soudanija i Fernandesa za koje znamo da mogu, ali nikako da dobiju adekvatnu podršku sredine terena.

Kranjčar bi možda mogao razmisliti o Domagoju Pavičiću koji je djelovao puno sigurnije, smirenije i djelotvornije od, primjerice, Antolića, ali teško je kapetana ostaviti na klupi. No, što je tu je, napokon smo vidjeli na čemu je točno Dinamo, to je za sada tek taktički osrednja momčad s kvalitetnim kadrom koja bi nažalost, u ovakvom stanju, služila kao kanta za napucavanje u skupini Lige prvaka. Je li možda bolja opcija Europska liga u kojoj Dinamo ima realne šanse za prezimiti u Europi ili Kranjčar pak sprema taktičku genijalnost za uzvratnu utakmicu saznat ćemo sljedeće srijede…




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.