Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Konačno stiglo otvoreno priznanje iz Dinama: ‘Klub je prije par mjeseci bio u teškoj financijskoj situaciji’

Autor: Bruno Herljević

Iako Dinamo prema jednostavnoj računici leži na milijunima eura koje su zaradili od prodaje igrača, npr. samo ove godine zaradili su nešto manje od 50 milijuna eura, klub bez obzira na sve posluje u dugovima, što je vidljivo iz financijskih izvještaja koji su dostupni i na internetu.

Mnogima je još uvijek nejasno zašto se Dinamo iz sezone u sezonu rješava najboljih igrača, čak i ako oni ne žele otići kao što je bilo u slučaju Roga i kao što će se dogoditi u slučaju Ćorića. Razlog je uvijek i uvijek će biti – novac! Iako Dinamo prema jednostavnoj računici leži na milijunima eura koje su zaradili od prodaje igrača, npr. samo ove godine zaradili su nešto manje od 50 milijuna eura, klub bez obzira na sve posluje u dugovima, što je vidljivo iz financijskih izvještaja koji su dostupni čak i na internetu, a o kojima smo ranije (među rijetkima) već pisali.

No, za vrijeme službene vladavine Zdravka Mamića moglo se čuti samo da je Dinamo, ‘pun kao brod’ i da je ‘najbolje poduzeće u Hrvatskoj, koje posluje besprijekorno, prehranjuje stotine ljudi i nema jedne mrlje na poslovanju, nema kredita i dugova’. Tvrdnje su to bile Zdravka Mamića koje i dan danas možete preslušati na YouTubeu. Na koncu se to, objavljivanjem financijskog izvještaja, pokazalo neistinitim, iako je Uprava kluba na predstavljanju izvještaja za prošlu godinu, preskočila onaj dio koji govori o rashodima i obznanila svijetu kako je Dinamo godinu završio u plusu od oko tri milijuna kuna. Dinamo je godinu zapravo završio s dugom od oko 50 milijuna kuna.

No, o tome se nije pričalo. Sve do sada. Otkako je Mamić službeno otišao s mjesta izvršnog direktora i prebacio se na ulogu sive eminencije, odnosno, savjetnika kluba, klub očito više ne njeguje njegovu retoriku preuveličavanja i prešućivanja činjenica. Tako se u razgovoru za Sportske novosti, pomoćni trener Cice Kranjčara i sportski direktor Dinama, Marijan Vlak, razvezao o stanju u klubu i to onom o kojem se ne govori, financijskom.

“Prije nekoliko mjeseci klub je bio u dosta teškoj situaciji kad se radi o financijama, ali sada nakon ovih transfera i ulaska u Ligu prvaka, imamo komforniju situaciju i stabilnost. Međutim, ta stabilnost ne znači da sad moramo biti rastrošni. Upravo suprotno, štednjom ćemo pokušati dovesti mlade i potentne igrače koji se mogu razvijati, a neće trpjeti kvaliteta momčadi. Strategija je dovoditi mlade igrače, negdje do 25 godina starosti, bilo da se radi o domaćim dečkima, bilo o strancima”, kazao je Marijan Vlak.

Kao što smo ranije pisali, Dinamo je prošlu godinu završio s poprilično velikim dugom, a niti prethodne nisu bile nešto uspješnije, iako su u klub stizali milijuni eura. Gdje je taj novac na koncu završio, je li on u potpunosti utrošen na poslovanje kluba, vidjet ćemo u budućnosti. No, jasno je kako će Dinamo i dalje morati njegovati istu politiku, odnosno, morat će preživljavati prodajom igrača i borbom za ulazak u Ligu prvaka. Ozbiljnije će se vjerojatno ulagati tek u omladinski pogon, što nije ni loše, a na kvalitetna i jača pojačanja možemo zaboraviti, barem dok se klub ne oporavi financijski.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.